Представят в Бургас най-елитните сребърни произведения на тракийското ювелирно изкуство от фонда на НАИМ


Представят в Бургас най-елитните сребърни произведения на тракийското ювелирно изкуство от фонда на НАИМ
Снимка: РИМ-Бургас
01 Юни 2021, Вторник


Изложбата „Среброто на траките" ще може да бъде разгледана в трезора на бургаския археологически музей до края на октомври

Автор: Десант

Това лято жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да разгледат една изключително интересна изложба, която се представя за първи път пред широката публика. Тя включва най-елитните сребърни произведения на тракийското ювелирно изкуство и тракийската торевтика от V – I в. пр. Хр., които се съхраняват във фонда на  и постоянната експозиция на Националния археологически институт с музей при БАН.

Сребърните предмети и украси са имали важно място в живота на древнотракийското общество и особено на неговия елит. Докато пред V в. пр. Хр. те все още са рядкост сред изделията на тракийската торевтика и ювелирно изкуство - съдове, накити, украси за конска амуниция; то през IV в. пр. Хр. и през цялата елинистическа епоха те съставляват основна част от производството на тракийските ателиета. Повечето от тях произлизат от райони, богати на залежи от благородния метал и най-вероятно са изработени от местни суровини. 

Някои от показаните в Бургас съкровища са едни от първите находки, постъпили още преди 120-130 години в края на XIX – началото на ХХ век във фондовете на някогашния Народен музей, чийто приемник е днешният Националния археологически институт с музей при БАН.

„Среброто на траките“ включва над 70 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в бита на тракийското общество и в частност на неговия елит. В настоящата изложба се представят част от високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове за пиене на вино като фиали, киликси, кантароси, накити като торкви, огърлици, фибули и гривни, както и многобройни елементи от украсата на конска амуниция, изработени от сребро. 

Любопитна е историята на съкровището от 10 цели и една фрагментирана купи, намерени при гара Синдел, Варненско. В експозицията в Бургас са представени три от тях. Две купи се намират във варненския музей, една е подарена на царица Елеонора, а останалите остават при овчарчето, което открива ценните предмети.



Трудно може да се каже на кого са принадлежали показаните в бургаския археологически музей съкровища. Още повече някои от тях са случайни находки. Но със сигурност може да се твърди, че са били притежание на тракийската аристокрация и членове на царския двор.

Изложбата ще може да бъде разгледана в трезора на бургаския археологически музей до края на октомври. 


В категории: Добри Вести , Траки

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки