Откриха изящна фигура на богинята майка в праисторическия пласт на обект „Калето“ в Мездра


Откриха изящна фигура на богинята майка в праисторическия пласт на обект „Калето“ в Мездра
Снимки: Община Мездра
10 Ноември 2021, Сряда


Над 150 са находките, намерени при тазгодишното му археологическо проучване 

Автор: Десант

С внушителен брой – повече от 150 находки, приключва редовното археологическо проучване през 2021 г. на праисторическия пласт на многослоен обект „Калето“ в Мездра.

Както и миналата година, изследванията бяха съсредоточени в западната част на обекта, върху сондаж с площ 45 кв. м., от екип с научен ръководител Георги Ганецовски – археолог и директор на Регионален исторически музей – Враца. Разкопките бяха осъществени с финансовата подкрепа на Сдружение „Благотворни приятели“.

„Попаднахме на останки от добре запазено, макар и опожарено жилище от каменно-медната епоха (края на V хил. пр. Христа)“, сподели за резултатите от последния археологически сезон на „Калето“ ръководителят на експедицията Ганецовски. Тази сграда е била с представителен характер, като има податки да я определим като двуетажна. И това съвсем не е случайно, тъй като тя се намира в най-високата част от скалния рид.

„Другото нещо, на което попаднахме, е една голяма боклукчийска яма (бих казал, че това е мечтата на всеки археолог!), която се оказа изключително богата на археологически материал. Така например, в нея намерихме керамична зооморфна фигурка без глава, изобразяваща куче. А така също фрагмент от миниатюрно керамично зооморфно съдче, изобразяващо най-вероятно овен; бронзов пръстен от римската епоха (II-IV в.); множество изделия от кост: шпатули, шила, гладилки, кука за плетене и тежест за рибарска мрежа; няколко кремъчни върхове за стрели и голям брой стъргалки; керамични фрагменти с цветно-рисувана украса, рогова копачка и други“ - разказва Ганецовски.



По думите му обаче, най-ценната находка е антропоморфна керамична пластика на Богинята майка, която изобразява най-важният и разпространен в древността култ за осигуряване на плодородие, за продължаване на рода и за здраве.

„За разлика от пластичните изображения на Богинята майка, седнала на трон, които са характерни за късния халколит, тази е изобразена права. Което означава, че тя е дошла от друга културна общност. Тоест, имаме податки за много близки и интересни икономически и културни взаимодействия“ - пояснява археологът.

За отбелязване е, че в случая е налице схематично изобразяване на главата (в горната част на фигурката) и едно твърде реалистично акцентиране върху долната част на тялото, а именно – детеродните органи и задните части на божеството.



„Тази пластика ни дава един разказ – разказ за високата духовност на общностите отпреди повече от 6000 години. Дори ако погледнем изображението на главата в профил, тя е обърната нагоре – към светлината, а ръцете й са в поза на адорация (вдигнати нагоре).

Но най-важното за нас е, че отново се потвърди констатацията ни, че при първото си заселване това място е било изключително важно от стратегическа и икономическа гледна точка, както и за културния обмен между тогавашните общности“ - изтъква още Ганецовски.

Този участък от обекта е последният, в който има възможност да се извърши проучване на праисторическите отложенияь след като тези от римския период вече са проучени.

Целта на археолозите е да освободят терена, за да може в следващите години да продължи реализирането на проекта за реставрация, консервация и социализация, вече цялостна, на „Калето“, включително чрез изграждане на необходимата допълнителна инфраструктура. 


В категории: Добри Вести , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки