В Беласица възстановиха информационно табло по тематичния маршрут „Кълвачите – пазители на горите“


В Беласица възстановиха информационно табло по тематичния маршрут „Кълвачите – пазители на горите“
Снимка: ПП „Беласица"
26 Януари 2023, Четвъртък


На територията на планината живеят цели 8 от всички 10 вида кълвачи, срещащи се в България

Автор: Десант

Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите възстанови информационно табло по тематичен маршрут „Кълвачите – пазители на горите“.

Изграждането на инфраструктурни елементи, свързани с природната интерпретация, е от съществено значение за представяне на информацията на достъпен език и по забавен начин.

На територията на Природен парк „Беласица“ живеят цели 8 от всички 10 вида кълвачи, срещащи се в България. Фактът, че толкова много от тях обитават само една планина сам по себе си говори колко ценно място за кълвачите са горите на Беласица.

Тук се срещат четири вида пъстри кълвачи (голям, среден, сирийски и малък пъстър), сивият и зеленият кълвачи, най-едрият сред кълвачите у нас – черният, а също така и един от най-редките – белогръбият.

Маршрутът започва от центъра на село Габрене. Поема се в южна посока към планината. След около 400 метра кафява туристическа маркировка води наляво (на запад), докато се излезе от населеното място.

Тук край селото се намира местността Сариев камък. Забележителният скален къс е разположен само на няколкостотин метра от границата с Република Северна Македония и предлага запомняща се гледка към Струмишкото поле.

На това място се намира второто информационно табло по маршрута. Оттук се продължава към гората в края на селото, където е разположено следващото информационно табло.

След това се слиза отново до най-високо разположените къщи на с. Габрене и се поема на изток, докато се достигне до борова гора край пътя.

На това място се намира четвъртото информационно табло. Оттук пътеката продължава през с. Габрене до началната точка.0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки