Литературни досиета: Фани Попова-Мутафова и Народният съд


Литературни досиета: Фани Попова-Мутафова и Народният съд
29 Август 2018, Сряда


За „прогерманска дейност“ и „великобългарски шовинизъм“ Фани е осъдена на седем години затвор от комунистите. Само грижите на сестрата от болницата в тъмницата Оля Опълченска помагат на крехката писателка да оцеле

Автор: Борис Цветанов

Колкото Фани Попова-Мутафова е красива и крехка, толкова грозни и груби са слуховете срещу нея, които се вихрят през целите 33 години, които живее след Девети септември. Та и до наши дни. Макар поетът Кирил Христов да я определя като „най-високия връх, достигнат от българската жена“.

С 35-те си книги, написани преди Девети, тя е най-популярната писателка в България. В протокола на Съюза на българските писатели за изключване на 29-те „фашисти“ – негови членове, на съюза, тя обаче се нарежда четвърта, само защото догмата не позволява да е преди Богдан Филов.

За „прогерманска дейност“ и „великобългарски шовинизъм“ Фани е осъдена на седем години затвор. Само грижите на сестрата от болницата в тъмницата Оля Опълченска помагат на крехката писателка да оцелее. Тя е великодушно помилвана след 11 месеца, но литературната й смъртна присъда не подлежи на преразглеждане.

Фани заживява в оскъдица и мизерия. Един зимен ден на 1952 г. Вера Гюзелева я намира да се блъска над разнебитена пернишка печка в квартирата си, опитвайки се да я разпали, късайки страници от историческата класика „Иван Асен ІІ“. Никому не е нужен – казва тя, – имам още десетки екземпляри, стотици съм изгорила...“

По време на т. нар. Народен съд обвинителят Никола Бронзов демонстративно твърди, че пари като от Рог на изобилието са се изливали в бездънните джобове на писателката. Не от къде да е, а от Германското посолство.

От там й давали дневни за командировки до Берлин, равняващи се на министерски заплати. В този град пък тя многократно се била разхождала под ръка със самия Хитлер. Двамата се мотаели из вертепи и кабарета. Фюрерът дори й подарил златен пръстен с рубин.

Всъщност става въпрос за един пръстен дубле със синтетичен камък. Десет марки. А колкото пари се появявали у Фани, всички хвърквали начаса за книги.

Съпругът й, критикът Чавдар Мутафов, е в затвора. Той е пети в „оня списък“. Затова тя се отдава на единствената си утеха – писането.

Но завистниците не спят. Цяла София е залята от омерзителния слух, че „За свободата“, една от най-популярните книги на 50-те години, е написана не от Стефан Дичев, а от Фани Попова - Мутафова с уговорка да й даде половината хонорар, но той, шмекерът се направил на ударен...

Слухът си е слух, но се случва и нещо наистина скандално. От чужбина търсят Съюза на писателите, за да установят контакт с Фани и да преведат нейни книги. И някакъв чиновник, разбира се - пишещ, веднага пита ЦК на БКП какво да се прави. Оттам отговарят: „Кажете им, че е умряла“.

Гнусната история трябва да е стреснала нечия съвест след време и през 1962 г. по случай 60-годишнината на писателката церберите на културата великодушно решават да се преиздаде романа й „Дъщерята на Калояна“ и „Разкази“. Но „фашистката“ все пак трябва да си направи предговор – самокритика.

Крехката Фани отсича: „Не!“ Проф. Атанас Илиев я кандърдисва: „А бе аз ще го напиша, ти само го подпиши...“, но тя скъсва предложения от него текст. Все пак един ден в издаделството ръкописът й пристига с предговор. Така и до днес не е известно кой го е съчинил.

През юни 1977 г. писателката се разболява тежко. В Медицинската академия я прехвърлят от стая в стая. Последното й убежище е като в казарма, в помещение с 23 умиращи жени. През последния ден на юни Фани моли за църковно погребение. Последното й желание...

И си отива.

Скандалите не я оставят и мъртва. Явяват се за тялото някакви Ножарови, демек – роднини. Но те не искат и да чуят за църковно погребение. Църквата е опиум за народа! Не – крещят те. И уреждат граждански ритуал. От Съюза на българските писатели не изпращат поне един графоман дори от кумова срама. Едно цветче няма...

Все пак един стар неин приятел – епископ Партений, отслужва на другия ден опело без тялото...


В категории: История , Добри Вести

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
S. Penev
07.01.2020 05:09:20
0
0
Iskam da pozdravia s tozi material vsichki poklonnici na Todor Jivkov kioto leiat krokodilski sulzi za nego i diktatorskiat mu rejim i da im pojelaia da se subudiat i proglednat.
9
Infos
11.12.2019 21:17:54
0
0
Заем 100% Гарантиран

За тези, които искат спешен заем, предлагам ви достъпна лихва от 3%. Отхвърлени сте от много банки? Имате ли нужда от спешно финансиране за консолидация на дълга? Или се нуждаете от финансиране за вашия бизнес на песен. Така че, ние сме най-доброто решение за вашите нужди.


Обадете се + Whatsapp: +32 460 21 16 01

Поща: infos.kredit700@gmail.com
8
Николай
23.11.2019 17:14:06
2
0
Когато Фани Попова-Мутафова написа своя шедьовър "Време разделно", тя го прибра в сейф във БАН, откъдето ДС го открадна и реши да го издаде от името на бездарния комсомолец Антон Дончев. И при най-повърхностен сравнителен анализ между "Петър Берон" на Фани Попова и "Време разделно" се вижда, че са от един автор. Негодникът-плагиат стана академик и елитна маймуна, която министри и президенти разхождаха със себе си на приеми и вечеринки. Разговорите с Антон Дончев показват колко той е тъп и невъзможен за такава книга, докато разговорите, които е водила Фани Попова са вдъхновявали хората, връщали са им настроението и вярата в човешкото остроумие.
7
Ангелова
25.01.2019 17:36:57
25
2
Така постъпваме с всички велики българи - ПРЕДАВАМЕ ГИ!
6
Томов
25.01.2019 05:18:08
38
7
Пак ще напиша:комунизма унищожи човешкото в човека
5
jokin
18.01.2019 16:52:33
24
6
А сега,се кръстиха''визия за България'',уж,че се промениха,де.МРЪСНИЦИ.
4
Цеца Пашова
07.01.2019 12:15:47
23
1
Аз прочетох книгата и
,, Дъщерята на Калоян,,
1967г.,още се питам как, само чух за нея, че е в немилост и друго не знам!
Благодаря, че споделихте
Кратка биография, но моля, публикувайте повече за нея и нейното
Творчество!
3
Николай Колев
20.09.2018 13:08:54
37
5
С наследниците на тези хора ли да се помиряваме, г-н пРезидент?
2
Венцеслав Гецов
31.08.2018 05:24:40
7
2
Борисе,здравей!Преди повече от 57 години в Лом в дома ми до дунавския парк говорихме на разни теми.Бих искал да ми пратиш имейла си,за да ти пиша.Може и телефон,адрес.Моят адрес е в София,ул."Сините камъни"№25,овв 515 9191,wengez@abv.bg.Благодаря.
1
ВАЛЕНТИН ЙОРДАНОВ
29.08.2018 14:28:41
35
10
УЖАС..! ТА,КОЙ ЛИ НЕ Е СТРАДАЛ ОТ ЧЕРВЕНАТА СМРАД..!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки