Странджански дядо и зелник ще приготвят в село Кости на първия фестивал, посветен на тези местни специалитети


Странджански дядо и зелник ще приготвят в село Кости на първия фестивал, посветен на тези местни специалитети
Снимките са илюстративни
18 Април 2024, Четвъртък


Събитието ще се провежда ежегодно в края на април

Автор: Десант

За първи път в региона на Царево ще се проведе кулинарен фестивал, посветен на Странджанския дядо и Странджанския зелник. Това ще стане на 20 април в с. Кости.

С това ежегодно събитие, което занапред ще се провежда в края на април, ще се популяризира странджанската кулинарна традиция и любовта към местните храни.

Идеята за провеждането на този фестивал, чийто организатори са Община Царево, Тракийски културен клуб „Св. св. Константин и Елена“ и кметството в село Кости, е да се покаже технологията на приготвяне от местното население на тези храни.



Пролетният сезон е най-подходящ за провеждането на този фестивал, защото точно по това време има най-много зелении, от които се правят зелниците, а също така тогава е и времето на узряване на дядото и готовността му за консумация.

Предвидени са творчески работилници, в които местни хора и членове на сдружението ще показват технологията на приготвяне на местните деликатеси.

Ще има и конкурс за най-добър странджански зелник.

По времето на фестивала ще бъдат представени и други местни традиционни специалитети като тиквеника с чубрица, садената баница, попараника, риба в лопув и др.

За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат фолклорни групи и танцови формации, а концерт ще изнесат странджанските народни певици Ирена Станкова и Александра Димитрова-Сашка, в съпровод на Петко Янгьозов – гайда; Динко Палазов – кавал; Георги Димитров – тамбура и Николай Чапкънов – тъпан.


В категории: Традиции , Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки