Емоции около първата железница у нас


Емоции около първата железница у нас
Вагонът „Султание“
29 Април 2015, Сряда


Първата жп линия в България е Русе-Варна. Тя е открита през 1866 г. В ония времена не е имало прерязване на ленти.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Управителят на Русенската област Мидхад паша, на когото се е паднала честта да извърши церемонията по откриването, пропътувал по трасето 5 км в посока към Варна и се върнал обратно. Когато слязъл от влака, казал, че пътуването много му е харесало и е имал чувството, че препуска с галопиращ кон.

Впрочем това впечатление е напълно основателно, защото влакът се движел с пределна скорост от 30 км/ч и изминавал разстоянието от 223 км от Русе до Варна (както и обратно) за 8 ч., като по пътя имало 18 гари и спирки. Тренът вървял два пъти седмично, като в понеделник пътувал от Русе за Варна, а в сряда – от Варна до Русе. В останалите дни по линията, която била с един коловоз, се движели товарни влакове, ако имало какво да се превозва.

На 24 май 1867 г. става първата жп катастрофа у нас – при маневри на гара Шентайнджи (дн. Кирково) от товарен влак се откачва последният вагон и се блъска в пътнически, който тъкмо е потеглил. За щастие няма пострадали хора, но са нанесени материални щети. Английското дружество, което е собственик на железницата (в него участва и Уйлям Гладстон), налага солидни парични глоби на служителите, обвинени за допускане на произшествието.

Другото знаменателно събитие през същата година е пътуването на султан Абдул Азис. Той се смята за просветен монарх, който се стреми да приобщи Османската империя към европейската цивилизация. За тази цел решава да посети ІV-тото изложение в Париж, където да се запознае с достиженията на европейската техническа мисъл. Това е първият случай, когато турски султан напуска пределите на Османската империя.
Той пътува от Цариград до Марсилия с кораб, а оттам до Париж – с влак. Морското пътешествие обаче не му харесало – според неговите приближени османският първенец направо се уплашил, когато докато преминавали през Средиземно море не се е виждало бряг. Затова решава да се върне по друг път.

От Париж до Виена пътува с влак, а след това с параход по Дунав до Русе. Мидхад паша му организира бляскаво посрещане на пристанището, а до сарая е строен като шпалир 25-хилядният гарнизон. Офицерите са с парадните си униформи и с вдигнати саби „за почест“. Каляската, в която се возят султанът и престолонаследникът Юсуф Изедин, се съпровожда от елитен конен отряд. При слизането от кораба в чест на двамата проехтяват 21 топовни салюта. Султанът и престолонаследникът пренощуват в сарая, а на другия ден искат да продължат пътуването си с влака. Тогава обаче е сряда –  ден, в който не се движи пътнически влак.

Но Мидхад паша и затова се е погрижил. Той е уредил с началник-гарата да се композира извънреден влак. Нещо повече – поръчан е  специален вагон-салон, който по-късно е наречен „Султание“. С него султанът и престолонаследникът стигат до Варна „само“ за 5 ч., тъй като тренът не спира никъде по пътя си. Но във Варна линията свършва и до Цариград трябва да се продължи с параход.

Султан Абдул Азис много харесал пътуването с влака. Когато пристига в столицата, наредил да се ускори строежът на линията Белград-Цариброд-София-Пловдив-Одрин-Истанбул, така че при следващо посещение в Европа да избегне пътуването по море.
През 1874 г. английското дружество продава линията на барон Хирш, като същевременно неговото дружество „Източни железници“ изгражда трасето в Южна България по долината на река Марица.

Първата железница по българските земи обаче е тази, която свързва Русе и Варна. За насипен чакъл под траверсите и релсите й са използвани камъни, взети от останките на крепостите в Преслав и Плиска. През 1883-1885 г. линията става част от прочутия „Ориент експрес“, а платежоспособни пътници могат да се возят с вагона „Султание“, който впоследствие е прехвърлен по новото трасе. За съжаление той не е оцелял до наши дни.

От първата железница е запазен само един локомотив, който сега се намира в русенския музей. Това до голяма степен се дължи на цар Борис ІІІ, който е бил запален по влаковете. Когато през 1925 г. посещава Русе, го открива в изоставен коловоз, проявява интерес и когато се установява, че е използван в първата железница, нарежда да  се реставрира. В дунавския град през 1954 г. се построява супермодерна за това време гара,  която навремето си се смята за най-красивата на Балканския полуостров, но варненската е почти същата, каквато е била през ХІХ в.


Патриотичен календар

25 април 1925 г. — В София пристига като Апостолически нунций бъдещият папа Йоан ХХІІІ – Анджело Джузепе Ронкали

25 април 1988 г. — Върховният съд на Народна република България осъжда на смърт чрез разстрел преките участници в атентата на гара Буново

27 април 1866 г. — Роден е Пенчо Славейков

27 април 1963 г. — Открита е първата в България електрифицирана жп линия София-Пловдив 

28 април 1867 г. — Панайот Хитов преминава от Румъния в България с чета, чийто знаменосец е Васил Левски

29 април 1872 г. — В Букурещ започва първото общо събрание на БРЦ, на което инициатор е Апостолът на свободата

29 април 1877 г. — Създадено е Българското опълчение


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки