Котленецът Жечо Долчинков е един от първите народни певци, направили запис в радиото


Котленецът Жечо Долчинков е един от първите народни певци, направили запис в радиото
15 Септември 2022, Четвъртък


На 14 септември се навършиха 130 години от рождението на гласовития народен певец

Автор: Дина Харизанова

Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“ припомня в страницата си във „Фейсбук“, че преди ден се навършиха 130 години от рождението на един от първите народни певци, застанали пред микрофона на Радио София – Жечо Долчинков (14 септември 1892 - 25 ноември 1950 г.).

Неговият глас прозвучава в ефира през декември 1935 г. и от тогава името му непрекъснато присъства в програмата на медията до 1949 г.

Народният изпълнител става известен на слушателите като майстор на стари фолклорни песни от родния си град Котел.

Долчинков завършва Столарското училище в Русе (дн. Професионална гимназия по дървообработване и архитектура „Йосиф Вондраг”) и по-късно специализира вътрешна архитектура в Германия. В София е назначен за директор на промишленото училище.


Скица с интериор на Жечо Долчинков, рисувана в Русе през 1929 г. 

Още през младежките си години Долчинков проявява интерес към българския песенен фолклор и събира и категоризира над 3500 народни песни от Котленско и Добруджанско. Любовта му към народната песен го утвърждава като добър изпълнител.

В далечната 1936 г. той е един от най-активните участници в програмата – с повече от 40 участия на живо пред микрофона. В този период песните му съпровожда на пиано проф. Цанко Цанков. През следващата година продължава да пее с пиано, но също така и с гайдаря Георги Славов Ушкулов. По-късно се изявява заедно с инструменталните групи Народната седморка и Софийската кореняшка група.

Огромният репертоар на гласовития котленец му дава възможност да участва постоянно в програмата, без да повтаря песните си.

От многобройните концерти на Жечо Долчинков, публикувани в печатните издания на Радио София, се вижда, че е имал афинитет към песни, свързани с турското робство. Има концерти, в които певецът изпълнява само хайдушки балади, а фактът, че почти не е повтарял заглавия в рамките на месец е показателен за неговия богат и разнообразен репертоар.

Днес в Златния фонд на БНР се пазят малко негови изпълнения – презапис от стари грамофонни плочи. От песните, свързани с борбата срещу турското робство, са съхранени само „Де гиди, млада войводо” и „Песен за Хаджи Димитър”, а от родния му котленски регион е запазена „Стоян си счупи брадвата”. Съхраняват се също спомени за Жечо Долчинков на музиканти, които са го познавали и ценили.

Цигуларят проф. Владимир Аврамов го помни като „интересна личност” с огромен репертоар. Яркият народен певец Йовчо Караиванов с възхищение говори за „стария, голям народен певец” Жечо Долчинков, който присъствал в комисията за прослушване на Радио София и дал ценни съвети на тогава младия си колега. 

А ето какво разказва за него етнофолклористът проф. Манол Тодоров,  в съхранен в Златния фонд на Музея запис: „Той пееше много характерно. Беше на възраст към 50-те и пееше тежичко, но хубаво – изключително точно и вярно в стилово отношение. По-късно, когато Радио София се премести в новата си сграда, ръководството възложи на него проверката на текстовете на народните песни.”

Източник: Музей за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“

Бележка на редакцията: Малко известно е, че откритие на Жечо Долчинков е световноизвестната народна певица Стефка Съботинова. На негово име в родния му град Котел е кръстена улица.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки