Китайски предприятия, отглеждащи смръчкули и шийтаке, процъфтяват


Китайски предприятия, отглеждащи смръчкули и шийтаке, процъфтяват
Снимките са илюстративни
16 Април 2024, Вторник


Общата стойност на експорта им надхвърля 1 милиард долара, което съставлява 30% от износа на страната

Автор: Десант

Селскостопанските кооперативи в китайската провинция Хубей, които отглеждат гъби, процъфтяват. Те експортират по целия свят свежи и консервирани смръчкули, шийтаке и печурки. Тяхната продукция се изнася в 74 страни и региони.

Окръзите Суйсян, Сучжоу и град Ичан са прославени със своите висококачествени гъби шийтаке и местни брандове като Suizhou Shiitake Mushrooms.

Сучжоу е един от четирите основни района за производство на шийтаке в Поднебесната империя, втори по големина пазар за търговия с тях и огромна база за преработка и експорт на ядливи гъби. Към 2023 г. предприятията в този отрасъл там достигат цифрата 70, а общата стойност на експорта им  надхвърля 1 милиард долара, което съставлява 30% от износа на страната. 



Началото на гъбената индустрия в провинция Суйсян полага през 1978 г. професорът в Селскостопанския университет в Ухан Ян Синмей, който засажда експериментално шийтаке в село Янцзъпен. Вузът е в постоянно сътрудничество с водещи предприятия от различни китайски региони, като въвежда за отглеждане множество превъзходни сортове от ядливия деликатес. В него са провели обучението си почти 20 000 специалисти от сферата на гъбопроизводството от цялата страна. 
 
В последните години експертите в Китай се обединяват с техническите отдели на индустрията и си сътрудничат с местните власти за създаването на демонстрационни бази, където да се представят технологиите за съхраняване и дълбока преработка на гъбите, а също и за внедряването в селските и горските стопанства на органичните отпадъци от отглеждането на гъби.

Източник: China Daily


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки