Двадесет и четирите имена на древния Пловдив


Двадесет и четирите имена на древния Пловдив
Пловдив в миналото е имал над 20 имена
01 Февруари 2015, Неделя


Гърците пратили в ареста чирак, заковал ламаринена табела с днешното име на града

Автор: Камен Колев

Като най-древния град в Европа, Пловдив има и безброй имена. От Пулпудева, през Флавия и Филипополис, Улпия и Тримонциум, до днешното Пловдив, градът е бил наричан по десетки различни начини през вековете.
Най-древното известно име е Евмолпиас или Евмолпиада, както свидетелстват древните гръцки писатели и хроникьори. Хилядолетия преди това обаче на това място са живели древни тракийски племена.

Когато траките идват в Пловдив, на мястото живее местно население, което е било принудено да напусне терасите на пловдивските хълмове. Тази предоисторическа епоха не е оставила повече сведения и не е ясно нито какво е било това население, нито какво е било името на града в онази древна епоха.
По тези места траките остават повече от две и половина хилядолетия. Върху Трихълмието те са имали свое селище, което по-късно са обградили с крепостна стена, пише д-р Васил К. Пеев в своите проучвания за миналото на града. От тази епоха също обаче има оскъдни сведения и историците и филолозите не са на едно мнение кое е било най-старото тракийско име на града.

Така се приемат сведенията на древногръцките източници, че най-старото известно име е Евмолпиас или Евмолпиада. Произходът идва от прилагателното "евмолпиос", което значи сладкопоен.
То се свързва със славата на легендарния тракийски владетел и певец Евмолп или Евмолпиас. Любопитна е неговата история - той бил легендарен тракийски владетел, син на Посейдон и Хиона, която, за да скрие прегрешението си с Борей (северния вятър), хвърлила новороденото си в реката. Посейдон го спасил и го пренесъл в Етиопия, за да го отгледа там Бентесикюме.

Други историци смятат, че името се е наложило по-късно по аналогия, защото в града е просъществувало племе чак до римската епоха, наречено евмолпийци по името на своя родоначалник. Доказателство за това е надпис, намерен в града и превърнат в музеен експонат.
Името обаче не е от тракийски произход и затова като най-приемлива се явява версията, че е дадено на града под влиянието на гръцките колонисти. Смята се, че то е съществувало успоредно с наименованията Филипополис или Филипопол, а през римската епоха градът се е наричал още Тримонциум, Улпия и Флавия.

Това е било по времето на третата династия от създаването на Римската империя, наричана Антонините. Писателят Амиан Марцелин нарича града Eumolpias Vetus (Старият Евмолпиев град).
При разкопки в Пловдив са намерени медальони и оброчни плочки, от които се вижда, че тук е имало племе кендриси, както и посвещения на Аполон, наричан Кендрисийски. 
Същото име е било давано и на обществените спортни игри, продължавали по няколко дни. Те са се провеждали в чест на Аполон Кендрисийски. От това става ясно, че култът към бога на слънцето е бил възприет от траките и почитан в много ранна епоха.

Има сведения, че върху Джендем тепе, наричано още Младежкия хълм, някога е имало храм на Аполон. Там са открити обширни основи, фрагменти и оброчни плочи, някои от тях с надпис "Кендрисо Аполони". Това тракийско име се е запазило със столетие и се предполага, че идва от тракийското Кедрисос или Кендрисос.
Но най-познатото и популярно име на Пловдив в древността е Филипополис или Филипопол. Основната хипотеза е, че то е дадено на града от македонския цар Филип II Аминта, който превзема Тракия през 341 г. пр. Хр.

Той си дава сметка за голямото стратегическо и икономическо значение на града и го превръща в първостепенна крепост, в която е разквартируван силен гарнизон.
Но според други историци, владетелят е бил във Филипопол само няколко пъти. Според тях, градът е наречен не на бащата на Александър Македонски, който разрешил единствено на днешния гръцки град Филипи да носи неговото име. 

Другата версия е, че Филипопол е наречен на други двама императори, носещи същото име - единият е Филип V, който управлявал Римската империя в продължение на 26 години и укрепил най-вече Филипопол. Той дал дъщеря си за съпруга на тракийския владетел Терес ІІ, който управлявал Тракия от Филипопол.
Другият император се наричал Филип І Арабина, който вложил много средства за изграждането на града. Това станало, докато той бил император и през 274 година решил да отбележи 1000 години от създаването на град Рим. Тогава отпуснал огромни средства за облагородяване на главните градове на провинциите. Така Филипопол станал много по-красив.

В някои от по-старите карти градът още се нарича с това древно име. То е в основата и на имената, дадени на Пловдив от временните му окупатори, какъвто е случаят с турите, нарекли града Филибе, пише д-р Васил К. Пеев.
За пръв път името Пулпудева е споменато от историка Йорданес през 551 г. Смята се, че това наименование произхожда от първоначалното Филипо-дава, втората част от което означава крепост, селище, град на езика на траките. Много спорове предизвиква теорията, че траките са предавали името на града от филупу - пилипу - пулпу. Друга теория е етимологичната - дева на тракийски означава град, а пулпу е езеро.

Някога река Хеброс е обграждала града, а точно под Трихълмието, на мястото на Чифте баня, Съдебната палата, Тунела и гимназия „Св. св. Кирил и Методий“  е имало голямо езеро.
Някои стари автори наричат Пловдив и Понерополис и Калибе, което означава колиба. Известно време градът е носил и името Тримонциум (Трихълмие), особено по време на династията Антонини, тъй като акрополът му е бил застроен върху трите свързани помежду си тепета на града - Таксим, Небет и Джамбаз тепе.

По време на римската епоха, когато управляват Флавиите, на града е било дадено името Флавия, а жителите му получават граждански права по римските закони.
Пак по това време Пловдив е бил наричан още Улпия, Неокор и Метропол, доказват сечените по онова време монети. По време на кръстоносните походи някои писатели споменават града като Принепопл, Синопл и Финепопл.

Смята се обаче, че тези имена се дължат на невежество и неправилно произнасяне на истинското име. По същия начин стои въпросът и с турското име на града - Филибе, което в началото на XIX век помаците произнасят като Хилбьо или Юллбьо. Най-големи спорове в науката произтичат около днешното название на града - Пловдив. Няма единно мнение, но се смята, че то произхожда от някогашното Пулпудева.

Пловдив, според Константин Иречек, е бил наричан градът от сърби и българи, макар да е "безсмислено тълкуването му с българското плодин - плодородие или пладне - юг".
Има много източници, които посочват Пловдив като име на града - писмените сведения, оставени от граждани на Рагуза в Далмация, които пътувайки за Цариград молят султана за сключване на съюз. Искането е изпратено от Пловдив на 18 октомври 1430 г., а градът е обозначен като Плоудин.

Наименованието е прието от сръбските летописци, пътешественици и търговци - през 1458 г. Дубровнишкият сенат пише "Плоудину", в тъжба от Дубровник се споменава "Ад Плоудинум", а през 1530 г. пътешественикът Курипешич пише "Плаудин".
В Люблянския български сборник от XVI и XVII век, наред с името "Пловдин" се среща и "Пловдив", като съвременният вариант е използван в български ръкописи от 1636 и 1687 г.
Името Пловдив се налага от Найден Геров при започване на борбата за църковна независимост през 1850 г.

Това става чрез многобройните му ученици, техните родители и целокупното българско население, което веднага го приема и разпространява в противовес на турското Филибе и гръцкото Филипополис, пише д-р Васил К. Пеев. Пловдивските гърци веднага възразяват срещу името, казвайки че налагането му означава въстание. Геров успява да отбие нападките и клеветите. През 1867 г., когато се правел ремонт на търговската чаршия по днешната т. нар. Малка Главна улица, един чирак написал върху тенекиена табела името Пловдив и я заковал на фасадата на магазина, в който работел.

Гъркоманът Кацигра пръв забелязал надписа и наредил майсторът на чирака веднага да откове табелата и да я прибере. Кацигра докладвал за случая в митрополията, а чиракът скоро бил арестуван в полицейския участък.
При разпита момчето признало, че е заковало табелата и посочило учителя си като свидетел за смисъла и значението на думата. Просветителят също бил призован и обяснил, че става дума за старобългарско име на града, използвано от всички българи. Така чиракът бил освободен, а името Пловдив започнало да се разпространява безпрепятствено.


Известно време градът е носил и името Тримонциум (Трихълмие) По време на римската епоха градът се е наричал още Тримонциум, Улпия и Флавия

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки