Родители и треньори с еничарски комплекс


Родители и треньори с еничарски комплекс
Карикатура: Николай Арнаудов
07 Юли 2016, Четвъртък


Трябва да се развива масовият спорт за здраве, а не само за подготовка на шампиони



Освен с колеги, поети и артисти, израснал съм и с големи спортисти: гимнастиците Васил Константинов – вуйчо ми, Никола Проданов, Стоян Коев, Велик Капсъзов, Минчо Тодоров, футболистите Никола Димитров, Бончо Бонев, боксьорите Никола Нейков, Стоян Кирязов, Алекси Стефанов...
Като ученици в бургаската гимназия бяхме дори национален отборен шампион по спортна гимнастика (1953–1957). Когато през 1957 г. станах абитуриент, родителите ми обаче казаха: „Дотук с гимнастиката, ще учиш медицина или право“. Послушах ги и безкрайно съм им благодарен!

Докато има родители, които настоятелно записват от ранна възраст децата си на тренировки, подготвящи елитни спортисти за олимпийски, европейски и световни медали. Това аз наричам „еничарски комплекс“.
Накратко, „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила“, както е казал Аристотел на своя учител. С голямо уважение към всеки всеотдаен труд на човека, включително този на големите спортисти, но не е ли ясно на тези родители, а и на политиците, треньорите и ръководителите на спортни федерации, че здравето и качеството на живот и образование, а не олимпийските, европейски и световни медали, са най-престижното постижение за една нация.

В речника на политиците думите „здравеопазване”, „училище”, „университет” и „наука” трябва да са много преди „магистрали”, „футбол”, „тенис” и „волейбол“. Което означава, че приоритетно трябва да се осигурява финансирането на училища, университети, научни лаборатории, театри... И разбира се, на спорт за здраве и превантивни дългосрочни програми за сърдечносъдови и ракови болести!
Като че ли за нашите управници и бизнесмени Шампионската футболна лига е по-важна от Световната лига по хипертония. Но именно тя ни учи, че ако се намали наполовина дневната консумация на сол, това ще спаси около 2,5 милиона човешки живота годишно в света – от мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти и болести на бъбреците.

Срамота е следователно министър-председател да изрича „Лекарите не вкарват пари в бюджета“ и да заявява, че „не ни трябват студенти по медицина". Само че тъкмо парите, инвестирани за здравеопазване, профилактика на болести и за биомедицински науки, са с най-голяма възвращаемост.
Затова и да напълним стадионите, басейните, кортовете – ей така, за здраве – е много по-полезно, отколкото квотите за олимпийските зали, стадиони, басейни... Така се поддържа „здрав дух в здраво тяло" и като цяло – здрави българи в здрава България.

Много често чуваме императивни препоръки от Европейския съюз пред българското правителство и парламент за промени в съдебната система, но не съм чул и една препоръка за повишаване броя на спортните зали, стадионите и басейните в училищата и университетите ни.
А в това тъкмо се изразява истинската грижа за благоденствието на българите. Другото е хляб и зрелища.
д-р Георги Чалдъков


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки