Горски задържаха нерегистриран товарен автомобил, транспортиращ дърва за огрев, и спряха незаконна сеч


Горски задържаха нерегистриран товарен автомобил, транспортиращ дърва за огрев, и спряха незаконна сеч
Снимки: ИАГ
13 Октомври 2023, Петък


Продължават извършването на засилени дейности по контрол върху опазването на горските територии

Автор: Десант

Служители на Изпълнителна агенция по горите задържаха нерегистриран товарен автомобил, транспортиращ 6 пространствени куб. м дърва за огрев. Това е станало при рутинна проверка на 12 октомври в районна на с. Синаговци, община Видин.

Проверяващите са констатирали, че дървесината не е маркирана с контролна горска, производствена или общинска марка. Водачът на превозното средство не е представил превозен билет, доказващ произхода на дървесината. Установено е още, че автомобилът не е снабден с изправно и функциониращо устройство за позициониране и проследяване на движението му (GPS). 

За нарушенията на горското законодателство са образувани две административнонаказателни производства. Задържани са превозното средство и дървесината. Работата по случая продължава, като предстои уведомяването на компетентните разследващи органи.

Отново в четвъртък в с. Превала, община Чипровци служители на ИАГ са установили, че от търговско дружество в района е обособен централен склад за постъпване и експедиране на дървесина. Складът не е регистриран по реда, регламентиран в Закона за горите. Въпреки това проверяващите са констатирали наличие на издадени превозни билети, адресирани до него и удостоверяващи транспортирането на 70 пространствени куб. м дърва за огрев от дървесните видове дъб и бук.

Образувано е административнонаказателно производство за нарушения на Закона за горите.

Междувременно, при извършване на проверка на обект за добив на дървесина в землището на с. Драшан, общ. Бяла Слатина, служители от Регионална дирекция по горите - Берковица и Държавно горско стопанство – Враца, към Северозападно държавно предприятие чуват шум от бензиномоторен трион. В съседство на инспектирания обект, в имот, който е частна собственост, горските служители установяват, че четири лица в момента извършват незаконен добив на дървесина.



При появата на проверяващите секачът захвърля бензиномоторния трион и побягва.  Останалите трима нарушители са задържани на място. Впоследствие е установено, че секачът има разрешение за осъществяване на дейности в обекта, който е с издадено позволително, а не за съседния имот, където в момента на проверката е извършвал сеч на дървета.

След внимателен обход, служителите констатират, че в два имота, които са частна собственост, съседни на този, за който има редовно позволително и е бил обект на контрол от страна на горските служители, са добити незаконно общо 11 плътни куб. м дървесина. Отсечени са 26 дървета от зимен дъб, цер и габър.



Незаконната дървесина е задържана, а на лицето, извършило сечта е съставен акт за нарушение по Закона за горите.

От Изпълнителната агенция по горите информират, че продължават извършването на засилени дейности по контрол върху опазването на горските територии.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки