Емилия Радева закръгля достолепните 90 години – непосредствена и помъдряла в служба на Мелпомена


Емилия Радева закръгля достолепните 90 години – непосредствена и помъдряла в служба на Мелпомена
Емилия Радева и Апостол Карамитев в „Легенда за любовта“ през 1957 г.
09 Май 2022, Понеделник


Тя е самото олицетворение на артистичното призвание да служи на театъра, телевизията  и киното до последен дъх

Автор: Борислав Гърдев

На 23 май голямата наша актриса Емилия Радева ще закръгли достолепните 90 години. Тя е родена на тази дата през 1932 г. в Радомир. През 1955 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски.

В своята прекрасна мемоарна творба „Ние, артистите“ от 2017 г. разказва с любов и преклонение за своите родители, за изпълненото си с лишения детство, както и за упоритото си желание да служи в храма на Мелпомена.

След разпределение в Пловдивския театър за три години, тя е поканена през 1958 г. в трупата на Военния театър, на който остава вярна през целия си съзнателен творчески път за 55 години. Най-известните й изяви в него са под режисурата на Асен Шопов – „Осъдени души“ (1973), „Коварство и любов“ (1976), „Мария Стюарт“ (1980).

Работи и в Театър 199, където през 1980 г. постига най-голям успех в пиесата на Стефан Цанев „Животът – това са две жени“, постановката на Младен Киселов. На голяма популярност се радва и спектакълът „Вчерашни целувки“ от 2000 г. на Юрий Дачев.

Сравнително късно, през 1980 г., тя става народна артистка, а през 2003 г. е наградена с орден „Стара планина“, първа степен, за приноса й за развитието на българското изкуство и култура. Седем години по-късно получава и „Аскер“ за цялостно творчество.

Радева не е актриса около която се шуми за личния й живот. Тя е омъжена за актьора Любомир Димитров, от когото има дъщеря Катерина, живееща във Франция.

Интересна и симптоматична е творческата съдба на Емилия Радева. Природата я е надарила с привлекателна външност, с естествена и непринудена красота, което я прави търсена за екран – телевизионен и филмов.

В телевизионния театър обаче Радева инкасира малко качествени изяви в запомнящи се постановки като „Смуглата лейди от сонетите“(1964) и „Лизистрата“ (1967) на Павел Павлов, „Сид“(1971) на Димитрина Гюрова и Николай Савов , „Да отгледаш кукувица“(1987) на Иван Рачев и сякаш като най-ярък остава образът на Съба Вазова в „Представянето на комедията „Господин Мортагон от Иван Вазов и Константин Величков в пловдивския театър „Люксембург“ през 1883 г.“ от 1988 г. под режисурата на Асен Траянов.

В киното нещата са далеч по-интересни и комплицирани. Професорът й Боян Дановски й дава малка роля на Ружа в първия ни цветен филм „Точка първа“ през 1955 г., не много успешна приказка по Валери Петров за борбата, която децата трябва да водят за мир  и един по-справедлив свят.

Следват шест ярки знакови изяви, определили не само амплоато й, но и нейното място в развитието и израстването на българското кино. Заглавията вероятно не говорят нищо на младата публика, но преди десетилетия чертаеха контура на една много успешна кариера, която бих нарекъл и звездна.

Не забравям, че гранд дамата на българското кино е Невена Коканова, това е безспорен факт. Но тя става родна звезда през 1961 г. с главната си роля в лиричната комедия на Владимир Янчев „Бъди щастлива, Ани!“. А дотогава в българското кино са се утвърдили две родни красавици – Гинка Станчева и Емилия Радева.

Гинка Станчева изгрява като Цвета в екранизацията по повестта на Елин Пелин „Земя“ под режисурата на Захари Жандов през 1956 г. Това е първият български игрален  филм, показан в Кан през 1957 г., цели 6 години преди втората премиера там на епоса на Никола Корабов по романа на Димитър Димов „Тютюн“, в който Коканова окончателно се утвърди като нашата кинозвезда №1.

Радева прави силна роля на помакинята Зюлкер в „Ребро Адамово“ (1956) на Антон Маринович, след това обира овациите на масовата публика като красавицата Ширин в пищната цветна приказка на Вацлав Кръшка „Легенда за любовта“ (1957) като партньорка на Апостол Карамитев – Фархад  в първата и много популярна българо-чешка копродукция, снимана у нас край Балчик  по пиесата на Назъм Хикмет и с премиера на 28 август 1957 г.

През същата година изгражда най-зрялата си роля на Шели в проблемната, остро критична и  забранена за цели 31 години драма „Животът си тече тихо“ на Бинка Желязкова и Христо Ганев. В „Сиромашка радост“ (1958) на Антон Маринович е хубавицата Христина, спечелила сърцето на Лазар Дъбака – Коста Цонев. Участва и в първия ни цветен и неуспешен мюзикъл „Случаен концерт“ (1960) на Коста Наумов като Елен, на снимките на който, според градските легенди, устоява на атаките на самия Николай Гяуров. Докато накрая блесне като Надя в антифашистката драма на Бинка Желязкова „А бяхме млади…“ (1961), която бихме наредили сред най-ценното и значимото в творческото й развитие.

Отделна тема е ползотворното й сътрудничество с най-добрата ни режисьорка, ако и то да е съпроводено с две забрани – втората на „Привързаният балон“ (1967), докато отново обере аплодисментите като шивачката в много дискутирания и харесан на времето антифашистко-феминистки филм  „Последната дума“ от 1973 г.

Размишлявал съм защо съдбата на Емилия Радева се стече така, че точно когато е на върха и трябва да бере лаврите на народната любов, тя бавно се отдалечи от киното, снима се все по-рядко и по традиция в поддържащи роли. Имам отговор на този труден въпрос – просто щастието от 1961 г. се усмихва на Коканова и тя става най-търсената актриса за кинорежисьорите ни.

Радева снима като Донка Манасиева бледата семейна драма на Яким Якимов „Неспокоен дом“ по Павел Вежинов през 1965 г., а след това показа качествата си на гротескова артистка в новелата „Гости“ (1968) като госпожа Крушева и под режисурата на Георги Стоянов .

По-късно разкри зрелия си талант предимно в добри екранизации на родната ни и чуждестранна класика – „Иконостасът“ (1969) на Христо Христов и Тодор Динов – Султана,“Любовницата на Граминя“ (1969) на Карло Лидзани – майката на Джема,в тв версията на „Татул“ (1973)  на Магда Каменова - Мариола, „Селкор“ (1974) на Атанас Трайков – Костовица, „Снаха“ (1976) на Васил Мирчев – Юрталаница, „Матриархат“ (1977) на Людмил Кирков – Жела, „Всички и никой“(1978) на Крикор Азарян – майката на Матей, „Милионите на Привалов“(1983) на Дитхар Кланте и Николай Попов, майката на Антонина.

Много майки има във филмографията й – в „Талисман“(1977) на Рашко Узунов е майката, в „Юлия Вревска“(1978) на Никола Корабов е майката на Карабельов, в „Дело № 205 / 1913 г.П.К.Яворов“ (1984) на Киран Коларов е Екатерина Каравелова, майката на Лора, за да стигнем до конгениалната й интерпретация на Невена Алданова в 20 серийната семейна сага на Неделчо Чернев – „Дом за нашите деца“( 1987 – 1990).

Тя има участие в още три  много хубави  и незаслужено забравени сериала  - „Ало, доктор Минев!“ (1970 – 1971) на Димитър Пунев като Елена Минева , „Моите непознати“ (1978) на Магда Каменова – професор Нинова и „Спилитим и Рашо“ (1980) на Павел Павлов и Магда Каменова като жената на хаджията търговец в трета серия „Бедният хамалин и алчният търговец“. А възможностите си на незаменима поддържаща актриса най-добре демонстрира в „Тигърчето“ (1973) на Мариана Евстатиева – Биолчева - учителката, „Не си отивай!“ (1975),на Людмил Кирков -  Цонева и в „Спомен за близначката“ (1976) на Любомир Шарланджиев – Асенка.

В периода на малокартинието през 90-те години на миналия век я гледахме в „Усмивка за сто лева“ (1995) на Зоя Касаматова, където вече е бабата, с малки роли се отчете и в „Йосиф и Мария“ (1995) на Милен Николов и „Суламит“ (1997) на Христо Христов.

Разнообразни изяви получи през новото хилядолетие, като смело можем да посочим, че в последните 20 години тя преживя своеобразен артистичен ренесанс.
През 2018 г. например се снима в тв реклама за зъбна паста, работи при Светослав Овчаров  в „Лист отбрулен“(2002), лелята на Веса, направи силна роля  във „Вчерашни целувки“ (2003) на Юрий Дачев и Бина Харалампиева, гастролира във френски продукции –„Последният господар на Балканите“ (2005) на Мишел Фавар ,„Заекът на Ватанен“ (2006) на Марк Ривиер – Маноара и „Сюриз“ (2015) на Жером Енрико – Таня, в руски тв сериал – „Вангелия“ (2013) на Сергей Борчуков – Магдалена, майката на Митко.

Не са за пропускане и българските продукции от този период с нейно участие – „Разследване“, (2006) на Иглика Трифонова -  майката, „Инкогнита“ (2012), на Михаил Пандурски, новата и не толкова изчистена и добра версия на „Бариерата“ по Павел Вежинов и пр. В осми сезон на „Откраднат живот“, „Кръвни връзки“ (2019) на Павел Веснаков в пет поредни епизода – от 47 до 51 като Кремена и в дует с Досьо Досев – Лазар изнесе истински безценен урок по актьорско майсторство от най-висока проба – едновременно непосредствена и помъдряла, покрита с патината на времето и същевременно толкова ярък, школуван, щедър драматичен талант!

През 2017 г. издаде великолепната си мемоарна книга „Ние, артистите“. В нея с много топлота и искрена обич разказа за своето семейство, за младостта си, за любовта си с Любомир Димитров, за пътя си на театралната сцена и по снимачните площадки, за срещите си с големи актьори и партньори като Апостол Карамитев, Коста Цонев, Богомил Симеонов, Стефан Гецов, Стоянка Мутафова…

Преглеждайки кинобиографията на Емилия Радева установявам с удивление, че тя е в целулоидния свят вече 70 години – дебютът й е през далечната 1953 г. в „Песен за човека“ на Борислав Шаралиев, където се мярка в една масова сцена, в която с възторжена усмивка приема стиховете на Вапцаров – Динко Динев!

Ние се бяхме вторачили в удивителното дълголетие, продуктивност и трудолюбие на Стоянка Мутафова, която си отиде от този свят почти на 98 години на 6 декември 2019 г., а забравяме, че има и други родни феномени, които в полето на изкуството работят всеотдайно и вдъхновено цял живот – в буквалния смисъл на думата.

Един от тях е и Емилия Радева. Поздравявайки я за нейния славен юбилей, й пожелаваме да бъде все така жизнена, енергична, активна, борбена  и готова за нови творчески предизвикателства. Защото тя е самото олицетворение на артистичното призвание да служи на театъра, телевизията  и киното до последен дъх.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
безлогичен български историчар
11.05.2022 20:47:14
0
0
1. Относно Добруджа: българите имат повече права от румънците понеже най-старата топонимия там е българска, дори и пред-славянската (латинска и тракийска/гетска).
Румънските "историци" нямат обяснение защо топонимите Хыршова, Камена, Дырстор/Дристор не са наследени в румънски език от латински, а са заемки от български, ако румънците наистина са живели там отпреди заселването на славяните и прабългарите продължително, без "пауза", до наши дни.
На латински тези селищни имена звучаха: Карсиум, (Викус) Петра (превод: село Камък) и Дуросторум.
В същото време град Солун има аромунско име, пряко наследен от латински език, без българско, даже и без гръцко посредничество, Сърунъ/Съруна.
Тогава, през времето на възникването на името Съруна от Салона, румънците и аромунците живяха заедно като един народ, така че това име може да се сметне и за румънско.
Името на литературния латински език беше Тесалокика, докато на народно-латински Салона.
Румънските "историци" и "езиковеди" и днес твърдят че аромуните са румънци.
Румънските "историци" твърдят че аромуните са дошли в Солунско от днешна Румъния и нямат обяснение как аромунски скитащи пастири са наследили името от латински. докато уседнали румънци (и уж изконни) в Добруджа са заимствали старата топонимия от дошлите по-късно българи.
Просто, истината е че румънците са дошли от Солунско в Добруджа, като са се разминавали с аромуните. Те са дошли там по-късно, след като българите бяха заимствали старата топонимия от латински (и гетски/тракийски) език, а древното латинско име Викус Петра беше станало Камена. Да, там имаше романизирано (не румънизирано! различни неща са) латино-езично население при заселването на славяните и прабългарите, обаче техен късно-латински диалект не беше пра-румънски език, а различен латински диалект.
2. Що се отнася до Македония.
Древно-македонски език (истинският македонски) беше гръцки говор или език който най-много приличаше на гръцки, подобно на днешните латвиййски/литовски езици които най-много приличат на славянските езици (и двете категории са индо-европейските езици). Литовски и латвийски образуват категорията на балтийските езици.
Да предположим че днес няма повече балтийски езици, а руски език е единствения още съществуващ славянски език. Тогава руснаците биха имали исторически права не само спрямо Полша, Беларус, Украйна и т.н. а и спрямо териториите на Латвия и Литва, като най-близък народ на латвийците/литовците.
Това важи и за гърците и Егейска Македония.
3. За българските "историци":
Вие твърдите че при заселването на славяните и прабългарите в Балкански Полуостров ПОЧТИ цялото предишно население беше избито от скитащите народи, тоест ПОЧТИ цялото население на Добруджа, "Егейска Македония", днешните гръцка и турска Тракии.
Това ви давало основание/право да твърдите че тези територии били изконни български земи.
Защо тогава не примените същата логика относно (например) Добруджа на 18. век и пръвата половина на 19. век когато там ПОЧТИ не е имало българи?
Това го твърди дори и Любомир Милетич: той пише че старото българско население в североизточна България (тоест "изконното") беше ПОЧТИ изчезвал през 18-19. век с изключение на градското.
Той даже пише че цялото българско население, разположено южно от Добруджа до тогавашното село Имрихор, беше ново. Това включва целия стар български окръг Варна, както той съществуваше по времето на Милетич.
Българите се заселват в Добруджа предимно след русо-турската война от 1828-9 г. През 1940 г. българите от Северна Добруджа се изселват, ПОЧТИ всички.
А понастоящем отново ПОЧТИ няма българи в Северна Добруджа, както през 18. век и първата половина на 19.
Същото важи и за българите в турска Тракия (след "геноцида на тракийските българи").
Не можете да сте истински историци само с познания на факти обаче без елементарна логика.
Така че и вие сте историчари.
4. А за изконните гърци в южното българско черноморие?
Прочетете Иширков (статиите "Румънска Добруджа"), Романски (Народописна карта на нова румънска Добруджа) и Милетич където те признават че за разлика от северното българско черноморие (Южна Добруджа), по южното (Поморие, Несебър и т.н.) гърците през 1878 г. бяха изконното население, за разлика от бг., турците и останалите народности.
По онова време бг. "историци" имаха чувство за срам, докато после те твърдят и че Цариград е изкорен бъгларски град, и че Александър Македонски беше (пра)българин и т.н.
Нямате предели, нямате срам, обаче нямате и логика и ум, резултат: нямате Пирот, Ниш, "Егейска Македония" и много други земи (част от които наистина изконно български)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки