Къде отидоха скулптурите от съборения паметник пред НДК


Къде отидоха скулптурите от съборения паметник пред НДК
Снимка: Нова телевизия
18 Юли 2017, Вторник


И каква ще е бъдещата им съдба

Автор: Десант

Бронзовите скулптури на проф. Валентин Старчев, които в продължение на 36 години украсяваха паметника „1300 години България” пред НДК, в момента са опаковани в найлон и са прибрани на склад в столичния квартал „Требич”, съобщи Нова телевизия.

Всяка пластика е висока 7 метра, като отделните композиции изобразяват различни теми, символизиращи минало, настояще и бъдеще. Сред тях са и фигурите на цар Симеон и книжовниците, олицетворяващи Златния век на България.

На този етап намерението за бъдещата съдба на бронзовите сцени от внушителния монумент, чието събаряне предизвика ожесточени спорове в обществото и сблъсъци на крайни мнения, е пластичните произведения да бъдат изложени в Националния исторически музей в Бояна. Как точно ще бъдат ситуирани там решение следва да вземе самият им автор - проф. Старчев.

Месингът, от който са изработени композициите, е материал, смятан за устойчив на атмосферни влияния, твърди в ефира на Нова телевизия скулпторът Марин Марков. Въпреки това, предстоят дълги месеци с работа по реставрирането на творбите, оправяне тук-там на появилите се пукнатини по заварките и различни други поправки. 


В категории: Новини , Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки