Вегани яростно нападнаха българския сериал „Откраднат живот“


Вегани яростно нападнаха българския сериал „Откраднат живот“
10 Април 2017, Понеделник


Филмовата поредица „манипулирала“ зрителите с внушения, че веганската или вегетарианската диета може да доведе до анемия

Автор: Силвия Горанова

Яростно писмо срещу българския сериал „Откраднат живот“ разпространиха днес до медиите от веганско НПО. Сдружението с нестопанска цел „Българско вегетарианско общество“ остро възразява срещу един от последните епизоди на филмовата поредица, в който бил накърнен „обществения имидж на една голяма група от хора“.

„Първото смутително внушение е, че анемия може да развие само човек на вегетарианска или веган диета. Второто крайно неосведомено внушение е, че хората, които изключват животински продукти от менюто си и хранят децата си растително, консумират само соя, зеленчуци и плодове – тоест хранят се непълноценно и съответно нездравословно.

Следващото, вече патологично внушение е, че стремежът за уж здравословен и природосъобразен живот при вегетарианци и вегани води до маниакално отхвърляне на традиционната медицина и избягване на лекарските услуги, когато здравето им или това на децата им е в опасно за животa състояние“, се казва в текста.

Писмото е подписано от Александра Вали, която иначе е от умерените вегетарианци, които не натрапват агресивно начина си на живот пред обществото, както сториха миналата година сродни организации, известни като „кървавите вегани“ заради бруталните им публични изяви.

„Обобщено, зрителят остава с впечатлението, че хората, ориентирани към вегетариански и вегански начин на живот, не се хранят пълноценно, което води до анемия и сърдечни заболявания, а не на последно място и до някои по-сериозни личностни и социални “отклонения”, казва обаче по повод „Откраднат живот“ Александра Вали.

В писмото си тя съветва сценаристите на лентата, „преди да включват подобни “случаи” в епизодите си, да се информират за действителните медицински факти, защото много зрители биха останали вероятно учудени, че те са точно противоположни на поднесените в сериала“.

И цитира проучвания, според които консумацията на месо е свързана с развитието на коронарна болест на сърцето, инфаркт и диабет и т.н. Както и, че натуралните растителни храни са полезни за човешкото здраве, а животинските храни – не са.

Затова Вали предлага телевизията, която излъчва сериала, да започне да прави предаванията си „с повече отговорност и адекватност към избраните за представяне теми“.


В категории: Новини , Здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки