Бургаски свещеници и миряни настояват Светия синод да довърши по устав процедурата по избор на сливенски владика


Бургаски свещеници и миряни настояват Светия синод да довърши по устав процедурата по избор на сливенски владика
Снимки: Авторът
28 Февруари 2024, Сряда


Те изразиха и несъгласието си с приетата наредба, съгласно която митрополитът буквално ще бъде назначен от синодалните старци

Автор: Диана Славчева

Свещеници и епархийски избиратели, присъствали на избора за митрополит на овдовялата Сливенска епархия, състоял се на 18 февруари, дадоха пресконференция в Бургас по повод касирането му впоследствие от Светия синод. Те настояха синодалните старци да отменят своето решение и да довършат процедурата по избор на сливенски митрополит, както е по устав. 



Свещенослужителите от Бургаската духовна околия изразиха и несъгласието си с приетата от Синода наредба, съгласно която владиката буквално ще бъде назначен от синодалните старци, а не избран, както повелява Уставът на Българската православна църква. Те отбелязаха, че Църковният събор е върховният законодателен орган и само на него може да се променя Уставът. А в момента няма неотложна ситуация, кояго налага да се предприеме такава стъпка. 

Свещениците и миряните събират подписка и са подготвили писмо, което предстои да се входира в Светия синод. В него те заявяват несъгласието си  с касирането на проведения по всички правила избор за сливенски митрополит. Жалби се подготвят и от миряните в други духовни околии в страната.

Отец Петър разказа как избирателите са утвърждавали избора си в Сливен върху Светото евангелие, което говори, че са го направи много отговорно, с морал и вяра. Той сподели, че след приключването на процедурата митрополит Йоан въздъхнал облекчено с думите „Мина добре“. Затова свещенослужителите и епархийските избиратели недоумяват как изведнъж, след като всичко е било изрядно, изборът е касиран заради „нередности“. 



На пресконференцията бе подчертано, че всички познават дядо Йеротей, който повече от 20 години служи в Сливенската епархия и израства в нея от йеромонах до епископ. Затова даже са изненадани, че не е получил повече гласове в изборния 18 февруари. И са категорични, че той е достоен за архийерей на епархията.

На брифинга в Бургас свещениците отхвърлиха всякакви обвинения в разкол и бяха категорични, че  следват правилата на Светата църква и Свещеното писание, не променят догмите и водят миряните не към погибел, а към истината.




В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки