Академията в Свищов пак в ръцете на плагиат


Академията в Свищов пак в ръцете на плагиат
Повече от година данъчни, прокурори и ДАНС проверяват ректора и преподаватели от академията за общи фирми с братята Маргини
20 Юни 2011, Понеделник


С абсолютно мнозинство Общото събрание на най-старото висше икономическо училище в България си преизбра за ректор разследван от прокуратурата заради плагиатство преподавател.

Автор: Здравка Христова

61-годишният доцент д-р Величко Адамов Йонов е новият стар ректор на Стопанска академия „Димитър Ценов“ в Свищов и ще я управлява още четири години.

Величко Адамов е уличен в плагиатство с решение на Висшата атестационна комисия от 3 юли 2001 година. В дисертацията му за доктор на икономическите науки се установи наличието на огромни пасажи, преписани от труда на френския учен Депаленс, които обаче не са упоменати като цитат. Във ВАК има втори сигнал за проверка за плагиатство срещу Адамов и ако се открие нарушение, титлата му може да бъде отнета.

Също така, повече от година данъчни, прокурори и ДАНС проверяват сигналите на университетски преподаватели от Свищов, че офшорните фирми на ректора Величко Адамов и приближените му доценти от Стопанската академия управляват пари на Маргините.

Според информация от Търговския регистър „ректорската“ фирма „Юнивърс Къмпани“, която сега е прехвърлена на подопечния на Адамов преподавател Михаил Михайлов, е регистрирана на един и същи адрес в София, заедно с „Файненшъл консулт“ ООД, представлявана от жената на Големия Маргин Мария Маринова.

Съдружници във  „Файненшъл“ са офшорното дружество „Куик летс“, регистрирано в САЩ, и Ирена Бойкова Атанасова-Минева, съпруга на Дмитрий Минев – Димата Руснака. Комисията „Кушлев“ е запорирала дела на жената на Големия Маргин.

Справка от имотните регистри показва, че сградата на бул. „Джеймс Баучер“ 87, където са офисите на Маргините, е собственост на „Деруик асет мениджмънт“. На същия адрес е и централата на „Бул инс“, чийто изпълнителен директор е преподавателят в свищовската академия Стоян Проданов.

Ректорът доц. Адамов обаче е категоричен, че не познава братята Маргини и твърди, че не се интересувал от офшорните фирми, не знаел откъде им е капиталът и не получавал възнаграждение от тях.

Иначе маститото академично светило публично се афишира като най-богатия ректор в България. До есента на 2009 г. на негово име се водеше хотел „Синя перла“ в Слънчев бряг. Наскоро той отново бе осветен от прожекторите заради близките си контакти с кадровика в правосъдието Красьо Черния.

Според запознати именно плевенчанинът с ланците осигурява чадър срещу съдебно преследване на прочутия университетски ръководител. Допреди няколко месеца Красьо бе личен докторант на доц. Адамов, но след скандалите с тефтерчето му, от което изплуваха имената и телефоните на висши магистрати, той беше отписан от академията.

Прокуратурата във Велико Търново проверява и заместника на ректора доц. Георги Герганов за това, че е сключил умишлено неизгодни договори за влогове на седемцифрени суми в търговски банки при неколкократно по-нисък лихвен процент от пазарния. Става дума за договор за срочен депозит в „Инвестбанк“ за 2,5 млн. лв.

Той е подписан върху 6 % годишен лихвен процент при пазарни лихвени проценти от минимум 10 % за обикновени клиенти. А за такива крупни суми банките по принцип са склонни да договорят поне 3-4 % отгоре. Само с този договор висшето училище е ощетено с минимум 82 хил. лв. от ръководството си, твърдят опонентите на новия стар ректор Адамов.


Ректорът на Стопанската академия доц. Величко Адамов е недосегаем

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки