Забранява се събирането на 24 вида билки в цялата страна


Забранява се събирането на 24 вида билки в цялата страна
Снимката е илюстративна
25 Април 2024, Четвъртък


Това са видове, чиито ресурси са ограничени и съществува реална заплаха от намаляване числеността на популациите и изчезването им от естествените им местообитания

Автор: Десант

Със заповед на министъра на околната среда и водите, обнародвана в Държавен вестник, се забранява събирането на 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна.

Това са видове, чиито ресурси са ограничени и съществува реална заплаха от намаляване числеността на популациите и изчезването им от естествените им местообитания.

Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп и др.

Изключение се прави за количества, събирани за лични нужди посочени в т.I от Заповед № РД99/05.02.2024 г., като лечебна иглика, червен божур, ароматно еньовче, лудо биле, лютива тлъстига и др.

Събирането на тези видове  билки е задължително да се осъществява извън територията на трите Национални парка - Рила, Пирин и Централен Балкан.

На територията на природен парк „Рилски манастир“ са забранени за събиране: лечебна дилянка, изтравниче, исландски лишей, копитник, мечо грозде, панчичиева пищялка и видовете салеп.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки