Поглед от „погледните места“ на Странджа


Поглед от „погледните места“ на Странджа
Снимки: Севдалина Пенева
25 Август 2020, Вторник


Туристите могат да се любуват на неподправената красота на Странджа от специално създадени за целта панорамни площадки. Една от най-впечатляващите се намира на метри от историческата местност Петрова нива край Малко Търново и открива взор към меандрите на река Велека

Автор: Светлана Николова

Общо 10 панорамни площадки са изградени на територията на най-големия по площ природен парк в България - „Странджа“. Те са дело служителите на парка по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ на Европейския съюз.



Любителите на тази мистична планина могат да спрат тук, да се насладят на гледката и да направят впечатляващи снимки.

Един от най-красивите пейзажи се разкрива от „Погледното място“ по пътя за историческата местност Петрова нива край Малко Търново. На около 2 км преди самата поляна има отбивка с надпис. Оттам се върви около 60 м до достигане на удобна дървена платформа.



"Неслучайно е избрано това място. Тук има невероятна гледка, всички могат да се убедят в това. Оттук се виждат меандрите на река Велека, открива се поглед към билото на Босна и към необятните дъбови гори на Странджа. Тук човек може да се зареди и да се наслади на природата", казва директорът на ПП "Странджа" Румяна Цвяткова. 

"На връх Градище има подобна площадка, откъдето може да се види Странджа и откъм турската страна, и от нашата. Площадки има изградени и на връх Папия, и край река Младежка. На тракийското светилище Мишкова нива пък има две такива платформи, от които може да се заснеме целия култов комплекс. Постарали сме да направим "погледно място" на всички по-известни места на територията на парка", допълва Румяна Цвяткова. 

Припомняме, че местността Петрова нива е с голямо историческо значение, свързана е с Илинденско – Преображенското въстание. Тя е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Освен това Петрова Нива е и начална точка за няколко туристически маршрута – към село Стоилово на юг и към Велешките колиби – на север.


В категории: Новини , Пътеводител , Природа

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Нели Дякова
26.08.2020 17:14:32
0
0
Днес се изумих от красотата на Изворите, екопътеката... Странджа.. ❤️
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки