Ученици от Айтос ще записват родовата си история в рамките на проект „Моят роден край в семейните спомени“


Ученици от Айтос ще записват родовата си история в рамките на проект „Моят роден край в семейните спомени“
Снимка: РИМ-Бургас
26 Април 2024, Петък


За селектирането на устна информация, записки, краеведски бележки и снимки ще помагат специалисти от бургаския Регионален исторически музей

Автор: Десант

Ученици от Айтос ще издирват и записват родовата си история. Това ще стане в рамките на проект „Моят роден край в семейните спомени“, който се осъществява от Регионален исторически музей – Бургас и айтоското СУ „Христо Ботев“. Той има за цел да осветли интересни факти, свързани с историята на Айтос и да представи населени места в пределите на общината.

Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели и представители на музея. Ще бъдат извършени и поредица от занятия, а също и събирателска работа за селектиране на устна информация, записки, краеведски бележки и снимки.

Целта е децата да научат повече за своите родни места и местата, с които са свързани техните семейства и да усвоят знания и умения за това какви са методите за документиране на важни данни, които да помогнат за съхраняването на историята и родовата памет.

„Чрез проекти като този се опитваме да дадем възможност на учениците да развият своя творчески потенциал, вдъхновени от историята. Те приемат работата си във връзка с реализацията на идеята много отговорно и с голям ентусиазъм, за това вярвам, че ползотворните резултати ще бъдат на лице“, коментира главният уредник на Историческата експозиция в Регионален исторически музей – Бургас д-р Иванка Делева.

Проектът се ръководи от Татяна Байкушева, от страна на РИМ-Бургас, и от Николай Димитров, от страна на СУ „Христо Ботев“ – Айтос.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки