Започна реализацията на родолюбивата инициатива за изработване на монумент на цар Иван Александър


Започна реализацията на родолюбивата инициатива за изработване на монумент на цар Иван Александър
Снимка: Областна управа - Бургас
01 Юли 2024, Понеделник


Изваяният от врачански камък образ на българския владетел ще се извисява входа на средновековния град Русокастро, където на 18 юли 1332 г. той разбира византийската войска

Автор: Десант

В творческата база на мецената Руси Куртлаков в Камено започна реализацията на родолюбивата инициатива за изработване на монумент на цар Иван Александър, който в историческата битка при Русокастро на 18 юли 1332 г. разгромява византийската войска, предвождана лично от император Андроник III. Това е и последната победоносна битка на България срещу Византия.
 
Предстои да се изработи главата на българския владетел Иван Александър, която ще е с височина 3 метра. Автори на монумента са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов.

Инициаторите на проекта са Руси Куртлаков, областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Община Камено Жельо Вардунски и директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов.

Монолитът, от който ще бъде изваян образа на цар Иван Александър, е врачански варовик и тежи 8 тона. Той е предоставен от Руси Куртлаков. Скулптурата ще бъде поставена на входа на средновековния град Русокастро.

„Тази инициатива е израз на почит към българската история и памет, подкрепяна от множество местни интелектуалци и общественици, граждани и родолюбиви българи. Благодаря за голямото сърце на Руси Куртлаков и на кмета Жельо Вардунски, които са светъл пример за това как се обича България и как се пази историческата памет.

Благодаря на семействата на Илия и Георги  Проданови – зърнопроизводители от с. Полски извор, които с готовност взеха решение да осигурят необходимото финансиране за създаването на бюст паметника на цар Иван Александър“, каза областният управител проф. Нейкова. 

С издигането на паметника крепостта Русокастро ще се превърне в още по-популярно място за посещения от любителите на българската история и следите от славните времена на българската държава.

Скулпторите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов поеха ангажимент до 1 септември монументът да бъде готов.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки