Бог Дионис и Трифон Зарезан се срещнаха в крепостта Калето в Мездра


Бог Дионис и Трифон Зарезан се срещнаха в крепостта Калето в Мездра
Снимки: Община Мездра
15 Февруари 2021, Понеделник


Огнен спектакъл пресъздаде традициите по освещаване на виното в духа на древните религиозни празненства, посветени на бога на виното и на веселието

Автор: Десант

Вакханска вечер с огнен спектакъл на актьорите от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца с художествен ръководител Георги Врабчев пресъздаде традициите по освещаване на виното в духа на древните религиозни празненства, посветени на бога на виното и на веселието в крепостта Калето в Мездра.

Зрелищната възстановка бе изпълнена със сребърни реплики от тракийски съкровища и включваше дегустация на вино в автентични съдове под звуците на мистична музика.

За седма поредна година в навечерието на Трифон Зарезан – 14 февруари по стар стил, в един от 100-те национални туристически обекта – Археологически комплекс „Калето” в Мездра, се проведоха традиционните Дионисиеви празници.

Приветствие към присъстващите отправи директорът на Регионален исторически музей – Враца Георги Ганецовски, който припомни легендата за старогръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа, на виното и веселието Дионис и разказа за някои от най-ценните находки, открити при теренните археологически проучвания на античната и средновековна крепост Калето.

За финал танцьори от Ансамбъл „Мездра“ при Народно читалище „Просвета 1925“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов изпълниха тематичния северняшки народен танц „По гроздобер“.




В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки