Военен редактор дава идеята да честваме 13 века България


Военен редактор дава идеята да честваме 13 века България
Тодор Гигов
24 Август 2011, Сряда


Трънчанин предложил навремето да се чества официално и в три етапа 13-вековния юбилей от създаването на българската държава.

Автор: Руми Борисова

Още на 10 декември 1967 г., роденият в трънското село Филиповци Тодор Гигов публикува във вестник „Народна армия”, където работи, свое предложение за всенародно честване на 1300 години България. Съавтор на предложението е колегата му Ганчо Рачев.

Идеята им е през 1968-1971 г. да се отбележат 1290 г. България, в следващата петилетка – 1 295 години на българската държава и през 1976-1981 г. – 1300-годишнината. Инициативата на вестник „Народна армия” се посреща с възторг и се подема от много медии в страната, а Политбюро на ЦК на БКП възлага на вестника да подготви решение с богат календар от прояви.

Проектът е изготвен от главния инициатор Тодор Гигов.По-късно, когато Министерският съвет пристъпва към практическото изпълнение на планираните дейности за отбелязване на 13-вековния юбилей на българската държава, Людмила Живкова кани в кабинета си в Министерството на културата акад.

Илчо Димитров, проф. Александър Фол и представител на вестник „Народна армия”. Изпратен е не някой от шефовете, а тъкмо Тодор Гигов, заради личния му принос по темата. И днес той си спомня с радост, удовлетворение и гордост за отправените към него от Людмила Живкова думи на благодарност за инициативата му, популяризирани чрез вестника, в който работи.

„Поемам въздишка с болка. Тази моя родина, отечество, наречено България! Колко дълго тя избира лоши държавници, провеждащи слаба и лоша политика. Каквито и да са нашите грехове, все си мисля, че не заслужаваме все пак съдба, която ни тика в лоното на европейското гето.

Ето заради всичко туй, с книгата си избрах мой собствен път на протест срещу онези, които смятам, че са виновни за настъпващата мащабна социална катастрофа. Признаван или отричан, този авторски труд ще бъде документ с непреходна стойност за времето, свидетел на истината, каквато е.

Това е трудното и болното време, в което ни се падна да живеем - ние, хората на измъчения преход”. Така пише Тодор Гигов в най-новата си книга „По стъпките на съдбата”, издадена по повод  неговата 85-годишнина.

Предговорът в нея е написан от председателя на Славянското дружество в България  акад. Никола Попов, който разказва в него за малко известния факт за съпричастността на автора към знаменитото всенародно честване на 13-вековния юбилей от създаването на българската държава. Този факт бе изваден на бял свят тази пролет от ексдепутата Димитър Дойчинов.

Дойчинов е личен приятел с о. з. полковника от Трънско Тодор Гигов и е сред първите, получили пилотно издание на неговия труд. Запознанството им е стечение на странни обстоятелства.

Като народен представител Дойчинов имал уговорена среща с известния състезател и радетел на мотокроса от Перник Тодор Гигов, но вместо него се явил друг човек със същото име. Така двамата се запознали и това станало начало на съратничеството им в Славянското дружество.

Тодор Гигов е роден на 15 март 1926 г. в с. Филиповци, в семейството на обикновения селски труженик Марко Гигов Йовичин. Той е най-малкият от трима братя и две сестри. Учи в смесената Трънската гимназия. После за кратко работи в мини Перник, които напуска по здравословни причини.

Преди да отиде войник, една година учителства в село Драговита, Царибродско. След това постъпва във Висшето народно военно училище „Васил Левски”. В продължение на две години Гигов служи в българската армия и от месец април 1952 г. започва работа във вестник „Народна армия”, където остава до 1974 г. След това става главен редактор на изданието на Генералния щаб на БНА сп. „Военноисторически сборник”.

Вече като военен пенсионер завежда редакция за документална и публицистична литература в издателство „Профиздат”. Работи и като сътрудник в Центъра за българистика към БАН. Освен висше военно образование, той е завършил и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

През дългия си редакторски стаж Тодор Гигов сътрудничи на почти всички български централни издания и на военнопатриотични издания в Русия, Полша, Чехия, Румъния, Унгария и бившата ГДР.

Освен на стотици статии, репортажи, очерци и интервюта, сценарии за документални книги с историческа тематика, Тодор Гигов е автор и на няколко книги. Между тях са преведената на руски език документална повест „Капитан Райчо Николов”, документалният роман със сюжет от националноосвободителните борби „Прокълнати ветрове”, очеркът за родения в Трънска Клисура генерал Благой Иванов „Планетарно сърце”.

Негова е основната заслуга за издаването през 2009 г. на краеведския труд „Трънско – минало и съвремие” – документално-исторически, мемоарен и литературен сборник за Трънско и трънчани.

Тодор Гигов е включен в световната класация „Великите мъже на 21 век”.


През годините

19 август 1903 г. — Избухва Илинденско-Преображенското въстание в Странджа

20 август 917 г. — Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват при Ахелой войските на Византия

20 август 1943 г. — Исперихско и Пордим, Плевенско, са подложени на англо-американска бомбардировка над

20 август — Празник на българските ловци

21 август 1737 г. — В София е обесен самоковският владика Симеон Самоковски, който е един от организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско

21 август 1989 г. — След като са се изселили 344 000 български турци по време на „Голямата екскурзия”, Турция затваря границата си с Народна република България

21 август 1902 г. — Роден е писателят Ангел Каралийчев

22 август 1879 г. — От 22 до 31 август се състои събор на митрополитите и духовенството в София по уредба на църквата в Княжество България

23 август 1877 г. — Водят се най-тежките боеве по време на Втората битка при Шипка (11 август стар стил)

24 август 1915 г. — България подписва тайна спогодба с Германия за участие във войната на страната на Централните сили в замяна на връщане на териториите, загубени по време на Междусъюзническата война

24 август 1969 г. — Открит е курортният комплекс „Албена”

24 август 1966 г. — Умира художникът Борис Ангелушев

25 август 1886 г. — Княз Александър Батенберг абдикира от българския престол


 Родителите на големия българин – Мица и Марко Гигови Майка му Мица пред родната къща в Йовчина махала в село Филиповци Най-новата книга на перничанина Тодор Гигов има големи заслуги и за издаването на краеведския сборник за Трънско

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки