Събор на българската общност в Чехия


Събор на българската общност в Чехия
На събора в Микулчице нашенци се хванаха на традиционното българско хоро
26 Май 2014, Понеделник


На 10 май, в навечерието на празника на създателите на славянската писменост - братята св. св. Кирил и Методий, се проведе традиционният Събор на българите в Чехия.

Автор: Георги Ваташки

Край красивото село Микулчице на брега на река Моравия се събраха десетки наши сънародници от градовете Бърно, Прага, Усти над Лабе, Кладно, както и много гости от България.
Празникът се провежда за девета поредна година и се организира от Българската културно-просветна организация (БКПО) в Чешката република.
В началото на Събора бяха връчени почетни грамоти на изявени членове на българската общност, спомогнали за съхраняването на националната културна и духовна идентичност на сънародниците ни.

С почетен знак на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бяха отличени Михаил Андреев, председател на Клуба на Българската културно-просветна организация в Кладно, и Александър Александров, дългогодишен сътрудник в Българския дом в Прага. С най-високото отличие на ДАБЧ - паметен медал „Иван Вазов”, пък бяха удостоени Янчо Янев, председател на Клуба в Усти над Лабе, и шефът на БКПО Антон Стамболийски.

След официалната част последва празнична литургия, отслужена от митрополит Крищоф от Кладно.  Музикалната програма бе открита от талантливите възпитаници на Българското средно училище в Прага „Петър Берон”. На импровизираната сцена излязоха двата негови фолклорни състава –  вокална група „Лира”, носител на трета награда в конкурса по пеене на ДАБЧ „Прехвръкна птичка” за 2013 г., и танцовата група „Тони-До”. На изпълнения им на родопски народни песни пригласяше голяма част от многобройната публика.

Аплодисментите на нашенците заслужиха и децата от ансамбъл „Китка” към Българската културно-просветна организация в Бърно. Към тяхното Пайдушко хоро и ръченица се присъединиха голяма част от присъстващите. Празникът завърши с майсторските изпълнения на танцовия ансамбъл „Пирин” от Бърно, в които се включиха и сънародниците ни от всички възрасти.
Съборът на българите се провежда край Микулчице, защото се счита, че до IX век в този регион е бил разположен духовният и културен център на Великоморавия. Там години наред е проповядвал и разпространявал славянската писменост св. Методий.  В този район се предполага, че се намира и неговият гроб.

Сънародниците ни в Чехия почитат славянските първоучители на това свещено място още от началото на 70-те години на миналия век, когато е поставена паметна плоча. През 2009 г. по инициатива на БКПО  на нейно място бе издигнат мемориал на светите братя . Той е дело на живеещия в Словакия изявен български скулптор Емил Венков.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
мамба
01.07.2014 13:35:55
0
0
Съжалявам, че трябва да го напиша, но тъй като присъствах на събитието лично, твърдя, че авторът представя невярна и неточна информация за събитието. Очевидно не си е проверил данните.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки