Какво ни очаква в Юриснайт – нощта, посветена на Юрий Гагарин


11 Април 2017, Вторник


Международният ден на авиацията и космонавтиката ще бъде отбелязан на 12 април с много атрактивни мероприятия

Автор: Десант

От 1969 г., по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ), 12 април – денят на първия в историята пилотиран космически полет, се отбелязва като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич Юрий Гагарин излита с кораба "Восток" и прави една обиколка около Земята. На височина 7 километра той катапултира и се приземява с парашут на колхозно поле в Саратовска област, близо до спускаемия апарат. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

В Стара Загора ще отбележат Международния ден на авиацията и космонавтиката с детски работилници за изработване на макети на космически кораби, ракети и космодруми от блокчета на лего строители, пластелин, хартия и други материали.

Покрай това ще бъде показан документален филм на ВВС за полета на Гагарин и ще се открият изложбите: „Високо над Земята“ и „Гагарин в Стара Загора“.



Юрий Гагарин на летището в Стара Загора през май 1961 г.

Центърът за подкрепа за личностно развитие пък ще проведе Дни на отворените врати в Народната астрономическа обсерватория с планетариум в Стара Загора, която носи името на първия космонавт.

Музеят на авиацията в Пловдив също ще е обявил Ден на отворени врати за 12 април.

По случай празника за посетителите ще бъде осигурен свободен достъп до кабината на самолет Миг-21 бис. В салона на Ан-24 ще бъде представен филма „Длъжен да оцелее“, разказващ за полета на първия български космонавт Георги Иванов и командира на полета Николай Рукавишников на борда на космическия кораб „Съюз 33“.

Посетителите на Музея на авиацията ще могат да наблюдават статичен показ на модели на космически кораби, организиран съвместно с клуб „Кондор“ – Пещера, носител на множество световни и републикански награди по ракетомоделизъм.

В 10.00 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на загиналите пилоти в Музея на авиацията.

Варненската обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ пък планира нощ, посветена на Юрий Гагарин. Т.нар. Юриснайт обаче ще се проведе на 13 април, тъй като ученици от обсерваторията ще се включат в отбелязването на празника на космонавтиката, който се организира в Авиокосмическия център и планетариума към Учебно-възпитателния център "Юрий Гагарин" в СОК "Камчия". Там от 9 до 15 април се провежда пролетната експедиция " Интеркосмос днес", в която участват повече от 140 деца от различни градове на България, Русия и други страни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки