Лекар развенчава мита за пролетната умора


Лекар развенчава мита за пролетната умора
Снимката е илюстративна
25 Март 2024, Понеделник


По думите му недостигът на витамини не е причина за появата й

Автор: Десант

Натрупания през зимата дефицит на витамини на практика влияе несъществено върху пролетната умора, твърди доктор И. Алентон в интервю за „Лента“, опровергавайи широко разпространения мит.

По думите му, влошеното самочувствие през пролетния сезон е свързано с намаленото слънчево греене, стреса и намалената двигателна активност през зимата. А отпадналостта, проблемите с кожата и косата, както и нарушената концентрация свидетелстват не толкова за недостиг на витамини, колкото за ендокринни заболявания, анемия и пр.

Недостигът на витамини влияе на самочувствието много по-малко, отколкото е прието да се смята, отбелязва медикът и обяснява, че преди наистина е имало такова нещо заради ограниченото меню. Но сега почти всеки може да се храни балансирано, без значение от сезона. Все пак именно храната е ключов източник на витамини. 

При хора без сериозни здравословни проблеви, авитаминозата се среща крайно рядко. Понякога пациентите се сблъскват с хиповитаминоза, изразяваща се в недостиг на един или група витамини. Но това състояние протича без видими симптоми. Затова, според лекаря, има смисъл да се замисляме за това единствено при наличието на значителни промени в храненето.


В категории: Коментари , Здравословно хранене , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки