Поредна антибългарска провокация в Босилеград


Поредна антибългарска провокация в Босилеград
Партизанската чешма в Босилеград (в ляво), пред която на всеки 8 септември се извършва антибългарската провокация, е само на крачка от паметника на Васил Левски
12 Септември 2014, Петък


В Западните покрайнини  отново бе честван „Денят на освобождението на Босилеград от българската окупация“

Автор: Десант

Итази година на 8 септември в Западните покрайнини за пореден път бе направена антибългарска провокация – полагане на венец по повод така наречения Ден на освобождение на Босилеград от българската фашистка окупация.

Пред паметната партизанска чешма, чието изграждане бе специално финансирано от общинския бюджет и тя бе издигната  с разрешението на кмета на градчето Владимир Захариев, само на три крачки до паметника на Левски, представителите на Общинския съвет на община Босилеград, на местния съвет на Социалистическата партия на Сърбия в Босилеград, на Съюза на бойците на Народноосвободителната война, на Пенсионерската организация и Църковно-общинското настоятелство в Босилеград поднесоха венец с надпис: „На освободителите на Босилеград – вечна слава“.

От Демократичния съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ реагираха незабавно със съобщение до медиите, в което заявяват, че това е обидно и провокативно антибългарско послание не само срещу нашата страна, но и срещу всички честни българи в Сърбия, което хвърля петно върху добросъседските отношения между българския и сръбския народ и двете държави.

Използвайки една груба фалшификация на сръбската комунистическа историография от времето на Студената война, организаторите на отбелязването на „Деня на освобождението на Босилеград от българския фашизъм” вече няколко години отправят обидни антибългарски провокации, които биват премълчавани от страна на официална България – изтъкват още нашите сънародници.

С подобни антибългарски мероприятия представителите на крайния великосръбски национализъм и комунизъм и община Босилеград продължават да се отнасят към България като към вражеска страна и да насаждат и възпитават антибългарски настроения в Сърбия, при това без никакво историческо покритие. Да се говори за „българска фашистка окупация” на Босилеград по време на Втората световна война, при положение че по същото време под фашисткото управление на генерал Милан Недич Белград е обявен за единствената европейска столица, освободена от евреи, е безочна и вулгарна подмяна на историческите факти.

„Още по-безсрамно е това, че пред партизанската чешма в Босилеград на 8 септември 2014 г. стояха „българи“ които и лично са се облагодетелствали от държавния бюджет на същата тази „фашистка и окупаторска” България – децата им завършиха образованието по Постановление № 103, а самите те се ползват с привилегиите и предимствата на българското (и европейско) гражданство като карат коли с български регистрационни номера.

Недопустимо е община Босилеград, която използва щедрата братска солидарност и хуманитарна и медицинска помощ от България, да финансира най-ретроградните антибългарски комунистически и националистически организации и сдружения които все още се гаврят с името на страната ни като „фашистка” , която била „окупирала” Босилеград, и „демократична Сърбия”, която го била „освободила” от България!“ - възмутени са от  Демократичния съюз на българите и КИЦ „Босилеград“.

В такава атмосфера на политически лъжи, демагогия, исторически фалшификации и двоен морал е невъзможно откровено и честно да се говори за демократизация на политическия живот в Босилеград, за добросъседски отношения и за европейски ценности, в това число и за спазване на правата на човека и на правата на малцинствата в областта на образованието, свободата на словото, вероизповеданията и пр. - категорични са от двете организации, които две десетилетия безкомпромисно отстояват правата и интересите на българите в Западните покрайнини. Те за пореден път призовават правителството на България да реагира по повод тази провокация и да настоява пред сръбското ръководство на страната да не се допуска в Босилеград да се говори с езика на омразата към българите и България.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки