78 трансплантации са извършени във ВМА, четири от тях – в условията на COVID-19


78 трансплантации са извършени във ВМА, четири от тях – в условията на COVID-19
11 Октомври 2021, Понеделник


Данните бяха изнесени на церемонията по време на традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството


„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено във Военномедицинска академия (ВМА), бе допълнено с имената на четирима души, дали през 2021 г. шанс за втори живот на тежкоболни пациенти.



„Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с над 78 трансплантирани досега. ВМА подкрепя не само на думи процеса на донорство и трансплантации. През последните две години ние сме инвестирали над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните операционни зали на България, в които се извършва трансплантация на черен дроб“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството.

„Искам да благодаря на целия екип – на всички е ясно, че една трансплантация не протича само с един, двама или трима души. Разбира се, лидерите на този процес във ВМА са известни – това са проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева, но зад тях стои една цяла малка армия от лекари, медицински сестри и друг персонал, който не бива да се забравя. Едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи, е подготовката на кадри и те – тримата лидери, могат с чест да застанат и да кажат колко много хора обучиха и каква голяма взаимозаменяемост има в екипите“, отбеляза още началникът на ВМА.

Той изказа признателност към екипите на ВВС, които са неизменна част от редица донорски ситуации, както и към представителите на най-голямата мотоорганизация „Sofia Riders” за подкрепата в кампаниите за насърчаване на донорството.

„През 2021 г., въпреки пандемията, във ВМА бяха извършени 4 успешни трансплантации, дори в момента има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани. Най-голямата ми благодарност, разбира се, е към семействата на донорите, които въпреки тежкия за тях момент, взеха правилното решение и дадоха шанс да бъдат спасени множество животи“, заяви още генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Благодарност към екипите, които участват в трансплантацията и към близките на донорите изказа и проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА. Той изрази увереност, че в България хората са узрели за донорството, необходима е по-голяма активност.

„ВВС са въвлечени в този процес вече повече от 10 години. Полагаме всички усилия, за да осигурим необходимата бързина на изпълнението на процеса. Поклон пред близките и пред лекарските екипи за денонощния им труд“, каза подп. Пламен Дончев от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”.

„14 години съм тук след трансплантация, благодарение на тези хора! Благодаря на донорите, благодаря на семействата им. Обичам ви“, не скри емоцията си и червената легенда Джони Велинов, който, както сам отбеляза, живее втори живот, благодарение на екипите на ВМА.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, д-р Мария Кирилова, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”; както и трансплантирани във ВМА пациенти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки