Трите бъдни вечери в българската обредност


Трите бъдни вечери в българската обредност
14 Декември 2014, Неделя


Празнуваме ги срещу Коледа, срещу Сурваки и срещу Водици


По принцип основно маскарадните обредности в България можем да разделим на две. Сурвакари и кукери. Сурвакарите излизат в дните около Нова година, а в района на  Пернишко традиционно празнуват на 13 срещу 14 януари. Това е зимната обредност.
Кукерите пък, от своя страна, излизат на Сирни заговезни, което се случва в Югоизточна България. Това е пролетна обредност.

Въпреки единната си езическа основа и общобългарския си облик, сурвакари и кукери имат различни регионални особености. Различни са героите, костюмите и маските, както и ритуалните действия. Дори имената на дружините са различни: „кукери", „кукове", „джамали", „старци", „старчинари", „дервиши", „камилари", „арапи", „маскари" и др., но все пак най-популярни са под името „кукери"...

Свързаните с Рождество Христово български обичаи са концентрирани предимно в предхождащия ги ден, който е Бъдни вечер – в по-редки случаи се нарича Кадена вечер или Божич. Обичаите и обредността, гаданията и вярванията на Бъдни вечер можем да обединим  в бъднивечерска празнична трапеза, бъднивечерски огън и коледуване.
На трапезата се поднася кравай или така нареченият коледник, украсен с моделирани символични фигури. Поставят се и всички хранителни припаси, които са произвеждани в стопанството. Отделно се меси кравай за коледарите. Това върши най-често момата в дома.  Поднася се непременно и сурова пшеница, царевица и сушени плодове. Ястия като пиперки, пълнени с ориз, булгур или сарми, са нещо като традиция.

Напитките придружават човешката цивилизация от дълбока древност, а разнообразието им се е обогатявало с вековете. От древността по българските земи са се отглеждали лозя и се е произвеждало вино. И с идването си край Дунав българите бързо оценяват качествата на виното, затова то винаги присъства на трапезата.
Всъщност, общото тълкуване на богатата трапеза е „да има от всичко през годината“.
Бъднивечерският огън е от изключително значение . На огъня се слага дебело дърво или пън, наричани бъдняк, като горенето му не трябва да спира цяла нощ. В някои части на страната по това как той гори определят плодовитостта на добитъка.

В България по Коледа често се гадаело: сребърна монета в парче хляб означава щастие, пълен с ядки орех – здраве, а празен ли е – означавало болест. Момичетата  не ядат първото парче на церемониалния хляб, а го слагат под възглавницата си, за да им се присъни техния избраник=

Докато обичаите в коледната нощ из цяла България са почти идентични, по форма и изпълнение коледуването може ясно да се раздели на две области: Западно и Източно. Границата следва по река Искър, планината Рила и западните склонове на Родопите.
Коледарите се организират в групи и се състоят само от мъже – женени или неженени, но сравнително млади. Те са облечени в празнични одежди, украсени с традиционни за определен край на България цвят и стил и носят дървени геги, на  които са нанизани събраните краваи.

В зависимост от възрастта се очертават два вида коледари: децата са коледарчета, а по-възрастните – коледари. Песните им имат характерен смисъл. Техните истории са ясно свързани с живота и дейността на земеделските производители, пълни с пожелания за здраве и щастие на всички членове на семейството, плодородие и богатство.
„Коледари будят стопанин:/ Сънян ли си, будян ли си,/ стани ни, ниня, ниня, стани ми, господине./ Ку си сънян – събуди са,/ ку си будян – отвори ни,/ че ти идат добри гости,/ добри гости коледари./ Отвсякъде хабер носим:/ овцете са изягниха,/ кравите са изтелиха,/ козите са изяриха“.

Коледуването приключва сутринта на Коледа, когато мъжките дружини се събират на площада на селото, където се е състои наддаване за краваите, които девойките предлагат – при това  всеки момък се опитва да купи кравая, който предлага неговата изгора.
На Богоявление или Ивановден коледарите се гощавали с част от събраните продукти в дома на Станеника. Другата  част раздавали на бедните или давали на църквата.
Странно е, че Западна България няма собствен ритуал и обичай на коледуване.

Само в района на София са съществували коледари, в състава на които са включени мъже в маски, чиято  традиция малко ги сближава  до коледните „отряди" в западните  региони на страната. Сред тях има двама възрастни хора със символичен характер: старец и старица. Старецът е бил облечен  в кожух с  кожата  отвън, окачен със звънци и носещ дървен чук или меч и обикновено охранявал  старицата от досадници. 

А в първия ден на Новата година децата ходели от къща на къща, поздравявали домакините с празника и ги потупвали по гърба с украсени дрянови  клони, като  произнасяли  пожелания за здраве и благополучие. Като награда и благодарност те получавали пари и лакомства. Това е древен обичай, наречен Сурвакари.

Зимните обичаи бележат в основата си началото на годината, затова всички по-конкретни пожелания и благословии са свързани със здраве и плодородие, щастие, богатства и благоденствие: „Колко звезди на небето,/ толкоз здраве в тази къща“.
Всичко това ми бе разказано от една възрастна жена, приятелка на моята баба.
Станислава Вълкова


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки