До месец става ясна съдбата на автомагистрала "Струма"


До месец става ясна съдбата на автомагистрала "Струма"
Снимка: Дарик
05 Май 2018, Събота


Ще търсим решение, за да запазим археологията, нека специалистите ми предложат варианти, дал съм им един месец срок, каза в Благоевград премиерът Бойко Борисов

Автор: Десант

Ще търсим решение, за да запазим археологията, нека специалистите ми предложат варианти, дал съм им един месец срок, каза в Благоевград премиерът Бойко Борисов. След обяд днес той посети разкопките по трасето на АМ „Струма” край с. Покровник, където дойдоха и протестиращите, искащи изместването на трасето.

Разкритото селище, за което се предполага, че е „Скаптопара”, е огнище на напрежение в града. Благоевградската общественост поиска изместване трасето на автомагистралата и запазване на селището в този си му вид, а не експонирането му на друго място.

„Виждате, че всички първо благодарят за това, че започнахме да строим „Струма“, за това, че видяха какво има в местността. И сега ще търсим решение, което да запази археологията, така, както навсякъде в България направихме. Това, което казват инженерите и археолозите е, че нагоре са много повече ценностите, но да се произнесат, да ми предложат варианти.
Единият вариант е тези пари да се дадат за да се разчисти всичко нагоре и да стане голям комплекс, другото е да слизаме надолу, но то ще е същото. Рискът да сме близо до Струма е голям от инженерна гледна точка, но ако трябва ще го направим и това.
Тогава пък няма да останат пари за разкопките. Ще смятат сега, един месец съм им дал срок археолози и инженери, ако трябва да я местим, ще я местим, ще отчуждаваме, колко ще се забавим и така”
, каза Борисов.

Според него това не е добра новина за другите данъкоплатци, защото те казвали: „На Благоевград отидоха толкова пари за саниране, за какво ли не и сега и археология им правите, и магистрала им правите, а на Север какво?! Вече сме загубили 20 млн. за отчуждаване, загубили сме 3 млн. и 100 хил. за разкопки, сега ако слезем надолу пак наново да започнем, пак ще се забавим. Затова седнете и намерете най-добрия вариант”, каза още премиерът.

Според него от днешната среща разбрал защо другите не са строили магистрали: „Няма ядове. Не строиш, не се занимаваш. Сега толкова археология изкарахме, че се чудим как да я пазим и развиваме. Започвам да ги разбирам предшествениците! От 1975 г. са знаели, че тук има исторически находки, но комунистите са си орали и не ги е интересувало това нещо. Те не са правили и магистрала! Ще се събираме и ще ги решаваме! Вариантите са ако може на въжета да я вържем да виси, ще е най-добре, но не може. Ще търсим възможност или отдолу да обикаля, но и ако и там попаднем на същото, какво правим? Това е проблемът! Милиарди излиза „Струма“. Сега вместо да кажете „Благодаря“, че толкова много работи се напарваха за региона, двама - трима излизат да се злобат, което започва да ме ядосва и мен”, оплака се Борисов и допълни:

„Нека да кажем, че близо 3 млн. и 100 хил. са дадени за тези разкопки. Това струва пари на всички данъкоплатци – и тези от Монтана, Видин, Плевен. Сега въпросът е да намерим вариант, в който да е по-евтин. Археолозите казват, че нагоре са по-истински ценности. Над 20 – 30 млн. сме дали за археология. Има риск да се строи в близост до реката”, каза премиерът.

„ОП „Транспорт“ финансира магистралата, нека на всички да е ясно, че ако тази магистрала няма гаранция, че ще стане до 2023 г., т. е. ако сега трябва да се препроектира изместване на трасе, отчуждаване, включително и археология, която пак е свързана с разход, то до 2023 г., не ние, Европейската комисия ще ни задължи да преместим поетапно парите за други проекти, които гарантирано ще станат в програмния период”, каза министър Московски.

Археологът от НАИМ към БАН Здравко Димитров запозна премиера с откритите находки, като най-голямо внимание бе отделено на разкритата наскоро гробница. С премиера бяха министрите Николай Нанков, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Боил Банов, както и членът на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. След дългия разговор между тях и премиера стана ясно, че изместването трасето на автомагистралата ще излезе много скъпо, привържениците на запазването в настоящия вид на селището поискаха премиерът да съхрани историята на Благоевград.

На протестното шествие вчера, те заплашиха, че ще лягат пред булдозерите и блокират магистрали, но няма да позволят АМ „Струма” да мине през разкопките на селището „Скаптопара”.
Източник: БГНЕС
В категории: Новини , Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Зебеди
12.08.2019 09:08:01
2
1
Направи 1 магистрала за северна България, стига сте правили магистрали за турците-гастърбайтъри и за по-лесно ходене в Гърция.... Това правителство УБИ северна България, няма такава демографска криза...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки