Новото куклено шоу на Данчо


Новото куклено шоу на Данчо
Йордан Цонев - Най-новият образ – 17 юни т.г.
02 Юли 2009, Четвъртък


Крупие, пицаджия и разносвач на канти с кока-кола – отдавна забравено минало
Той се завърна по-уверен от всякога и заигра мажоритарната си роля


Автор: Екип на вестник "Десант"

16 май 2007 г., в разгара на кампанията за евровота:
Маанета огласят предизборната дунанма във варненското село Партизани. Множеството очаква Ахмед Доган. Става неволна грешка и внезапно зазвучава българска ръченица.
Под носа на организатора на събитието Йордан Цонев, някой си Сунай, който прибира парите на ДПС за озвучаването, си позволява волности. След няколкото акорда, ръченицата секва и от микрофона Сунай смутено казва: “Извинявайте, приятели, моя грешка е това”.
Разбира се, че Сунай е инструктиран правилно да подгряваселото с иначе знаково  съпротивително име.  Сунай обаче не си е измислил сам инструкциите – насреща му е българинът Йордан Цонев, който усмихнато приема забраната на българската ръченица за сметка на кючека.
Но този епизод е от по-новата история на България. А началото й започва от Бургас.
Сигурно помните как на местните избори през 1999 г., когато парламентаристът беше натъпкал с дойчмарки джобовете на големите журналисти,  Валентин Касабов и Манук Манукян  разходиха на файтон  куклата му и организираха  търг за разпродажба на чорапите, костюмите и часовниците й, оценени (според хвалбите на първообраза) на десетки хиляди долари.
Днес кукленото шоу  изглежда по друг начин: Данчо Ментата се завръща на сцената извит като обръч, който последователно се е нанизал около видни политици от различни бои. Първият обрамчен е Костов, следва несполучливо завъртане около Сакскобургготски и точно попадение в Доган.
Но защо този позабравен, дребен на ръст и с отблъскваща парвенющина мъж се завърна в Бургас, вече изучил в тънкости маниера на Ал Пачино от „Кръстникът“ и отново щедро плати на медиите да си затварят устите, за да почне своя реванш?  Увереността му в победата има обяснение. Да си го спомним.
Прякорът му Данчо Ментата е от преди 10 ноември 1989 г., когато беше крупие в хотел "България". Забогатява, по думите му, от пицарията на пл.Тройката и  разнос на канти кока-кола. Скъсвал се от работа, дотолкова, че  вече не понася пици и не пие кока-кола.
Като политик е заченат от късния СДС, макар че още от 1990 г. се навърта около седесарите като обслужващ персонал на Стефан Константинов – тогавашния шеф на синия координационен съвет. През декември 1996-а става председател на областното ръководство с фалшифицирана конференция в дома на нефтохимика, където вместо седесари Венци Чамурджиев от „Аполо-Болкан“ води мутри и проститутки.  По това време Данчо вече е  богат, чейнчбюрата му се множат в курортите около Бургас и Варна. Взел е пари и от големия финансов удар със земеделската земя на Пети километър, която само след месец  продава 100 пъти по-скъпо на бензиностанциите "Шел".
В навечерието на януарските събития от 1997 г. Ментата отдавна е свалил травираната жилетка, с която години преди това киснеше безнадеждно пред вратите на СДС-то. Завъртял е и няколко сделки с Мултигруп като общински съветник-приватизатор, надушил е обаче най-важното -  кой се задава на хоризонта след клатещото се Жан-Виденово правителство. За целта Ментата, Венци и Антон-Кабата са овладели  общинската и областна организация на сините. Легитимният лидер доц. Живко Нечев е наритан и уплашен до смърт да мълчи. Подгряването  на „стачкуващите“ демократи и всекидневните митинги из града се ръководят и финансират от Цонев. Той вече се е разбрал с Командира.
Така, през юни 1997 г. Данчо Пицата или Ментата, за огромна изненада на всички бургазлии, оглави бюджетната комисия в парламента.  Написа и дисертация по макроикономика. Имаше публикации, че не е плащал данъци с години, а той размахваше из НС декларации за изплатени на държавата 11 млн. лв. само за 1997-а. Вече за да стане член на НИС на СДС не се искаше кой знае колко голямо майсторство – само две посещения на резиденция „Перла“ в дискретната компания Екатерина Михайлова. А междувременно  вестниците тръбяха за редовните изстъпления на Кабата над държавните ръководители в курортите - или снасяш редовно или напускаш поста. После дойдоха РМД-тата на „Елените“,  приватизацията на хотелите в Слънчев бряг, рекетът на „Дюни“, източването на „Камбана“ и Големите български мелници, далаверите с горивата от „Нефтохим“ и подготовката му за раздържавяване, пълното подчинение на данъчните, оглавявани от приятелката на Пролетина – Милка Стоянова, отвличането и освобождаването на кораба „Алфа БГ“ край Африка, в който така и не се разбра какво точно се превозваше и как беше свързан с Венци и т.н.
Изхвърлиха го от СДС през 2001 г. заедно с Христо Бисеров, когато в сините редици започнаха обвиненията в клиентелизъм. За Командира беше твърде късно да се разграничава и никой не му вярваше, че Бургас си остава голямата му болка. 
При изключването на Цонев, негови поддръжници и врагове се сбиха на едно съвещание в СДС. Берч Геврикян преобръщаше маси в отсрещната кръчма,  бившият борец и тогавашен кмет на Несебър Янаки Атанасов заби юмрук в лицето на Данчо като го нарече „Мултак“, а Емануил Павлов направо му каза: "Данчо, язък, че лично аз ти фалшифицирах 180 подписа, за да станеш председател на оная конференция".
И това не го уплаши. Сигурно сте забравили как същата пролет Бисеров и Данчо    пак безцеремонно  събраха мутри и проститутки в кино „Септември“(междувременно то и всичките останали кина от Обзор до Резово бяха прилапани от поредния приближен и още не са платени -б.р., така че то си беше негово) и възродиха някаква измислена партия ЕКИП, за да се присламчат към Симеон. Успяха на превземат роялистите на бургаско ниво, но Симеон не ги допусна до себе си. Докато си почиваше през същия мандат, се чу, че установил стабилни връзки с групировка на Краси Премянов край морето. Но  стратегическо се оказа другото му ново познанство -  с варненския бос на ДПС Касим Дал.
Може да се каже, че си плати депутатското място в 40-ото НС със 100 хил. лв., които даде за построяването на джамия във варненския квартал Аспарухово. Така или иначе факт е, че Данчо от Добричко, който присъства на откриването на джамията с болнични калцуни, постави рекорд по скоростна кариера до зам.-председател на ДПС след 8 месеца членство. И то не какъв да е заместник на Доган, а ковчежник - пазител на финансовите тайни на най-богатия политик в държавата.
"Аз направих своя избор: политик съм, не бизнесмен", написа Цонев в писмо след избирането му за депутат от Варна през 2005 г. Като председател на икономическата комисия  вече е усвоил специфичната евротерминология -  евростандарти и наказателни клаузи, без това да му пречи да нарича колегите си „пидирасти“ и „мишлоци“ . В 38-ото НС говореше като Костов. Днес подражава  на Доган. Препъва се в псевдофилософски зазубрени фрази, които звучат респектиращо пред необразования електорат, но сложиш ли ги на хартия са пълно недомислие. Като онова  платено идиотско „разкритие“ на в. „24 часа“ от онзи ден, че бил опероман, защото много обичал операта.
Доган обича да сравнява политиката с шаха, Данчо пък сравни политиката с хазарта. Нарече я "интелектуална игра за богати хора". Смята, че "не политиката го е направила богат, а той е направил богата политиката". Също като Доган влиза в противоречия със себе си. Огласи, че "правенето на политика и на бизнес едновременно уврежда и двете", но после заяви, че "практиката партии да лобират за фирми срещу осигуряване на подкрепа от избиратели била за предпочитане пред това партиите да се купуват директно от олигарси".

Днес Данчовото кредо е: "Каквото каже Доган!
Така две близки до него фирми, едната е „Трансстрой“,  изпомпаха  парите от потопа и са причина за невъзстановените диги край Пазарджик
По времето, когато беше депутат от СДС, тъстът му – бащата на Пролетина, единствен получи земите си в пълен размер в край Резово плюс 10 дка общинска земя на брега на морето. Тогава 35 жители на Резово изпратиха протестна подписка до главния прокурор, но нещата така си останаха, защото със земя там се облажи и един важен прокурор от Бургас, за който се чу, че бил роднина на Пролетина.  Припомняме този факт, защото утре,  с построяването на магистралата Констанца-Истанбул районът край Резово ще става все по-стратегически важен.
"Йордан отвсякъде може да прави пари", хвали се тъстът му, докато Данчо днес разпределя между 5 и 8 млрд. евро годишно чрез обществени поръчки в качеството си на шеф на икономическата комисия в НС.
“Приемам поста в ДПС като отговорност, като служба, като кръст”, са думи на Цонев, изречени на Разпети петък, следзаседанието на Централния съвет, когато става заместник на Доган. Вече е завършил и богословско образование в българската духовна семинария. .
“Йордан Цонев, обут в хирургически калцуни, откри джамиятавъв Варна», написаха вестниците по повод включването му в надпреварата за 40-ия парламент.    Само няколко дни по-късно,  на Великден, го видяхмепо телевизията със свещ в ръка и смирен, да поздравява с «Христос възкресе» миряните в патриаршеския храм.
Сега, срещу 41-то НС се завърна в Бургас. В нова мажоритарна  роля. Спектакълът започна.   



Той построи в навечерието на 40-тото НС джамия на варненци и я откри заедно с Пролетина, обути в болнични калцуни Май 1997 г., Кадровикът Цонев представя на бургазлии новият им областен управител – Христин Петков от Сливен Никулден, 1997г. Политически противници, добри комшии, заклети на врагове или приятели? И до днес никой не знае. Демонстративното ръкуване с Йоан Костадинов(който управлява Бургас 12 г.) става пред погледа на неглижирания председател на ОбС Сотир Илиев от Цонев е редовен гост на празника на Руен и често се прегръща със Сабри Мехмедали(вдясно) – участник в атентата на гара Буново

В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки