В края на май в Стрелча ще се проведе четвъртото издание на двудневния Фестивал на етеричните култури и туризма


В края на май в Стрелча ще се проведе четвъртото издание на двудневния Фестивал на етеричните култури и туризма
Снимка: pia-news.com
22 Април 2024, Понеделник


Това е една нова форма на провеждане на традиционния Празник на розата

Автор: Десант

В края на май в Стрелча ще се проведе четвъртото издание на двудневния Фестивал на етеричните култури и туризма. Това е една нова форма на провеждане на традиционния Празник на розата в отговор на променящите се условия в сектора на розопроизводството в средногорското градче. Той се организира от местната община, ТИЦ, Исторически музей – Стрелча, НЧ „Просвещение-1871”, ТС „Стрелча” и туристически бранш.

От една страна, акцент в програмата на фестивала е отглеждането на етерични култури, и в частност розобера като основен поминък на населението, а от друга, програмата е разширена с нови елементи, които представят богатата палитра на туристическите продукти, които Община Стрелча развива и предлага в последните години.

В рамките на събитието се обособяват Алея на ароматите и Алея на занаятите, където производители на козметични продукти от етерични масла и на занаятчийски изделия от цялата страна представят продукцията си, която е свързана с българските традиции и характерен за региона поминък.

На Местната туристическа борса ТИЦ и туристическият бранш презентират възможностите за отдих и туризъм в Стрелча чрез рекламни материали и атракции като дегустация на характерни кулинарни продукти и напитки от розов цвят (напр. сладко от рози и гюлова ракия).

Гостите ще могат да се запознаят с нематериалното културно наследство на общината чрез концертни прояви на местни творчески групи, в чийто репертоар е включено музикалното и словесно творчество на Същинска Средна гора.

Във втория ден на фестивала са включени основните елементи, съставящи Празника на розата, който датира от 1996 г. с 23 издания. Сред тях е ритуалът „Розобер”, който се провежда в розовите градини. В него се вклйчват групи за автентичен фолклор, които пресъздават голямата радост и веселие от настъпващия розобер.

Това е и Ден на отворените врати в Старата розоварна в Стрелча, където се прави демонстрация на добиване на розовото масло. Допълнителна атракция са съоръженията и инсталациите на дестилерията, които датират от 50-те години на XX век и са действащите към днешна дата.

Програмата на Деня на отворените врати включва също дегустация на различни напитки от рози и танцови фолклорни изпълнения.

Празничната програма продължава на стрелчанския площад „Дружба”, където спектакълът възстановка „Стрелча рози бере” проследява целогодишния труд на стрелчани по отглеждането на розите. Представлението пресъздава реални сцени от бита, както и пиперливия език и неподправен хумор на местните жители. По думите на организаторите, то е както чудомировска закачка и елинпелиново намигване, така и носталгичен поглед към живота.

Разбира се, ще бъде представена и Царица Роза, а мероприятията ще бъдат съпътствани от богата концертна програма.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки