Как Юрий Гагарин се озова сред самолетите в авиомузея край Бургас


Как Юрий Гагарин се озова сред самолетите в авиомузея край Бургас
Снимка: Стойчо Иванов и Държавен архив-Бургас
17 Април 2019, Сряда


Издирва се кой е авторът на стар негов бюст-паметник, изоставен преди години пред сградата на селскостопанската авиация в бургаското летище

Автор: Диана Славчева

В Авиомузея на летището край бургаския квартал Сарафово вече посреща посетителите бюст-паметник на първия човек, излетял в космоса – Юрий Гагарин. Оказва се, че той неслучайно се озовава сред експонираните самолети.

Юрий Гагарин каца в Бургас на 15 юни 1966 г., като неговото посещение тук е част от обиколката на България, която прави първият космонавт. По това време страната ни е на челни позиции в разработването на космическите технологии.

Той каца на бургаското летище с Ил-14. Експонат на този модел има изложен в експозицията на бургаския авиомузей и нищо чудно той да е същият самолет, с който Гагарин пристига край морето.



Той е тук заедно със съпругата си Валя, с която отиват до Ропотамо, разглеждат Стария град в Созопол, разхождат се до Слънчев бряг и до други забележителности в Бургас и региона.

Вечерта първият космонавт в света е посрещнат на площада пред бургаския катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, където му е връчен ключа на морския град.



Негов бюст-паметник е поставен пред сградата на някогашната селскостопанска авиация, която се намира на територията на Летище Бургас. Там той дълги години стои изоставен, докато екипът на авиомузея не решава да го премести в експозицията си.

Излят е нов постамент, а бюстът на първия космонавт е почистен и обновен и вече посреща посетителите, дошли да разгледат изложените тук самолети.

Кога обаче е изработен паметникът и кой е неговият автор така и няма запазени данни. Затова от бургаския Авиомузей призовават бургазлии да споделят с екипа му всяка една информация, която си спомнят за този мемориал, за да се запълнят белите петна в неговата история.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки