След 66-годишно отсъствие сивият жерав отново се завърна да гнезди у нас в района на Драгоманското блато


След 66-годишно отсъствие сивият жерав отново се завърна да гнезди у нас в района на Драгоманското блато
Снимка: nyafoto.ru
21 Ноември 2023, Вторник


Това се дължи на продължителни усилия за възстановяване на влажната зона след пресушаването й през миналия век

Автор: Десант

През 2023 г. екип на Сдружение за дива природа „Балкани“ и WWF извършват серия от наблюдения в района на Драгоманското блато, с които доказват, че сивият жерав отново гнезди у нас – след 66-годишно отсъствие.

Завръщането на жеравите в България се дължи на продължителни усилия за възстановяване на влажната зона след пресушаването й през ХХ в. Това е доказателство, че, макар да отнема време и средства, съживяването на унищожени от човека влажни зони се увенчава с успех.

Екипът от орнитолози на СДП „Бълкани“, под ръководството на доц. д-р Петър Шурулинков, проследява завръщането на жерава от 2010 г. насам. Присъствие на възрастни птици през гнездовия период в района на Драгоманското блато е установявано неколкократно за последните пет години, което позволи да се предположи гнездене на вида.

През  лятото на 2022 г. е регистрирана семейна група от 2 възрастни и 2 млади птици, които тази пролет се завръщат. През май младите птици изчезват, а възрастните се забелязват все по-трудно, което е нормално, когато двойката пази гнездото, яйцата и малките. На 11 юни тази година експертите документират първото новоизлюпено малко на сиви жерави в България от 1957 г. насам.

„Опазването на вида е изключително голямо предизвикателство, тъй като птиците са много чувствителни към човешко присъствие и дейности. Гнездото се строи на земята от трева, сред масиви тръстика и по-рядко папур, а малките са гнездобегълци, т.е. напускат гнездото веднага след излюпването. Това прави яйцата и малките уязвими от наземни хищници, пожари и др.”, пояснява д-р Гиргина Даскалова, част от изследователския екип.

„Обръщаме се към широката общественост с молба за разбиране и подкрепа, за да съхраним Драгоманското блато, неговото биоразнообразие и  емблематична птица като жерава.”

Причината видът да изчезне от фауната на страната е унищожаването на влажните зони, които осигуряват подходящи условия за изхранване и отглеждане на поколение. За последен път 20 размножаващи се двойки са наблюдавани в Баташкото блато, преди то да бъде залято при изграждането на язовир Батак. От Драгоманското блато сивите жерави изчезват в периода 1900-1907 г.

„Доказването на гнездене в страната е огромен природозащитен успех и е резултат от провежданите природозащитни дейности за възстановяване и поддържане на Драгоманското блато от СДП „Балкани“, подкрепени от научните знания и методи на водещи орнитолози”, казва Симеон Гигов, част от екипа, документирал завръщането на жеравите в България.


Снимка: WWF България 

През 90-те години на миналия век помпената станция, която пресушава Драгоманското блато, спира да работи и в природната територия започва отново да се задържа вода. Оттогава СДП „Балкани“ работи за възстановяването на блатото и подобряването на условията за гнездене на редица блатни видове като големия воден бик, голямата бяла чапла, ръждивата чапла, тръстиковия блатар, белооката потапница, мустакатия синигер и др.

Сдружението изкупува част от земите в и около блатото и сключва договори за устойчиво ползване на ливадите, където се хранят жеравите.

През 2011 г. Карстов комплекс „Драгоманско блато” е обявен за влажна зона от световно значение съгласно Рамсарската конвенция.

Работата по опазване на влажната зона продължава и в момента, като дейността на СДП БАЛКАНИ и WWF е подкрепена от международния проект WaterLANDS (финансиран по програмата на ЕС „Хоризонт 2020”), който има за цел възстановяването на шест влажни зони в цяла Европа.

Ремонт на изгорялата посетителска инфраструктура на Драгоманското блато е сред планираните дейности, но усложнените бюрократични процедури забавят процеса. Двете природозащитни организации работят заедно с община Драгоман за възстановяване на наколната пътека.

Заплахите за Драгоманското блато и за видовете, на които то е дом, за съжаление, не намаляват. То все още е със статут на земеделска земя, което спъва мерките по възстановяване и управление на блатото, завършване на водния цикъл на община Драгоман и не на последно място ощетява собствениците на земи в блатото.

Друг сериозен проблем е липсата на пречиствателна станция в Драгоман и вливането на отпадни води във влажната зона, без каквото и да е пречистване.

„Решаването на тези наболели въпроси изисква съвместни усилия от всички заинтересовани страни - отговорните институции в лицето на централната и местната власт, природозащитни организации, експерти в различни направления и от общността” – категоричен е Петко Цветков от СДП „Балкани“.

От организацията очакват Министерство на околната среда и водите да води процеса по осигуряване на адекватно опазване на тази невероятно ценна територия, което включва обявяването й за воден обект.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки