Три скални обекта в долината на река Русенски Лом влязоха в сборник от международен симпозиум


Три скални обекта в долината на река Русенски Лом влязоха в сборник от международен симпозиум
Снимка: РИМ-Русе
05 Август 2021, Четвъртък


В изданието над 50 учени представят мегалитни паметници от цял свят

Автор: Десант

Резултатите от археоастрономическо изследване, проведено в долината на река Русенски Лом, са публикувани в сборник с доклади от международен симпозиум, съобщават от музея в Русе.

Изданието е със заглавие „Megalithic monuments and cult practices” и в него над 50 учени представят мегалитни паметници от цял свят. Авторите са от България, САЩ, Русия, Аржентина, Франция, Италия, Португалия, Турция, Гърция и други страни.

Статията на проф. Пенка Мъглова, доц. Алексей Стоев и Евгени Георгиев, уредник в Регионален исторически музей – Русе представя три скално изсечени обекта в Русенско. Материалът е резултат от археоастрономическа експедиция, проведена през лятото на 2020 г.

Разгледани са скалния стълб „Стрелата” и два новооткрити от Евгени Георгиев обекта - култов комплекс с оформени „скални слънца” и пещера с ниши, в която личи човешка намеса. По време на зимно слънцестоене в пещерата се наблюдава последователно слънчево проектиране във всички ниши, като по пладне слънчевият лъч навлиза дълбоко в скален тунел, ориентиран точно юг-север.


В категории: Новини , Траки

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки