Празникът на Тетевенската саламура посреща гости с уникалната рибена чорба и други традиционни местни ястия


Празникът на Тетевенската саламура посреща гости с уникалната рибена чорба и други традиционни местни ястия
Снимки: Архив Община Тетевен
11 Юни 2024, Вторник


Специфични подправки и техники придават уникален вкус на кулинарните изкушения

Автор: Десант

На 15 юни на на пл. „Сава Младенов“ в Тетевен ще се проведе традиционният Празник на Тетевенската саламура.

Ежегодното културно и кулинарно събитие оживява балканското градче всеки юни. То е посветено на популяризирането и съхраняването на традиционната местна кухня, в частност на рибената чорба - саламура – уникално ястие, характерно за региона. Събитието обединява традиции, вкусна храна и култура, предлагайки незабравимо изживяване за всички посетители.Участие в празника ще вземат представители на кметствата от общината, читалищата, училища, хотелиери и ресторантьори, местната пожарна и др.

Тетевенската саламура, която е в центъра на вниманието, е ястие с дълга история и значително културно значение за местните жители. Това е рибена супа, приготвена със специфични местни подправки и техники, които й придават уникален вкус.

Посетителите ще имат възможност да видят как местните кулинари я приготвят по автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение.

Празникът предлага възможност за дегустация на разнообразни варианти на саламурата, както и на други традиционни местни ястия.Част от събитието е и състезанието за най-вкусна тетевенска саламура, където участниците представят своите кулинарни умения.

Гостите имат възможността да видят зарибяване в река Вит и да се насладят на богата културна програма с участието на фолклорни състави, които ще допринасат за празничната атмосфера, доброто настроение и забавление на присъстващите.
В категории: Традиции , Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки