Незаконен остров в Поморийското езеро прогони обитателите му


Незаконен остров в Поморийското езеро прогони обитателите му
Снимка: "Българско Черноморие"
05 Май 2017, Петък


С европейски пари, отпуснати за спешното спасяване на биоразнообразието, "Зелени Балкани" са предизвикали екокатастрофа във водния басейн, заплашваща и уникалните качества на лечебната поморийска кал

Автор: Десант

"Зелени Балкани" са сътворили екологична катастрофа в Поморийското езеро, изграждайки в него незаконен остров. За това алармират от Национална асоциация "Българско Черноморие".

През предния програмен период природозащитната организация усвоила 680 000 лв. за построяване на остров в Поморийското езеро. Парите са осигурени от екоминистерството по Оперативна програма "Околна среда", но били предназначени за спешното спасяване на биоразнообразието във водния басейн.

От Национална асоциация "Българско Черноморие" обвиняват природозащитниците, че са прогонили колониите от гнездящи птици в района на вал № 1, който сега е превърнат в остров. Хвъркатите се принудили да гнездят в частта от езерото, която се намира в урбанизираната част на Поморие - срещу Музея на солта.

От "Българско Черноморие" коментират, че като най-добри стопани на своето езеро, поморийци са осигурили спокойствие на колониите от саблеклюн, обикновена рибарка и гривеста рибарка да измътят новото поколение малки птички.

С европейските пари от "Зелени Балкани" с багер изкопали връзките на вал №1 към сушата, обградили парчето земя в езерото с екологична мрежа и го засипали с речен чакъл от река Тунджа.

В съобщението до медиите се посочва, че в резултат на това днес незаконният остров е обрасъл с буйна речна растителност. Тъй като тя не е характерна за соленото Поморийско езеро, местообитанието за гнездене е унищожено.

От "Българско Черноморие" припомнят също, че от 2013 г. алармират обществото и екоминистерството да се спрат издевателствата над естествената природна среда в Поморийското езеро от псевдоеколози. Асоциацията изтъква, че винаги е настоявала да се спре усвояването на пари от данъкоплатеца за биоразнообразие, а усвояването да се замени с инвестирането на парите в биоразнообразие.

От асоциацията ще настояват пред новото ръководство на МОСВ от "Зелени Балкани" да почистят езерото от предизвиканото от тях биологично замърсяване. Освен това се настоява и природозащитниците да възстановят усвоените 680 000 лв. на Оперативната програма "Околна среда".

Не се знае дали буйната речна растителност няма да влоши лечебните качества на уникалната поморийска кал. Не се знаело също дали няма да се привлекат характерни за поречието на река Тунджа животински видове - тревожат се от "Българско Черноморие".

Голяма е вероятността водоемът в скоро време да се превърне в Тунджанско-Поморийско езеро със сладководно-солени води, което напълно ще промени облика и обитателите му.


В категории: Новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Пиетро
08.05.2017 11:14:59
0
0
Като стигнах до "Въпросната асоциация "Българско Черноморие" ... и спрях да чета. Всичко ми стана ясно.
Десанте, внимавай на какви л@на се насаждаш.
4
Z
07.05.2017 17:01:06
0
0
Растителността върху острова е предимно Морски пелин, който изобилства навсякъде около езерото, тая речна растителност от къде да се вземе тук, от речната баластра ли ?! Изключително невярна и манипулативна и поръчкова статия !
3
Кольо Поморийския
05.05.2017 20:08:40
1
0
Въпросната асоциация "Българско Черноморие" е създадена от собственици на земи около Поморийско езеро с цел да подпомогне застрояването, което в момента е невъзможно заради статуса на защитена територия на езерото, за чието отпадане единствена пречка са така очерняните от тях "Зелени Балкани". Същата асоциация милее за черноморието като иска да забрани дивото къмпингуване и според тях хотелите са по-екологични от палатките. Споменах ли, че Асоциация Българско черноморие е регистрирана в частна полза. Откога твърдения от подобна тъмна организация се приемат като факти? Може би щяло да повлияе? Островът, който се споменава няма как да повлияе негативно на екосистемата в езерото, за разлика от хотелите, уж реставрирани, на дигата. "Голяма е вероятността водоемът в скоро време да се превърне в Тунджанско-Поморийско езеро със сладководно-солени води, което напълно ще промени облика и обитателите му" - това как го решихте?
2
Борис
05.05.2017 20:07:51
1
0
В тази статия няма нищо вярно, освен, че асоциация Българско Черноморие по всякакъв начин се опитва да убеди обществото, че се грижи за Поморийско езеро, а всъщност има съвсем частни интереси. Проверявайте си информацията преди сляпо да публикувате откровени лъжи. Защо не потърсите за коментар "Зелени Балкани"? Или е по-лесно да печатате обвинения и жълтини. В статията ви няма и един проверен факт
1
Георги
05.05.2017 20:02:11
1
0
Редакторите (и очевидно автори в анонимност на статията) на Десант. Вие проверявате ли въобще факти или просто си пишете тотални лъжи просто за "спорта"? Хайде, ако не можете да се държите като медия или журналисти поне не се дръжте съвсем като братовчеди на Спондж Боб.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки