Искам да съм негър в щата Алабама...


05 Май 2011, Четвъртък


Така се пееше навремето в една (не)весела песничка (по текст на Николай Искъров).  Много хора, слушайки парчето, намираха и някакъв скрит подтекст,

Автор: Митко Хитов

доказващ факта, че „онеправданите там си бяха заслужили по-добър живот от скромния български труженик, строящ социализма“.
Ето че минаха години и новото време даде на мечтаещия българин шанса сам да изпита върху гърба си прелестите на американската (а и на плантаторско-испанската, или маслинено-гръцката и т.н.) мечта, позволи на представителите на българската млада бодра смяна безпрепятствено да се цанят като гробари в някоя от централноевропейските държави (виж филма TILT) или до припадък да мият прозорците по улиците в градовете на „процъфтяващия“ Запад.
Една единствена страна в Европа не позволи подобна гавра с младото си поколение, с което си навлече „строгия, но справедлив гняв на демократичната общественост по света“.
Да, става дума за Беларус!
Страната, която вместо да застане в разкрачен стоеж и да чака благоволението на новите колонизатори, реши самостоятелно да продължи да изгражда собственото бъдеще, без излишно преклонение пред разни „доброжелатели“, готови с удоволствие „да я оправят“.
Народът й успя да съхрани (и о, чудо – да развие) всичко изградено в епохата на „омразния социализъм“ и днес, когато българинът гладува, беларусите се радват на стабилност, предвидимост за утрешния ден и спокойствие за съдбата на своите деца.
Миналата седмица за пореден път имах щастието да пътувам до тази северна страна, където бях сред участниците в международна конференция, организирана от Академията за управление към президента на републиката им.
Факт е, че в тази страна нищо не се оставя на случайността. Специалистите там предварително разглеждат всякакви сценарии за развитието си, които прилагат в един или друг случай.
За тях в максимална степен е валидно правилото, че не трябва да се върви след събитията, което, между другото, е наше любимо упражнение, а те (събитията) да се създават и насочват, според конкретните интереси на народа.
Затова оня ден бях изумен да прочета в българската преса за някакви продоволствени проблеми в Беларус. Сигурно в журналистическия занаят понякога трябва да се послъгва, но откровените и груби лъжи едва ли вършат голяма работа.
„Проблемите“ на беларусите са толкова различни от българските, че от наша гледна точка дори е тъжно да ги коментираме.
Докато ние, българите, се борим за хляба си, в прекия смисъл на думата, техният актуален ГО--ЛЯМ проблем е да внесат колкото се може повече най-луксозни германски возила преди 1 юли, когато влизат в сила нови митнически правила.
Оттам се получава и временният недостиг на чужда валута – само за март на населението са продадени повече от 1 млрд. долара.
И не че местните досега не са карали хубави коли! Напротив – във всяко средно семейство има поне по два автомобила, които хората карат по страхотни пътища, без никакви дупки, за което ние можем само да си мечтаем.
Тъжно е да си го признаем, но докато ние изнасяхме националните си богатства за едното потупване по рамото и се разпарчетосвахме, там са си запазили производствата и напълно са ги обновили. Селското им стопанство ги задоволява и гарантира почти на 100%, затова те никак не са зависими от световната конюнктура така, както е при нас.  
Благодарение на това, при тях няма безработица, хората са сигурни за утрешния си ден и се радват на живота в пълна степен.
Убеден съм, че съвсем скоро много държави ще потърсят опита на беларуския модел, защото в условията на тежка глобална криза там нещата наистина се случват, без катаклизми и паника, а напротив – с много разум и претегляне на всички възможни алтернативи!
А това, че някой иска да ги изтрие от политическата карта на Европа, както се случи с всички останали източноевропейски страни, говори само за едно – пътят, по който е поел този изстрадал народ (Втората световна война отнема повече от една трета от гражданите му) за съхраняване на националното достойнство и суверенитет, е единствено правилният.
Всичко останало е робско пълзене пред чуждия ботуш, което по перфектен начин демонстрира гордият някога български народ.


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки