Правителството одобри допълнително финансиране на Здравната каса


12 Септември 2018, Сряда


Част от парите са предвидени за лечение на здравно неосигурени лица

Автор: Янко Крумов

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 16 100 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. за предоставяне на допълнителен трансфер от Министерството на Националната здравноосигурителна каса и за осигуряване на капиталови трансфери за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски дружества.

На НЗОК ще бъдат предоставени 8 000 000, с които ще бъдат заплатени следните дейности, дължими за периода август - октомври 2018 г.: разходи за лекарствени продукти - ваксини и дейности по прилагането им по чл.82, ал.2, т.З от Закона за здравето - ваксини за рак на маточната шийка и контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити; дейности за здравно неосигурени лица, включващи комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания и интензивно лечение; дейности за здравно неосигурени жени по чл. 82, ал. 1, т. 2 от Закона за здравето; суми по чл. 37, ал. 6 от 33О за разликата в потребителската такса, която не се заплаща от пенсионерите.

С допълнителните средства ще се осигури адекватно, ритмично и своевременно финансиране на дейностите, които по закон са определени като държавна отговорност.

Средства в размер на 8 100 000 лева ще се предоставят като капиталови трансфери на лечебните заведения за болнична помощ - търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала за капиталови разходи за основен ремонт, ремонт, свързан с преустройството на лечебните заведения и/или закупуване на дълготрайни материални активи.

Ще се увеличат разходите по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2018 г. по „Политика в областта на диагностиката и лечението“, бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“.

С допълнителните средства държавните лечебни заведения за болнична помощ ще оптимизират дейността си и ще реализират по-ефективни разходни политики в рамките на приходите, които генерират от медицинската дейност.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
13.09.2018 08:20:13
0
0
http://news.bnt.bg/bg/a/vnshniyat-ministr-na-rumniya-pred-bnt-neka-postavim-vprosa-za-shengen-v-bryuksel

Това са само лъжи. Какво Шенген пространство пази Румъния когато има огромен нелегален трафик на цигари? Ако цигарите минат толкова лесно през румънските граници то и други неща минават, говоря за трафик на оръжие и хора.
Всички румънци живеещи в пограничните окръзи на Румъния могат да си купят пакети цигари с контрабанден произход.
Румънските политици от властта наистина се опитват да дадат закони чрез които да се спасят от затвора но и опозиционните са толкова корумпирани. Всичко в Румъния е корупционно: от полиция до политици.
Пакетът с контрабандни цигари може да струва и 10 леи докато същите марки продадени легално струват поне 16 леи.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки