Няма да се променя преговорната рамка за Северна Македония


Няма да се  променя преговорната рамка за Северна Македония
Снимката е илюстративна
02 Юли 2024, Вторник


„Ще съдим правителството на база на това, което прави. Ако то иска да върви напред по пътя на евроинтеграцията, ние ще бъдем твърди и всеотдайни партньори” - обяви посланикът на Евросъюза

Автор: Десант

Посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Северна Македония Дейвид Гиър не вижда възможност за промяна на преговорната рамка на страната „и тази позиция не се е променила след изборите в ЕС” .

Това стана ясно след среща на Гиър с министъра по европейските въпроси Орхан Муртезани в понеделник. По време на нея министърът е изразил позиция, че условията в преговорната рамка, свързани с България, забавят членството на Скопие в ЕС. Тези условия включват вписването на българите в македонската конституция.

Новината дойде, след като по-рано същия ден посланичката на САЩ в Скопие Анджела Агелер също отхвърли възможността за предоговаряне.

„Ще съдим правителството на база на това, което прави. Ако то иска да върви напред по пътя на евроинтеграцията, ние ще бъдем твърди и всеотдайни партньори”, каза Гиър.

Публикация в сайта svobodnaevropa.bg припомня, че Северна Македония се опитва да стане членка на ЕС от близо 20 години, но през 2020 г. България наложи вето над присъединяването й. Две години по-късно София и Скопие подписаха протокол за решаване на спора и Северна Македония се съгласи, че същинските преговори за членство ще започнат само след приемане на конституционните промени. Това беше договорено с т.нар. "френско предложение".

Последните избори в Северна Македония обаче бяха спечелени от ВМРО-ДПМНЕ, която е против промените в Конституцията. Новият премиер Християн Мицкоски каза, че според него Договорът за добросъседство с България може да бъде предоговорен, след като веднъж вече това се е случило с прибавянето на "френското предложение".

Той добави, че не вижда причина да бъде прието „и някакво друго предложение, което да покрива исканията, които македонците в България имат". Подобна позиция има и новата президентка, издигната също от националистическата ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова. Тя казва, че партията приема преговорната рамка, но не и промени в конституцията „по този начин”.

Източникsvobodnaevropa.bg 


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки