Лъжа или истина? Внасят ли у нас мечки от Румъния и Русия


Лъжа или истина? Внасят ли у нас мечки от Румъния и Русия
26 Юли 2017, Сряда


Оживена дискусия във „Фейсбук“ по повод зачестилите случаи с появата на дивия звяр в нашите планини и гори извади на бял свят страховити хипотези

Автор: Дина Харизанова

„Мечки слизат към населените места в Габровско и Великотърновско, нападат пчелини“, съобщи в края на април БНР – случаите са от Боженци, Миковци, Костел и Дрента. След 3 месеца мечка нападна и пчелините в околностите на Клисура. „Мечка е убила 6 овце в сливенското село Чокманово”, разпространи Агенция „Фокус“ в началото на юли. През лятото зачестиха информациите за нападения в Смолянско – мечка натръшка телета на триградския кмет, преди това РИОСВ – Смолян проверяваше сигнал за мечешко нападение над овце при прибирането им към обора на около 3 км от смолянския квартал „Средок“...

Публикацията на „Десант“ от вчера, 25 юли, за появата на мечки край Карандила в Сливенския балкан предизвика оживена дискусия във фейсбук групата „Планинари“. Много от членовете й признават, че вече ходят по планините със свити сърца, след като са разбрали за доста трагични случаи с мецани, които са прикривани нарочно и не им е дадена гласност.

Има и такива, които споделят това, което са дочули от хижари и кравари из Стара планина – че тази пролет от Румъния и Русия у нас са докарани нови мечки, които са били разселени из Централен Балкан. Към тези твърдения се присъединяват и други от групата, до чиито уши също са стигнали подобни слухове, но разказани от познати членове на ловни дружинки.

Разбира се, планинарите признават, че така и не са намерили официално потвърждение на тези сведения, но се притесняват, че ако са верни, неаклиматизираните и непригодени към тукашните условия мецани наистина представляват реална заплаха.

При това, казват по-запознатите с особеностите на горската фауна, по-притеснителното е, че освен че са по-кръвожадни, карпатските мечки например, дето се въдят при северните ни съседи (и евентуално са заселени и у нас), ще се чифтосат с кафявите български мечоци, което ще застраши популацията им.

Намират се и скептици, които категорично отхвърлят подобни конспиративни теории. Те се съмняват в достоверността им, тъй като в последните години се наблюдава постоянно увеличение на популацията на местните баби меци у нас и е нелогично да се „внасят“ техни посестрими от странство.

Други пък възкресяват спомена за стоте карпатски мечоци, разселени през 1986-1987 г. в Балкана между Карлово и Сливен, останали в историята с безбройните си поразии и безчинства из родните планини зелени.

Едно от възможните обяснения на привидно необяснимия импорт на дивите зверове, което подхвърлят членове на групата, е че те са докарани, за да бъдат отстреляни, т.е. с цел развитие на ловния ни туризъм.

Апропо, именно заради легендарното негласно съревнование между Чаушеску и Тодор Живков за това кой ще отстреля по-голяма мечка, и за да стане съперничеството още по-интересно, румънският лидер подарява в края на 80-те години на миналия век споменатите вече карпатски мечки, които се заселват в родните гори, та да се увеличи бойката на "мишените".

Е ли е направено така и днес, или не е, не се наемаме да твърдим. Не искаме и да разпалваме излишни притеснения след народонаселението. Но когато хората говорят, това е знак, че темата ги вълнува. И се надяваме, че компетентните органи ще бъдат така любезни да дадат нужните отговори. За да няма спекулации, слухове и излишни страхове.


В категории: Коментари , Горещи новини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки