Инфлацията у нас продължава да надвишава средната за еврозоната


Инфлацията у нас продължава да надвишава средната за еврозоната
02 Май 2024, Четвъртък


Вижте причините според анализа на Института за пазарна икономика

Автор: Десант

България няма да може да отговори на критерия за ценова стабилност за членство в еврозоната до лятото, сочи анализът в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).

За целите на оценката се отчита средногодишната инфлация, което предполага отчитане на натрупаната ценова динамика през дванадесет последователни месеца - огромен инерционен товар, който не може да се компенсира за месец-два. Само че и годишната инфлация - т.е. промяната в цените от март 2023 до март 2024 г. в България, продължава да надвишава средната за еврозоната.

Според хармонизирания индекс на потребителските цени годишната инфлация у нас е 3,1%, а в еврозоната - 2,4%; във Франция също 2,4%, в Германия - 2,3%, в Италия 1,2%. Видимо разликата се свива, но все пак остава.

Защо инфлацията на българския пазар се задържа така упорито?  Дори бърз поглед върху данните разкрива някои очевидни разминавания в тенденциите. Докато при храните като цяло поскъпването е сходно и вече е по-слабо от общия индекс, в България свинското месо поскъпва с 6,4%, докато в еврозоната - средно с 2,5%. Режийните разходи за дома - вода, електричество, отопление - в еврозоната нарастват с 0,6%, у нас с 3,1%.

В еврозоната цените на телекомуникациите спадат, в България поскъпват.

При образованието и здравеопазването цените в еврозоната нарастват съответно с 4,1% и 2,9%, у нас - със 7,4% и 5,5%. При хотелите поскъпването за година в България е с 11,3%, или почти двойно по-високо, при ресторантите е със 7,5% - при 5,2% в еврозоната.

За част от цените обяснението трябва да търсим в конкуренцията, производителността на участниците на пазара и държавните регулации. От години например средните цени на категориите млечни продукти и яйца и растителни и животински мазнини в България са по-високи от средното за целия ЕС, и то с над 20-30%.

На хартия - единен пазар, свободна търговия без мита, хармонизирани изисквания към стоките, отворен достъп до търговския сектор; в реалността - значителни разлики в крайните цени за потребителите.

Другата разлика се наблюдава в силно регулираните услуги в образованието и здравеопазването - там държавата привидно и според политически лозунги „пази“ гражданите, но в реалността легитимира повишаване на цените по настояване на влиятелни професионални гилдии или фармацевтични компании.

В период на рязко поевтиняване на електроенергията и природния газ в Европа през последната година в много други страни, битовите потребители усещат спад на сметките или задържане; в България „Булгаргаз“ продава по-скъпо от цените на европейските борси, парното и електроенергията за домакинствата са по-скъпи от предходната година, и отделно - регулаторът допусна значително поскъпване на водата.

Тези сравнения трябва да са сигнал за проблем и нужда от анализ, а в някои случаи - аргумент за промяна в политика.

Има и макрофактори, разбира се. Най-очевидният е продължаващият висок ръст на заплатите при рекордно ниска безработица.

Сигурността за работното място, съчетана с устойчив ръст на доходите - удвояване на средната заплата за шест години - неизбежно влияят на поведението на потребителите и подкрепят растеж на вътрешното търсене. Ако в България средните разходи за труд растат с близо 12% за последните 12 месеца, в еврозоната ръстът е средно 3,1%, практически едва компенсиращ инфлацията.

Отделно международният туризъм се възстановява напълно от пандемията. При нарастващи разходи за наеми и труд и увеличен разполагаем доход не бива да ни учудва, че хотелите и ресторантите поскъпват средно с близо двуцифрен темп, и то след над 20% увеличение на цените за предходната година.

Но може би най-подценяван е приносът на търговските банки.

Кредитната експанзия вместо да се охлажда - както става в цяла Европа в резултат на затягането на монетарната политика на големите централни банки в развития свят - чупи нови рекорди.

Към края на март ръстът на жилищните кредити към домакинствата достига 22,7% на годишна база, а на потребителските - 13,2%. Нетното нарастване на кредита за последните 12 месеца е 5,9 млрд. лева, 3,9 млрд. от които за покупка на жилище - това мащабира допълнителните разходи, финансирани чрез дълг. Само през март новоотпуснатите жилищни кредити без рефинансиранията достигат 630 млн. лева, за първите три месеца от началото на 2024 г. - общо над 1,6 млрд. лева.

Българската народна банка следи в анализите си тази динамика и посочва натрупването на дисбаланси и рискове, но някак е твърде нерешителна да предприеме допълнителни мерки за ограничаване на кредита.

Освен раздуването на цените на имотите, кредитната експанзия увеличава търсенето за свързаните икономически дейности - от строителството и посредниците през производителите на мебели, плочки за баня и дограма, до нотариусите и озеленителите - и допълнително ускорява ръста на доходите и печалбите на участниците. А този ресурс после излиза на пазара и подкрепя по-високи цени, особено в услугите.

Източник: Дневник


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки