Д-р Менгеле от клиника „Доверие“


Д-р Менгеле от клиника „Доверие“
Д-р Цветков и Кака. Лекарят бе задържан за това, че й издавал фалшиви болнични, но набързо беше освободен - Снимка „24 часа“
08 Февруари 2010, Понеделник


За да източва пари от Здравната каса Ивайло Цветков - българският вариант на нацисткото чудовище продължава да оперира безнаказано! От скалпела му умират на операционната маса, а десетки са превърнати в живи трупове 
Петстотин страници със зловещи случаи, в които лекар реже здрави органи на хора без причина и ги изхвърля на боклука. Това е четиво, трудно за преглъщане дори и за най-здравата психика. Не става дума за роман на ужасите, нито пък за исторически текст от времето на нацисткия експериментатор д-р Йозеф Менгеле, известен с извращенията си в концентрационните лагери по време на Втората световна война.


Автор: Севдалина Пенева

 А за нещо действително и в реално време. Мястото е държавата България.  Новият синоним на Менгеле живее работи в частната софийска клиника „Доверие“. А огромният по обем документален материал преставлява ревизия на здравното министерство в тази болница. Проверката е започнала през септември м.г. по искане на прокуратурата и е свързана със съдбите на десетки пациенти, осакатени от хирурга д-р Ивайло Цветков.
На 8 януари ДЕСАНТ публикува материал със заглавие „Силиконов имплант уби пациент на „Доверие“. В него ви разказахме за трагичната смърт на бургазлията Георги Дянков, на който д-р Цветков поставил през януари 2009 г. пръстен в стомаха за отслабване, независимо, че 34-годишният мъж страдал от гастрит и язва на дванайстопръстника, не го премахва, въпреки че развива остър панкреатит. Докторът го уверявал, че всичко е наред, дори и след многократните посещения на гаснещия пред очите му пациент, който е изпитвал нечовешки болки и е повръщал всякаква поемана храна. Страданията на Дянков продължили точно 12 месеца. На 26 декември м.г. той почина в същата клиника „Доверие“, два дни след като Цветков най-сетне се съгласи да му махне силиконовия пръстен.
Когато екип на вестника подготвяше тази първа публикация за печат, още нямахме идея в действителност кой е д-р Ивайло Цветков.

След като тя се появи, хирургът ни заплаши със съдебно дело.
Оказа се обаче, че срещу него е образувано досъдебно производство № 15161/2009г. по описа на 06 РУ-СДВР и преписка на Районна прокуратура – София под номер № 49429/2009 г. Разследването е срещу Цветков в качеството му на началник хирургично отделение при “МБАЛ – Доверие” АД и срещу изпълнителния директор на клиниката д-р Петър Керемедчиев.
Двамата са обвинени за това, че на различни дати, в периода 2007 г. - 2009 г., са присвоявали в съучастие чужди пари, собсвеност на националната здравно осигурителна каса. Или с други думи –  източвали касата, като прибирали средства по различни клинични пътеки, чрез документи с невярно съдържание.
Отделно, срещу Цветков има повдигнато обвинение за това, че при извършване на хирургични операции отстранявал здрави органи, с което причинил средна телесна повреда на различни хора. По делото има събрани доказателства, че това е било правено с користна цел – да се отчитат пред НЗОК повече хирургични интервенции, за всяка от които докторът, разбира се, получавал комисиона.
Заради  тази касапница, пети месец тече и паралелна проверка на Министерството на здравеопазването, като материалите по случая набъбват с всеки изминал ден. Иззет е архива на хирургичното отделение за последните три години, от назначаването на Ивайло Цветков. Ужасени, инспекторите попаднали в медицинските документи на случай, в който българският Менгеле отрязал гърда на 17-годишно момиче,
след като уверил близките й и самата нея, че е нелечимо болна от рак. В последствие се оказало, че пациентката била напълно здрава. В обемния доклад е приложен и случай, в който 34-годишна жена буквално е била оставена да умре от изтичане на кръвта след операция, без докторът да предприеме необходимото, за да я спаси.
В прокуратурата разполагат с данни за поне десетина смъртни случаи на пациенти на Цветков и за още няколко десетки трайно увредени. Към делото са приложени и показания на колеги на доктора, който иначе навсякъде парадира с образованието си и специализациите в елитни здравни заведения в Западна Европа. Нервите на свидетелите явно не са издържали и те решили да разкрият механизма, по който работи набеденото светило на медицинските науки.
Ето какво разказва лекар, пряк очевидец на „кланетата“, пожелал анонимност (в края на миналата година той бил заплашен, че ще бъде убит, за което е сигнализирал органите на реда):  
„Няколко месеца след постъпването ми на работа чух от колеги коментари, че д-р Цветков приема пациенти, които оперира от някакво основно заболяване, заедно с което извършва и втора оперативна интервенция на орган, който е здрав и не е посочен като болен в историята на заболяването.
В документите свързани с операцията, отразява само основната оперативна интервенция, без да посочва допълнителната и ненужна такава. Подава информация към Здравната каса по съответната клинична пътека за основното заболяване, като премълчава втората интервенция. Болницата получава по тази клинична пътека полагащото се финансиране. Всеки лекар, получава определен процент от финансирането на Здравната каса, по договорка с ръководството на болницата. След изтичане на времетраенето на клиничната пътека, която е за срок от 30 дни, д-р Цветков изготвя фалшиви документи, съгласно които, вече оперирания от него пациент, фиктивно постъпва отново в болницата, което не е вярно, където уж се извършва втората оперативна интервенция, която е била направена при първата и единствена операция. По този начин, д-р Цветков подава информация по друга клинична пътека, за което болницата получава второ финансиране, от което той също получава определен процент“.
Един от показателните примери е за жена, на която е бил правен байпас на стомаха. На операционната маса обаче, Цветков  махнал и здравия жлъчен мехур, без да се налага неговото отстраняване (това е видно от анамнезата и параклиничните данни, посочени в епикризата. За да е имало заболяване на жлъчния мехур, пациентът трябва да е имал повишени стойности на билирубин и др. клинични параметри, каквито липсват).
Цветков изпратил за хисто-паталогично изследване отстранения жлъчен мехур три дни след операцията. Месец по-късно подал информация до Здравната каса, че е извършил втора операция на същата пациентка по друга клинична пътека, а именно, че е отстранил жлъчния мехур. Който всъщност е махнал при първата операция. В хода на проверката са правени анкети на десетки болни, които са потвърдили, че не са постъпвали и не са били оперирани втори път в болницата.

Как докторът се забърка и с Кака
Шумен съдебен процес в средата на юли 2009 година освети как се точат пари от еврофондовете в България. Става дума за делото срещу Ася Инджова, обвинена за присвояването на над 100 000 евро по три проекта по европрограмата „Леонардо да Винчи“.
Процесът доби популярност като „делото на Кака“, тъй като Ася Инджова е по-голямата сестра на шефката на дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите Силвия Инджова. Впрочем и до настоящия момент тя не е отстранена от длъжност, независимо, че е съдействала на сестра си да получи проектите.
Разследването срещу сестрата Ася е от 2007 г. Прокурорската преписка е с номер 63806/2007г. по описа на РП – гр. София, а обвинителният акт е внесен в съда в началото на миналата година. Ход на делото обаче така и не бе даден, тъй като Ася Инджова на няколко пъти представя фалшиви епикриза и болнични листи, издадени от същия д-р Ивайло Цветков, завеждащ хирургично отделение на МБАЛ Доверие“. На 17 юли прокуратурата е поискала и неговия арест, след като тройна съдебно медицинска експертиза е установила, че документът, подписан от Цветков е с невярно съдържание.
Така докторът и Кака бяха закопчани от полицията, след което пуснати на свобода от съда. Половин година по-късно се оказва, че това дело още не е тръгнало. Поради явното нежелание на софийския съд да го гледа, то „по грешка“ е било разпределено на Бургаски окръжен съд. Делото е пристигнало в Бургас в края на миналата година, научи ДЕСАНТ. В средата на януари т.г. процесът отново бе върнат по подсъдност в София. Кога в крайна сметка ще бъде даден ход и какво ще се случи предстои да видим. Фактите дотук сочат, че този човек очевидно разполага със средства, които го превръщат в недосегаем  от магистратурата. 

Какво ще чуете в "Паралакс"

Вера О. е на 36 години, от Пловдив, обречена да води непрестанна битка за живота си. Самото й оцеляване е цяло чудо за лекарите от Медицинска академия, които тепърва ще се заемат с лечението й. Младата жена е без далак, с увреден бял дроб, с изрязан стомах. От две години е на течна храна, приема я на час по лъжичка. Визията й е неузнаваема дори за близките й, затова Вера не иска да застане пред камерата на телевизия СКАТ. Зрителите обаче ще чуят потресаващата й изповед в предаването „Паралакс“, тя се съгласява да даде интервю в гръб, защото не иска да показва съсипаното си тяло.
Драмата й започва през 2007 година, когато пълната тогава Вера гледа предаването „Бъдете здрави“ по БТВ. Там като гост е поканен д-р Ивайло Цветков, който обяснява какви чудеса за отслабване върши клиника „Доверие“, в която той работи на щат. Към този момент пловдивчанката тежи 120 кг и решава да потърси помощ от Цветков и за целта си плаща 2 400 лева при него за безкръвна операция на стомаха. По време на хирургическата интервенция обаче докторът перфорира стомашната стена, по погрешка. Вместо да отстрани „грешката“, следва две непосилно тежки години с обръкани диагнози, четири допълнителни мащабни операции, за които даже нагло от клиниката искат на постарадалата пациентка още 8 500 лева. След срамни спорове, стопената до 50 кг тегло пациентка (но не от „лечебните“ действия на Цветков, а от болестите и уврежданията, предизвикани от него) тя оставя в касата на болничното заведение още 1 000 лв. И тръгва да търси други лекари, които сега да я изправят на крака.


Зад модерната фасада се случват зловещи неща Под тази рекламна снимка на Ивайло Цветков от сайта на „Доверие“, се мъдри внушителна професионална биография, която би подвела и най-песимистично настроените пациенти Шефът на Цветков д-р Петър Керемедчиев също е обвинен за източване на Здравната каса, той обаче е неоткриваем, не вдига и служебния си телефон Коридорите нае частната болница са пълни с пациенти, които вярват, че ще си тръгнат здрави, след като платят

В категории: Разследвания

49
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
49
7f19d
30.07.2018 11:13:14
0
0
http://www.www/ Оказываем услуги по поиску потенциальных клиентов. Узнайте подробности по email: dimagurin491@gmail.com
Оказываем услуги по поиску потенциальных клиентов. Узнайте подробности по email: dimagurin491@gmail.com http://www.www/
48
f4e7d
14.04.2018 13:49:58
1
0
http://w.w.w/ Оказываем услуги по сбору любой информации по интернет. Соберем все: информацию, ссылки, статьи, контакты клиентов или поставщиков итд Выполним любые Ваши поручения по сбору информации в интернет Подробнее о наших возможностях по email: den.eroshin.80@mail.ru
Оказываем услуги по сбору любой информации по интернет. Соберем все: информацию, ссылки, статьи, контакты клиентов или поставщиков итд Выполним любые Ваши поручения по сбору информации в интернет Подробнее о наших возможностях по email: den.eroshin.80@mail.ru http://w.w.w/
47
917a4
24.10.2017 11:06:22
0
0
http://w.w/ Здравствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных?
Здравствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных? http://w.w/
46
73e65
17.10.2017 07:22:40
0
0
http://w.w/ Здравствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных? Ответ на Email: prodawez400@gmail.com
Здравствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных? Ответ на Email: prodawez400@gmail.com http://w.w/
45
60cca
14.09.2017 12:21:54
0
0
Здраствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг? Ответ на Email: prodawez395@gmail.com
Здраствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг? Ответ на Email: prodawez395@gmail.com http://w.w/
44
b6343
13.09.2017 15:28:47
0
0
Здравствуйmе! Вac uнтеpесyюm kлиeнmскuе бaзы qaнныx?
[url=http://w.w/]Здравствyйте! Вас интересyют клuенmcкиe базы qанных?[/url]
43
2c78f
14.08.2017 12:02:51
0
0
https://w.w.w Здравствуйте! Вас интересуют базы данных?
42
Stevenres
26.03.2017 15:25:07
0
0
ЦЕЛЕВЫЕ БАЗЫ http://xurl.es/128 УЗНАЙТЕ ПОДРОБНЕЕ!!!
<a href=http://xurl.es/128>http://xurl.es/128</a>
41
елисавета янкова
30.11.2012 18:07:45
1
1
съпругът ми живее втори живот благодарение на др цветков..и екипа му..
здраеите ,искам и аз да се включа в дискусията за др цветков..
лично за мен тои е един гениален хирург..но за жалост кадърните хора в българия не се ценят..възможно е да е допуснал и някоя грешка но които не работи тои не греши..та накратко ...съпръгът ми тежеше 280 кг...всяка нощ умираше,сърцето му излизаше извън ритъм...задушаваше се,посиняваше...ходихме къде ли не, но помощ нямаше от никъде..др цветков единствен ни даде надежда че може да помогне,,, и наистина стана чудо...оперира го,направи му сложна операция..махна му престилка която висеше до колената и тежеше цели 26 кг..
операцията му ПРОДЪЛЖИ повече от 10 часа...след която за него се грижеше целия
екип...като превръзките се правеха само от лекарския екип...нещо което на друго място не съм виждала..следствие на тази интервенция съпругат ми отслабна с цели 140 кг или точно на половината,,,сега вече не се задушава ,не посинява,движи се живее и работи нормално.ЖИВЕЕ ВТОРИ ЖИВОТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДР ЦВЕТКОВ И ЕКИПА МУ.
СПОКОИНО МОГА ДА МУ ЦЕЛУНА РЪКА И ДА МУ КАЖА ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ.
40
елисавета янкова
30.11.2012 18:07:45
0
1
съпругът ми живее втори живот благодарение на др цветков..и екипа му..
здраеите ,искам и аз да се включа в дискусията за др цветков..
лично за мен тои е един гениален хирург..но за жалост кадърните хора в българия не се ценят..възможно е да е допуснал и някоя грешка но които не работи тои не греши..та накратко ...съпръгът ми тежеше 280 кг...всяка нощ умираше,сърцето му излизаше извън ритъм...задушаваше се,посиняваше...ходихме къде ли не, но помощ нямаше от никъде..др цветков единствен ни даде надежда че може да помогне,,, и наистина стана чудо...оперира го,направи му сложна операция..махна му престилка която висеше до колената и тежеше цели 26 кг..
операцията му ПРОДЪЛЖИ повече от 10 часа...след която за него се грижеше целия
екип...като превръзките се правеха само от лекарския екип...нещо което на друго място не съм виждала..следствие на тази интервенция съпругат ми отслабна с цели 140 кг или точно на половината,,,сега вече не се задушава ,не посинява,движи се живее и работи нормално.ЖИВЕЕ ВТОРИ ЖИВОТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДР ЦВЕТКОВ И ЕКИПА МУ.
СПОКОИНО МОГА ДА МУ ЦЕЛУНА РЪКА И ДА МУ КАЖА ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ.
39
елисавета янкова
30.11.2012 18:07:39
0
1
съпругът ми живее втори живот благодарение на др цветков..и екипа му..
здраеите ,искам и аз да се включа в дискусията за др цветков..
лично за мен тои е един гениален хирург..но за жалост кадърните хора в българия не се ценят..възможно е да е допуснал и някоя грешка но които не работи тои не греши..та накратко ...съпръгът ми тежеше 280 кг...всяка нощ умираше,сърцето му излизаше извън ритъм...задушаваше се,посиняваше...ходихме къде ли не, но помощ нямаше от никъде..др цветков единствен ни даде надежда че може да помогне,,, и наистина стана чудо...оперира го,направи му сложна операция..махна му престилка която висеше до колената и тежеше цели 26 кг..
операцията му ПРОДЪЛЖИ повече от 10 часа...след която за него се грижеше целия
екип...като превръзките се правеха само от лекарския екип...нещо което на друго място не съм виждала..следствие на тази интервенция съпругат ми отслабна с цели 140 кг или точно на половината,,,сега вече не се задушава ,не посинява,движи се живее и работи нормално.ЖИВЕЕ ВТОРИ ЖИВОТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДР ЦВЕТКОВ И ЕКИПА МУ.
СПОКОИНО МОГА ДА МУ ЦЕЛУНА РЪКА И ДА МУ КАЖА ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ.
38
елисавета янкова
30.11.2012 18:07:23
0
2
съпругът ми живее втори живот благодарение на др цветков..и екипа му..
здраеите ,искам и аз да се включа в дискусията за др цветков..
лично за мен тои е един гениален хирург..но за жалост кадърните хора в българия не се ценят..възможно е да е допуснал и някоя грешка но които не работи тои не греши..та накратко ...съпръгът ми тежеше 280 кг...всяка нощ умираше,сърцето му излизаше извън ритъм...задушаваше се,посиняваше...ходихме къде ли не, но помощ нямаше от никъде..др цветков единствен ни даде надежда че може да помогне,,, и наистина стана чудо...оперира го,направи му сложна операция..махна му престилка която висеше до колената и тежеше цели 26 кг..
операцията му ПРОДЪЛЖИ повече от 10 часа...след която за него се грижеше целия
екип...като превръзките се правеха само от лекарския екип...нещо което на друго място не съм виждала..следствие на тази интервенция съпругат ми отслабна с цели 140 кг или точно на половината,,,сега вече не се задушава ,не посинява,движи се живее и работи нормално.ЖИВЕЕ ВТОРИ ЖИВОТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДР ЦВЕТКОВ И ЕКИПА МУ.
СПОКОИНО МОГА ДА МУ ЦЕЛУНА РЪКА И ДА МУ КАЖА ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ.
37
сори
14.11.2012 20:06:16
1
1
Всичко което пише е вярно.Надявам се българския съд да се произнесе с осъдителна присъда за този така наречен "доктор".Нямам думи за това което се е случвало с негови пациенти.Хора пазете се от такива "доктори".
36
ПОРЕДНАТА ..................
29.08.2012 15:06:46
1
0
ВАСИЛЕВ -ГИНЕКОЛОГ СЕ ВОДИ,ИСКАШЕ ДА МИ ПРАВИ ЛАПАРОСКОПИЯ БЕЗ ДА ИМА НУЖДА ,ДРУГИ ДВАМА ЛЕКАРИ МИ КАЗВАТ ЧЕ НИЩО МИ НЯМА ЗДРАВА СЪМ САМО ВАСИЛЕВ ТВЪРДИ ЧЕ СЕ НАЛАГА СПЕШНА ЛАПАРОСКОПИЯ-КИСТА 5СМ !!!НЕРВИ ,ТИЧАНЕ ,ВРЕМЕ ДАДОХ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ 74 ЛЕВА !НЕ ВЯРВАЙТЕ И НЕ ХОДЕТЕ В ДОВЕРИЕ!
"д-р Георги Василев"
http://mbal.doverie.bg/bg/georgivasilev
35
Десант
15.05.2012 18:32:00
1
0
Координатите на вестника са видни, за ваше улеснение - тел. номер в редакцията - 056/ 916 700.
Обадете ни се и разкажете и вашите истории, не трябва да премълчаваме истината. Този човек накрая трябва да си понесе заслуженото.
34
gaga
14.05.2012 13:32:14
1
0
ходих в доверие и кракат ми пове4е няма да стапи направиха ми биопсия при положение 4е сам пап2 платих 200лв доктора търсеше ракови клетки
33
Ангелова
02.05.2012 07:59:48
1
0
Ноември 2011 и мен ме повредиха. Мога да приема, че е неволна лекарска грешка, но когато отидах и сигнализирах няколко пъти, казваха "Браво, така трябва да е!". Докато при поредното ходене разбраха, че е срязан пикочният мехур...Но дори тогава само ми сложиха катетър и ми казаха да лежа у нас, то само ще си заздравее за няколко месеца. По нататък стана по-сложно.
32
Изродите от "Доверие"
31.03.2012 12:54:41
2
0
Тия ме искараха половин човек след като отидох за гастроскопия заради гастрит,след като ми пражат гастроскопията ми съобщават че имам две болести хронични за цял живот,маиками едва не получи инфаркт жлезна в болница,а аз отивам в друга държавна болница и докторите ми казват пич здрав си като биг и лекара вика тия источват здравната каса.дрругата седмица ще заведа дело в съда срещу болница "Доверие".Хора не ходете там![devil]
31
бог не забравя
15.02.2012 20:54:22
2
0
УБИЕЦ, УБИЕЦ , УБИЕЦ.
30
05.10.2011 09:33:15
2
0
Тоя боклук ме оперира от херния преди пет месеца няколко дена след
операцията се появиха същите симптоми ходих на преглед увериме че всичко е наред изписами хапчета които ги пих в продължение на два месеца без резулта...накрая ми писна и ходих на преглед в друга клиника оказасе че пак си имам херния всичко е било на празно хапчета за 100лв операция 400лв. ами болките. Хора ако ви се налага не ходете в доверие абсолютни измамници.
29
свидетел
27.08.2011 12:26:00
2
0
Аз съм медицинска сестра и потвърждавам ,че всичко това е самата истина. В България отдавна няма медицина. Аз самата съм писала клинични пътеки и знам що за лъжи се пишат. Рибата се вмирисва откъм главата. Виновни са управляващите, които измислиха клиничните пътеки, защото във всички болници се лъже и се източва касата. Източват я лекарите а на сестрите се подхвърлят трохи. За санитарите да не говорим. Положението е трагично.
28
ужасена и покрусена от мъка
04.07.2010 16:27:32
2
2
не вярвайте на никого от Доверие, най-малко на д-р Цветков, абсолютен касапин за пари. Не се свени нито пред възраст, нито пред неразрешени проблеми, важното е да влезеш в болницата, да ти усвои клиничните пътеки, да те изцеди до последна стотинка, като ти препоръчва всички екстри като рехабилитация, тъпчете до последната минута в болницата със системи, изписвате и на другия ден умираш
27
нещо, което всички знаем
01.03.2010 22:24:27
1
0
http://bnt.bg/bg/news/view/23779/pacient_sys_zabravena_hirurgicheska_kyrpa_v_stomaha_pochina_v_pirogov
"Пациент със забравена хирургическа кърпа в стомаха почина в "Пирогов""

http://zdrave.bg/?c=n&id=1497
"Българите редом с украин­ците са най-неудовлетворени от здравеопазването, сочи проучване в страните от Централна и Източна Европа."

http://popivanova.hit.bg/
"У нас досега няма осъден лекар с лишаване от свобода за лекарска грешка, вследствие, на която е настъпила инвалидизация или смарт на пациента. ..."
26
до "която си искам"
01.03.2010 14:26:48
2
1
Госпожо, жената, която описвате с грозни епитети е КЛИЕНТ на въпросния доктор. Всъщност, би трябвало да се каже ПАЦИЕНТ. Благодарение на такива той си вади хляба. И БИ ТРЯБВАЛО да ги обгрижва внимателно! А "благодарение" на вратички в законодателството или занижен контрол си "намазва и маслото"..

Доволните пациенти могат да му благодарят по хиляди начини и вероятно са го направили. Те не са застрашени с нищо. Виж, недоволните са в много по-различна позиция...

А на въпроса защо точно тази медия - еми всяка медия си има някакъв уклон и собственик. Това разследване тръгна от един починал мъж, бургазлия и е съвсем нормално именно бургаските медии да го отразят първи. Останалите просто не биха искали да цитират чуждо разследване, щото всяка медия популяризира своите си. Такава е медийната политиката. Бтв не обсъжда темата на Нова и Нова тв не обсъжда бтв репортерите да кажем. Да не "наливат вода в чужда мелница"

Друг е въпроса, че повечето медии обслужват нечии ивтереси. Аз не се наемам да правя кардинални обобщения, Скат далеч не са ми от любимите, а Десант от скоро ги чета. Когато обаче защитават интересите на пациентите им свалям шапка, защото у дома почни липсва такава практика..

25
до "български доктор, раб
01.03.2010 14:12:37
2
0
Хубаво е, че ни показвате световния пример. Но Вие говорите за НЕВОЛНИ грешки, от които не е застрахован никой. Все пак и лекарите са хора (или поне на това се надяваме).

Тук обаче става дума СЪЗНАТЕЛНО източване на държавни пари за сметка ЗДРАВЕТО на пациентите. това по никакъв начин не се вписва с описаните случаи.

Забравили ста да допълните например, че при такива действително неволни грешки пациентите биват солидно обезщетявани и така е редно при добрата практика. И то не само защото човещината го диктува, а и за да се избегне съдебен процес в безпристрастен съд. Това последното в България за съжаление почни напълно липсва..
24
Re
22.02.2010 00:11:50
2
0
Кое не е вярно бе? Кое не е вярно!? Освен всичко друго този доктор прави и докуметни измами!
Айде стига сте размахвали знамената!
Всичко което този е направил ще се докаже в съда.
23
български доктор, работещ в UK
21.02.2010 20:53:14
0
3
Аз познавам д-р Ивйло Цветков. Написаното за него не е вярно и един ден ще се разбере това
"След като влезеш в операционната зала, никога не знаеш дали ще възникнат усложнения или не. Точно с този пациент възникнаха. Всичко вървеше нормално. Почти бях отделил тумора и тогава направих нещо, което не бях правил никога преди: срязах vena cava. Това е катастрофа. Със същия успех можех да пробия дупка директно в сърцето на пациента”.

Това изказване на проф. Атул Гауанде, професор в Harvard School of Public Health, публикувано в NY Times преди дни, е в състояние да накара много хора да обявят хирурга за убиец..

Още по-странно изглежда, че при едно повърхностно търсене в интернет човек може да попадне на десетки примери на лекари, които разказват за своите грешки при диагностика и лечение. Проф. Джеръм Групман, професор в Харвардския медицински университет, издаде цяла книга – „Как мислят лекарите” - в която описа най-често срещаните грешки, причинявани от технически пропуски или установени стереотипи в мисленето на медиците. В нея самият проф. Групман разказва за най-големия си пропуск като лекар, при който

пациентка е починала,

защото я взел за симулантка.

Разказва го не за да шокира някого или да му отнемат лекарските права, а за да обърне внимание на конкретни грешки, които не бива повече да се допускат.

За пациента обаче лекарят е огледалото на здравната система, началото и краят на всичките му здравни лутания. За него всяка грешка е лекарска грешка – волна или неволна, действителна или измислена. Затова е склонен да вини лекаря за какво ли не – от сбъркана диагноза до намръщено „добро утро”.

За здравните мениджъри „медицинските грешки” са проблем от европейско или даже световно ниво, те водят до значими социални и икономически последствия, но никога не се случват в тяхното лечебно заведение.

За здравните институции „лекарската грешка” най-често е равносилна на медиен скандал, който трябва да бъде потушен с нечие наказание. До следващия път.

За юристите медицинските грешки са специфична материя и сложна терминология, а липсата на пълен пакет от стандарти и правила често прави невъзможно доказването на конкретна вина, дори когато е безспорно, че грешка има. Затова напоследък често се случва съдии да си правят отвод.

„Проблемът с темата лекарски грешки е, че те са всъщност един

моментен срез на съществуващата система.

Както често става с проблемите в здравните системи, и този път намесихме финансовия ресурс. Лекарските грешки обаче са един от примерите за проблеми, чието решение е свързано с пари, но в никакъв случай не се изчерпва с тях.

За да дадем пример в това отношение, се връщаме на проф. Атул Гауанде. Същият този професор от Harvard School of Public Health твърди, че след неволната си грешка е успял да спаси живота на пациента благодарение на чек-лист с отмятане на простички наглед въпроси – подобни на тези, на които отговаря пилот преди излитането на самолет:
дали това е точният пациент, дали това е верният крайник, дали е даден нужния антибиотик и т.н. Един от задължителните 19 въпроса засягал наличието на достатъчно количество кръв за кръвопреливане при необходимост, и въпреки че лекарят бил уверен в уменията си и не очаквал повече от 100 мл кръвозагуба, сестрата заредила в пъти повече – „за всеки случай”. Като полезно за хода на операцията проф. Гауанде определя и задължителното според чек-листа представяне на участниците в нея преди извършването й – с име и титла. Във всяка операционна зала съществува строга йерархия и когато хората имат шанса да изрекат името си високо на глас, това увеличава вероятността те да проговорят и по-късно, ако възникне проблем или някакви съмнения, твърди хирургът. Така се създава и чувство за екипност, допълва той. Благодарение на тези простички на пръв поглед правила пациентът, 53-годишен баща на две деца и шеф на малка компания, се връща към нормалния си живот, убеден е днес проф. Атул Гауанде.
В периода между октомври 2007 и септември 2008 г. въпросният
чек-лист е въведен в осем болници, пръснати из целия свят, в рамките на програмата на Световната здравна организация „Безопасната хирургия спасява животи” (Safe Surgery Saves Lives). Избраните болници са в Канада, Индия, Йордания, Нова Зеландия, Филипините, Танзания, Англия и САЩ. Проследени са нивата на усложнения и смъртност в рамките на 30 дни след извършена операция. Резултатите сочат, че след въвеждането на чек-листа случаите на усложнения след хирургична намеса са паднали от 11% на 7%, а смъртността – от 1,5% на 0,8%, пише на 29 януари 2009 г. The New England Journal of Medicine. Затова списъкът с въпроси е наречен „най-значимата клинична иновация през последните 30 години”, а през февруари 2010 г. е въведен в 90% от всички операционни зали в Англия.
В света се правят годишно около 234 млн. операции.
Преди да пишете и обвинявате се съветвайте с истински специалисти, лесно е да обвиниш някого, но по-трудно е да докажеш, че наистина си прав!

22
Елена Маринова
19.02.2010 13:47:26
1
0
Точно там е болката на това общество - че медиите се превръщат в слугинаж на силните на деня и не им пука какво става в света извън платените пиар съобщения.
Интересно наистина, защо нито една друга медия, освен Десант и СКАТ не подеха темата за извращенията в клиника "Доверие" и за прокурорските проверки, които текат там? Самият въпрос сам по себе си показва в какво омачкано общество живеем - общество от хора без самочувствие, които не смеят да си търсят правата. Защото на им набили в главите, че хора с пари като докторите от "Доверие" могат да купят всичко - полиция, прокуратура, съд...
Не ми се ще да вярвам, че това положение никога няма да се промени.
Затова приветствам журналистите от двете медии и им пожелавам кураж! Дори да останат сами в подобни битки в името на истината.
21
която си искам
19.02.2010 13:16:48
0
2
от прочетеното и видяното до тук,много ми е интерсено дали някой си зададе въпроса защо само бургаската телевизия и вестници изливат всичката тази помия върху комплекс 'Доверие"??!!!Защо няма коментари по националните телевизии или в останалите вестници??!!!Нали уж тези неща били страшната истина??!!Защо никой друг не говори за тях???!!Какви са тези определения за "ад","касапница","осакатяване","извращения"....... и други подобни от които ти става отвратително само като ги чуеш??!!!До кога мнение ще изказват само неграмотни и некомпетенти хора,които търсят единствено и само сеир и нищо друго???!!Защо не се интервюират стотиците доволни от Д-р Цветков пациенти,а само слабохарактерната и безволева дебелана,която неможе по никакъв друг начин да спре да яде освен чрез чужда намеса??!!Която след намесата му неможе да живее с мисълта,че го няма безкрайното плюскане както в досегашният и 50 годишен живот!Защо телевизията и веснтика не се позоват на истински документи ,а не на интерпретациите на невежи и неграмотници??!!Тези грозни думи и определения могат да се използват за куп други случаи от нашата действителност,но не и в този за комплекс "Доверие".Незнам с каква съвест спи Д-р Цветков,но доста ми е интересно къде е съвестта и на тези бездарни журналисти от вестник "Десант" и смешният със своят патетизъм и драма,водещ на предаването по телевизия "Скат".Всичко в България е сеир,но поне с излагане на факти и доказателства ,а не по такъв най-малкото непрофесионален(да не кажа смешен и жалък)начин.Бих могла да пиша още много,но ще завърша с мнението на мои близки:"е това предаване е новият,по-некачествен вариант на "сигнално жълто"
20
19.02.2010 11:35:15
1
0
Изнесеното в медиите не е преувеличено. Що се касае до смъртността в болницата като статистика, тя не е обективна, защото политиката на лечебното заведение е преди наближаването на леталния изход, пациента да бъде изписан или преведен в друго ЛЗ. Крайно време е някой да спре серийните убийци, имащи се за "велики специалисти" и божии наместници.
19
Искрен
18.02.2010 17:41:42
2
0
Този писал по-долу е толкова смешен, че не си струва да се коментира. Болни хора, болни от сидеризъм.
И къде ще дойдеш бе смешко [helloween] Айде ела! [helloween] В чата ли ще дойдеш... ))) Щял да бъде тук всеки ден. Ами така е, когато нямаш работа и висиш цял ден на компютъра. Айде ела! Къде ще дойдеш? Смешен си.
И кои сте вие? На никой не му пука че си пействаш комплексарчо!

Този твой доктор смешко, е разследван от прокуратурата а не от скато десантчиците! Този психопат мори хората, това ти разбираш ли го? Легни под ножа му ако ти стиска.
18
17.02.2010 19:47:04
1
0
Не са атакисти, а самият доктор. Да пейства гнусни текстове срещу Севдалина Пенева му е идея фикс явно, защото няма други доводи срещу публикациите и. Има и достатъчно свободно време, явно желаещите да се подложат доброволно на касапницата му стават все по-малко. Затова си уплътнява времето тук, в очакване прокуратурата да се произнесе и завинаги да му отнеме правата да умъртвява и осакатява за удоволствие хора.
Пенева ще го преживее, едва ли я заливат с помия за първи път. Но за жертвите на доктора обратен път няма. Моите съболезнования към роднините на убититие на операционната маса, както и към пострадалите от ръката му. Тъжно ми е за тах, но в същото време се изпълвам с гняв срещу тази българска система, която допуска психично болни да размахват скалпели. Тези, които за гледали "Паралакс" по телевизия СКАТ са свидетели, че набедения доктор ни най-малко не съжалява за смъртта, която е посял с некадърността си.
17
До Десант
17.02.2010 02:06:59
0
0
Здравейте, изтривайте ги тези морско-солени мръсни води, които тези като долния с такъв нагон лепват от някъде си!

Атакисти ли сте какво сте дето ги предавате тези глупости и клюкарщини обаче как само вие не вдянахте за Болния? Олигофрени да бяха щяха да ги разберат тия прозрачни кариеристи и наглеци! Дивака Чуколов, Дългия глупавичък Митко, Архонта и Недоволенчо...герои за комикси [chewinggum]
16
???
16.02.2010 10:27:14
1
0
Е що за лъжа бе "от мз проверил документацията"? "Няма починали в болница Доверие след такава операция. " Как ще НЯМА??? Най-малко за два смъртни случаи са писали медиите и то в самата болница СЛЕД "операции за отслабване".
КАК е възможно такова отричане на истината? КАК? Вие хора ли сте, как спите?

Отделно при тези мошеничества с документите до колко може да им се вярва...
Що за наглост - по документи ако са оправдани не им пука за осакатените и уморени хора! Не мога да проумея, как е възможно!?
Та то и предумишлените убийци не говорят с усмивка за убийството...
15
Георгиев
16.02.2010 03:42:44
0
0
Тези като долния пишещи невменяеми ли са що ли!? Колко пъти ще пействаш едни и същи лъжи бе комплексар? Откъде тоя злоба към екипа на Десант!? Какво общо има личния живот на хората от екипа с професионалния им? Идиоти ли сте какво?

14
от мз проверил документацията
15.02.2010 12:30:30
0
2
За периода 01.01.2006 - 31.12.2009 в Хирургия на Доверие преминали 4200 пациенти, оперирани 3815. Обща смъртност за четирите години - 20 пациенти, от които 17 с Т4 карциноми на стомашно-чревния тракт, черен дроб и панкреас. Оперирани 10 от тези 20, другите приети за палиативни грижи. Починали от инфаркт, инсулт и панкреатит, след операция - 3ма. Оперирани за отслебване - 274 пациенти. Реоперирани от тях 10 пациенти в рамките на 31 дни след първата операция. Няма починали в болница Доверие след такава операция.
13
Георгиев
14.02.2010 00:40:16
1
0
Гледах "Парлакс" и сега прочетох и в Десант. Шокиран е най-малкото което мога да кажа!
Този е за лудницата! Вижте го как спокойно и безчувствено отговаря на въпроси за смърт, корупция, безчовечност...
Браво на Валентин Касабов! Единствен той отново отваря очите на хората да не попаднат под ножа на този откачен касапин! Дано главния прокурор се вслуша в призива му. Но се съмнявам.

А тебе Чуденка като те гледам пък аз що ли ми идва да те хлопна по тъпата атакистка чутура! То бива бива гадняри и форумни отпадъци...
Вместо да се възмутят от този изверг седнали като баби да клюкарстват за Севдалина Пенева!
12
:))
12.02.2010 09:37:03
1
0
Изумително е каква низост може да се прояви към опонента, само защото ти е изкарал кирливите ризи на бял свят...

Гнусно е. Личния живат на човека си е именно такъв. Аз не бих имала нищо против лекаря ми да е грозен, космат и любовчия Ако ми спаси живота!

Погуби ли го, осакати ли ме - е, и най-красивия и девствен да е - ми не ми трябва такъв!..

Аналогично - какво отношение има кой какво прави, когато ДРУГ е погубил човешки живот (или го е съсипал, когато е призван да спасява и помага)!??

Много трудно е да се поеме отговорност за "грешката", у нас такава пректика няма. Който първи го направи ще е пионер в областта!
11
10.02.2010 15:39:16
1
0
Леле, тук е пълно с откачалки
10
10.02.2010 14:15:06
0
1
като няма какво да се каже за журналистите изнесли фактите почват да пишат гнусотии . всъщност то голяма разлика между този дето ги пише и този дето осакатява хората няма. подозирам че авторчето е същото докторче , което осакатява хората сдушили се с еден сбърканяк ккойто ги измисля гадориите . и двамцата са за екарисажа , но първо трябва да минат през ветеринарен лекар да ги направи момиченца . много ще им прилича
9
Читател
10.02.2010 13:00:34
1
0
Всъщност, какъв е интимния живот на този или онзи с какво помага или пречи на осакатените пациенти, на починалите хора??? С Нищо!

Много е долна тази атака срещу журналиската.. Далеч по-важно е това, което е изнесено в статията, но нали трябва да ни се отклони вниманието... много жалко.
8
До Пич
09.02.2010 21:48:46
0
0
Ей, как ме развесели брато. Готин си! Айде с гас към Бургас кървав купон на вампири ще има, да се веселим. Ръццццццццццццц, айдееееееее, хи, хи, хи[magician][cruel]
7
Пич
09.02.2010 21:19:38
1
0
Пич, само така, клане му е майката. Викай да помагаме, че то уроди, докато ги изкормим бая зор че видим. Айде на тръстиката, ръъъъъъъъъъъц[bouncing]
6
Чуденка
09.02.2010 21:16:04
0
1
Днес четох доста пикантни неща за кака Севда. Ама ги изтри, щото те е срам от себе си. Ама нали си куха лейка ще се издъниш. Що скачаш срещу Доктора, той е Пич, с което ти не можеш да се похвалиш. Като го гледам човека си е седнал добре на газът и ти е разплакал майката като те е оставил недоебана да вършеш из форумите. Ти, че си си трайно увредена спор нема, ама увреждането ти е в конската глава, дето рупа само боб и ще го рупаш още много време, докато си изкупиш греховете. Лошото при психопати като тебе е, че греховете им ще плащат децата им до 9 коляно. Жалко! А ти, че не си в час е ясно. Хората ти го написаха ясно, ама нали си гном. А, бе ще се справим и с тебе. Спор нема. [devil]
5
09.02.2010 20:17:07
2
0
докторе,айде седни си на д-то и стига си скачал,като си толкова голям,не поствай тук чужди бълвочи от жълти вестници,влез си като пич в съда и там да се види кой какво е творил и какво е измислял.че си цветков,то е ясно,нали ме заплашваше в един форум със същия език и стил.е, аз съм пък от ДРУГИТЕ ТИ ПАЦИЕНТИ,ТРАЙНО УВРЕДЕНИТЕ и също ще свидетелствам срещу теб.до скоро в съда!
4
потърпевша
09.02.2010 20:07:32
0
1
Защо гузните Пенева и Касабова трият неудобните за тях коментари и манипулират хората? Дали в съда ще могат пак така да изтрият написаните от тях лъжи със сълзи и падане на колене?
3
аожг
09.02.2010 12:04:14
0
1
краино време е да проверят и онкото в бургас мисля че там епо зле
2
!!!
08.02.2010 20:50:40
2
0
Шокирана съм от изнесеното!Този човек има психологични проблеми от рода на д-р Менгеле.Изобщо да му забранят да влиза в болница,не да лекува.
1
ужасена
08.02.2010 11:46:12
1
1
шокирана съм...ако всичко това е вярно бих прочела с удоволствие и наслада ..."как роднини на изтезаваните и .....пациенти са драли на живо този изверг и то с тъпо бръснарско ножеч"....моля Ви, ако може и снимков материал
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки