Горската теменужка може да се използва успешно в кулинарията, а освен това е полезна и за здравето


Горската теменужка може да се използва успешно в кулинарията, а освен това е полезна и за здравето
25 Март 2024, Понеделник


Вижте какво можем да приготвим от нея

Автор: Дина Харизанова

Учени откриха много полезни съединения в ядливите цветя. Едно от тях е синята теменужка. Според резултатите от изследванията в нея се съдържат много протеини, както и значителни количества минерали – цинк, манган, фосфор, желязо, калий и калций. Освен това са открити и много каротиноиди, които представляват отлични антиоксиданти, а също и витамин С.

Използването на теменужки в кулинарията датира още от времето на римляните. Те ги добавяли във виното, което наричали „есенна напитка“. 

Днес от това цвете има около петстотин сорта. От тях подходящи за използване в храната са горската теменужка (viola odorata), трицветната теменужка и полската теменуга (viola arvensis) с жълти и кремавобели листенца. Останалите видове са неподходящи за консумация, а някои от тях дори са отровни.

Благодарение на сладникавия си вкус ядливите теменужки се използват за приготвяне на десерти по целия свят, придавайки им нежен вкус. Те служат едновременно и за украса, и като вкусен елемент от сладкишите. 



Пикантният им вкус умело се използва от готвачите в различни блюда и напитки. С тях се украсяват салати и гарнитури от зеленчуци.

Захаросаните горски теменужки са изискан десерт, който е известен в Европа от столетия. Традицията за приготвянето им (violettes de Toulouse) се заражда във френския град Тулуза, признат за „столица на теменужките. Там всяка година в първата половина на февруари, когато започва цъфтежът им, се провежда Фестивал на теменужката, на който се предлагат не само живи цветя, но и продукти от тях като сладкиши, ликьори и парфюми.




Най-известната почитателка на захаросаните теменужки е австрийската императрица Елизабет Баварска, по-известна като Сиси. 

За приготвянето им са нужни:

1 чаша свежи цветове
2 чаши ситна захар
2 разбити яйчени белтъка

Цветовете се намазват с помощта на мека четка с яйчения белтък и се овалват в захарта. Особено внимание се обръща на сърцевината на цвета, където са тичинките, тъй като ако не е захаросан добре, впоследствие листенцата те ще се откъснат под влиянието на собствената си тежест. 

Пак поради тази причина, за да не увиснат листенцата, трябва да се наредят с „лицето“ надолу върху пергаментова или домакинска хартия. 



Така подготвените цветенца се слагат в ава и се поставят за 2-3 часа във фурна, загрята до 60 градуса. на стайна температура изсушаването им ще продължи не по-малко от 24 часа.  

Захаросаните теменужки се съхраняват в стъклен буркат, като на стайна температура може да престоят 3 месеца, а в хладилник – над половин година.

Освен да се хапват като лакомство, те може да се сервират с чай или с тях да се украсят торти, сладкиши и други сладкарски изделия. 

Също така може да се пуснат в шампанско, където под въздействието на газираните мехурчета те ще се разтворят, а напитката ще добие наситен цвят и теменужен аромат.  

От горските теменужки може да се приготви и оцет, който е подходящ за употреба като салатен дресинг или подправка към месо и пушени меса. Той е и предкрасно средство против главоболие, като само една супена лъжица от него, разтворена в чаша вода, гарантира край на мигренозното страдание. 



Приготвя се като една шепа цветове се измиват и се подсушават. После се слагат в стъклен съд и се заливат с 150 мл 9-процентов оцет. Капачката се затваря и течността се разклаща добре. Шишето или бурканът се държат 10-14 дни на топло място. След това оцетът се прецежда и е готов за употреба. 

Но гастрономическата ценност на тези цветя, не са единствените им достойнства. Те намират широко приложение и в народната медицина. Отварата от теменужки притежава противовъзпалителни свойства и служи като отхрачващо средство при бронхити, пневмония и лечение на ангини. Теменужките са полезни за храносмилателната система, тъй като са отлично жлъчегонно средство.

Настойката от цветовете и коренището от растението са полезни при цистит, камъни в бъбреците и други заболявания на отделителната система. 


В категории: Добри Вести , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки