Над 90 бъдещи медици са на практика в момента в УМБАЛ Бургас


Над 90 бъдещи медици са на практика в момента в УМБАЛ Бургас
26 Юли 2021, Понеделник


Бургаската болница е рекордьор по отношение на привлечените студенти-пректиканти

Автор: Десант

УМБАЛ Бургас е рекордьор по студенти-практиканти. Болницата привлече над 90 младежи по програмата на МОН "Студентски практики" и в момента те са тук на стаж. Най-много са студентите от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - бъдещи лекари, медицински сестри, рехабилитатори. Болницата е подписала договори за практики и с други висши учебни заведения и сред действащите практиканти има студенти по право, счетоводство, инженерни науки.

Бъдещите лекари имат най-голям интерес към хирургията и детските болести. Във второ детско отделение са разпределени 12 стажанти. Наесен те ще бъдат втори курс и всичко, свързано с практическата работа в болницата им е много интересно. В началото са наблюдавали действията на педиатрите в спешния детски кабинет и спешните детски състояния, в момента се запознават с начина на провеждане на визитация и попълване на медицинската документация. Началникът на Второ детско отделение д-р Хрипсиме Каспарян споделя, че изключително много са й помогнали в оформянето на медицинските документи, които са неизменна част от работата на лекаря.

"С много добри впечатления съм от студентите, много любознателни младежи и имат афинитет към хирургията", сподели и д-р Кирил Симеонов, старши лекар в Първа хирургия. Той е бил ръководител на 8 студенти, които вече са приключили своя стаж. 25 от работещите в болницата специалисти са приели да станат ръководители на практикантите и да ги въвеждат в спецификата на своята работа.

Програмата на МОН "Студентски практики" дава възможност на всички действащи студенти да преминат практическо обучение от 240 часа в избрана от тях организация. Практиката е платена. Заплащане от бюджета на програмата получават както студентът, така и негов ръководител - ментор. В УМБАЛ Бургас има още свободни места за практиканти в направленията медицина, здравни грижи, икономика, право и приемът на студенти продължава.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки