Подготвят мащабен проект за реставрация на руините от римската колония Деултум


Подготвят мащабен проект за реставрация на руините от римската колония Деултум
Снимка: Светослав Стойнов
27 Юни 2019, Четвъртък


Целта е обектът да се превърне в една от основните туристически дестинации в региона

Автор: Десант

Община Средец подготвя мащабен проект за реставрация, консервация и изграждане на туристическа инфраструктура в Националния археологически резерват „Деултум - Дебелт“.

Идеята е руините от римската колония Деултум, създадена край днешното село Дебелт до Бургас от ветераните на VIII Августов легион, да се превърнат в една от основните туристически дестинации в региона, който буквално е на един хвърлей от морския бряг.

Това е вторият етап от развитието на археологическия резерват, след като преди четири години там бе изградена музейната сбирка.

От няколко дни на територията на някогашната римска колония е в ход поредният археологически сезон. 

Ако бъде реализиран амбициозният проект на средецката община, с който тя ще кандидатства по Оперативна програма „Региони в растеж“, и чиято прогнозна стойност е 5 милиона евро, в резервата не само ще се извършват разкопки, но ще се пристъпи и към реставрация и социализация на разкритите от археолозите структури, каквото не е правено от 40 години.

Предвижда се още да се изгради и ограда около целия комплекс, както и паркинг, места за отдих, пикник, санитарни възли и друга туристическа инфраструктура, която да предоставя всички удобства на посетителите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки