Музей „Етър“ разказва за символиката на птиците в кованите пафти


Музей „Етър“ разказва за символиката на птиците в кованите пафти
15 Юни 2020, Понеделник


Птиците са най-често срещаните зооморфни изображения върху женските накити, а символичната им натовареност е много широка. Те са посредници между световете, могат да слизат в долния, но могат да се издигат и до горния свят. Те донасят или отнасят вест, защото могат да говорят

Автор: Десант

Във фонда на музей „Етър“ се съхраняват пафти с изображения на птици – на ята, пиещи вода от фонтан или скупчени около хранилка, единични птици, стъпили на клон и държащи в човките си клонка.



Предполага се, че това е гълъб, донесъл клонката на Ной. Изображенията са в средната, изпъкнала част на чапразите, разположени са симетрично на двата чапраза и, в случай, че птицата е сама, тя е обърната с клюн към закопчаването.

Всички чапрази са с допълнителна растителна или геометрична украса, с или без пул, който да скрива закопчаването, с различен размер и форма.



На един чифт чапрази е изобразена централно птица (вероятно паун), грациозно извила глава към опашката си. Под нея са изобразени къщи, край нея цветя, а над всичко грее слънцето. Изглежда тази райска птица лети между световете на хората и небесата, носейки вести между тях.

Митологичните двуглави птици се изчукват както на чапразите, така и на пула между тях. Те обикновено са с корона, разположена в средата между главите.



Птиците са най-често срещаните зооморфни изображения върху женските накити, а символичната им натовареност е много широка. Те са посредници между световете, могат да слизат в долния, но могат да се издигат и до горния свят. Те донасят или отнасят вест, защото могат да говорят.

Техният свят се съотнася с човешкия – те свиват гнездо и двамата родители отглеждат с обич пилците си. Птиците са мярка, с която се сравняват най-добрите певици, най-смелите юнаци и най-бързите коне.



Птиците, особено гълъбите, са символ на жизнения дух, на светлината, кротостта, душевна чистота , скромност и любов. Символиката на гълъба е свързана с нежното му гугукане, с красотата, изяществото и питомността му. В юдаизма и християнството гълъбът е олицетворение на Светия Дух.

В библейския разказ той донася маслинената клонка на палубата на Ноевия ковчег, давайки надежда за хармония и открито отново щастие. Образът на гълъб и маслинена клонка отвеждат към идеята за мир и нов живот; гълъб и лилия олицетворяват Благата вест, а дванадесет гълъба символизират дванадесетте апостола.

В много традиции гълъбът се явява като небесен предвестник и символ на душата на починалия, както и знак за нейното безсмъртие.



Освен реално съществуващи, върху накитите се изобразяват и фантастични животни, най-вече двуглави орли. Символиката на тази двуглава птица се свързва с гербовете на Русия и Цариградската патриаршия, която е единственият представител на християните в Османската империя.

Женските накити, освен естетическа, имат и апотропейна функция, затова не е чудно, че чапразите, украсяващи, но и предпазващи женската талия имат божествена закрила.

Точно женската утроба дава надежда за бъдеще и щастие, чрез изобразената върху накита птица. А и в очите на народа ни момите и жените са птици гълъбици или гургулици. Те надпяват славея, гукат като гугутки, докато са в бащиния дом, връщат се като авлиги след смъртта си, за да видят как живеят съпругът и децата им.

Женската челяд излита от дома си, за да свие свое гнездо и да отгледа дечица, които също някой ден отлитат. Защото такъв е редът – „жена и кокошка (също птица) синор нямат“.


В категории: Новини , История , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки