Нови екопътеки и посетителски центрове ще привличат туристи в Странджа


Нови екопътеки и посетителски центрове ще привличат туристи в Странджа
30 Октомври 2020, Петък


Община Средец разполага с неусвоени средства, с които ще бъдат изградени два посетителски центъра в странджанските села Факия и Голямо Буково

Автор: Севдалина Пенева

Развитието на туризма е един от основните приоритети на община Средец. Макар и с по-бавни темпове, в това отношение се забелязва напредък през последните години.

До все повече хора достига информация за красивите и запазени долмени край граничното село Белеврен, за прочутото тракийско светилище, известно днес като Марков камък или Големия камък, както и за манастирът с живата вода в село Голямо Буково.

До тези интересни обекти обаче все още се стига изключително трудно. Почти невъзможно е за туристите да се ориентират без местен водач, а такъв не винаги може да се намери. Затова общинската администрация в Средец и Местната инициативна група за развитие на културния туризъм започват няколко инициативи.

Едната е свързана с изграждане на два посетителски центъра в селата Факия и Голямо Буково. Това се стане с неусвоени средства, с които разполага общината през Местната инициативна група. 



С част от пърите ще бъдат също така изработени информационни табели с туристически маршрути и указателни табели до конкретни туристически обекти в тази част на Странджа. Един от тях е най-красивият и запазен долмен в местността Корубата. Мегалитното светилище е скрито в частен стопански двор и без предварителни подробни указания, няма как да бъде намерено.

Алманах от три книги и рекламен видео клип пък ще бъдат изготвени по проекта "Да срещнем културите на Централна Странджа". Те ще популяризират фестивалите "Божура", "С песните на Комня Стоянова" и обичаите Еньова буля и Герман.

За изкушените да посетят тази част на Странджа, предлагаме няколко интересни статии, които могат да им послужат за пътеводител. 

Белеврен - приказка зад кльона

Разкритите тайни в спасения църковния архив на село Факия

Манастирът в Голямо Буково – българската „Света гора“

По следите на древните траки в Странджа

Тайните на Марковия камък в Странджа

На гости на змея

Тъжната приказка на Момина църква в Странджа


В категории: Новини , Общини , Пътеводител , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки