„Космическите” ни гласове огласиха стадиона в Рио


„Космическите” ни гласове огласиха стадиона в Рио
26 Август 2016, Петък


Ангелогласните хористки от „Космическите гласове“ достигнаха олимпийски върхове

Автор: Десант

Покрай втренчването в мъчителното ни представяне на Игрите в Рио, на които регистрирахме най-слабото в историята на българския спорт класиране, почти никой не обърна внимание, че по време на церемонията по закриването на Олимпиадата на стадиона в бразилския град прозвучаха и нашенски напеви.
При предаването на олимпийското знаме на губернатора на Токио, където през 2020 г. ще се проведат следващите Летни олимпийски игри, японският химн бе изпълнен акапелно от ангелогласния български хор „Космически гласове”. Изобщо всички вокали в музикалното представяне на столицата на Страната на изгряващото слънце във финалния ден на Олимпиадата в Рио, бяха изпълнени от талантливите ни хористки, под вещото диригентство на Ваня Монева.
От Бразилия „Космическите гласове“ се озоваха в Италия, където на 25 август откриха със свои изпълнения авторитетния Международен хоров конкурс в Арецо, който се провежда там за 64-ти път. В голямата катедрала в родния град на един от бащите на Ренесанса – Франческо Петрарка, те изпълниха няколко църковни песнопения и произведения на български композитори, създадени върху основата на фолклора ни.
На 26 август вечерта им предстои и голям концерт на открито.
Името на града, който се слави и като най-богатия в Тоскана, се свързва със знаменития музикален теоретик от Средновековието Гуидо Д`Арецо. Именно на него дължим въвеждането на нотите и праобраза на петолинието. Той е и „кръстникът“ на нотите, като ги е наименувал с първите срички от Химна за свети Йоан Кръстител, чиято памет предстои да почетем на 29 август (виж стр. 46).
Пред Българското национално радио Ваня Монева уточни преди заминаването си за италианския град, че след участието си там, „космическите“ ни момичета ще се посветят на подготовката за програма, която ще представят в края на септември заедно с легендарния камерен ансамбъл „Софийски солисти“.
В началото на октомври пък на хоровия ансамбъл предстои участие в есенното издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, който за седми път ще се проведе в Пловдив.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки