Недостигът на работна ръка, сивият сектор и скъпият ток може да вдигнат цената на хляба


Недостигът на работна ръка, сивият сектор и скъпият ток може да вдигнат цената на хляба
19 Август 2019, Понеделник


Иначе реколтата е добра и почти 60% от реколтираната тази година пшеница има хлебопекарни качества

Автор: Десант

Почти 60% от реколтираната тази година пшеница има хлебопекарни качества.  Това заяви в интервю за радио „Добруджа" Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

По думите й въпреки природните каталклизми през тази година, реколтата е добра като количество и като хлебопекарни качества.

Кукушева отчете, че всяка година по това време цената на брашното започва да расте. Тя обаче уточни, че хлебарите все още не работят с тазгодишна реколта, защото в рамките на 50-60 дни зърното трябва да престои в базите.

Кукушева призна, че е възможно да има покачване в цената на насъщния, но по думите й това не е свързано с поскъпване на първичната суровина, а заради други фактори. Първият е недостиг на човешки ресурси. Цената на труда в хлебопроизводството вече подминава 30% от себестойността на продукта. Освен това се покачва цената на електроенергията, цената на транспорта заради въвеждането на тол таксите.

С оглед на всичко това, не може да се говори за спекула, категорична е Кукушева. Тя сподели, че тревогите на бранша са свързани с недостига на работна ръка, сивия сектор и невъзможността да се предвидят енергийните разходи след 1 септември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки