Мулдавският манастир още пази спомен за Апостола


Мулдавският манастир още пази спомен за Апостола
Под някогашната игуменарна е запазено помещението, в което той се укривал
18 Февруари 2016, Четвъртък


На 4,5 км югоизточно от Асеновград по пътя за Кърджали, в близост до с. Мулдава се намира манастирът „Св. Петка“, където често е отсядал Васил Левски.


И до днес под някогашната игуменарна е запазено неговото скривалище. Затова всяка година, ако не на 19 февруари, то в неделята преди датата, на която се почита годишнината от обесването на Апостола на свободата, в обителта се извършва панихида.
Смята се, че манастирът е изграден през Второто българско царство, по времето на цар Иван Александър. Изборът на мястото му не е случаен. Край него бликат водите на свещен извор, който впоследствие е преустроен в аязмо-параклис „Св. св. Козма и Дамян“. Долът, започващ от него, продължава на север до друго свято място с 40 извора, където някога съществувало старо езическо светилище. В най-високата част на близкия връх Свети Илия, извисяващ се в  близост до манастирския комплекс, е имало още едно светилище, където сега е издигнат параклис.

Първото писмено споменаване на манастира е в османски документ – т.нар. Станимашко синурнаме от 1519-1538 г. В него е назован „Айо Парашкева“ (т.е. св. Петка). Той споделя съдбата на повечето свети обители, разорявани и опустошавани по време на османската експанзия на Балканския полуостров. Мулдавският манастир става жертва на турския религиозен фанатизъм по време на големите потурчвания в Чепинско през 1666 г. Според летописеца поп Методий Драгинов, османците накарали потурчените българи „за кашмре“ да разсипят 218 черкви и 32 манастира между Асеновград и Самоковските бани.
Впоследствие светата обител е възстановена със средства на сливенски хайдути. По-късно обаче отново пострадва от вандалщината на чирпанските потурнаци и от кърджалийските набези. По време на Руско-турската освободителна война бягащите турски орди ограбват всичко ценно от него.

През вековете манастирът няколко пъти е опожаряван, като между 1833 и 1836 г. с помощта на цялото околно население започва неговото широкомащабно обновяване. От средновековната му сграда до днес са запазени части от субструкцията на жилищните крила, върху които са издигнати днешните монашески килии. А в западния корпус е съхранена изцяло интересна куполна магерница от XVI-XVII век.
През 1883 г. манастирът е посетен от големия чешки художник Иван Мърквичка. По време на престоя му тук внезапно почива синът му Карее. Малкото момче, което тогава било само на 1 година, е погребано в двора на светата обител. 

До първите години на XIX век тук се пази изключително богата сбирка от стари български ръкописи. Част от тях обаче е унищожена по нареждане на пловдивския владика Иларион Кръкалята. Избухнал през 2010 г. пожар пък изпепелява десетки ценни книги, сред които Кондиката на светата обител и богослужебникът, Летописната книга от 1858 г., както и безценни учебници за килийните училища от 1858 и 1864 г. А през 2013 г. нагли апаши задигнаха около 300 лева събрани дарения и 3 свещника.

За съжаление, в момента светата обител тъне в разруха. Огнените езици превръщат през 2010 г. голяма част от манастира в руини. Църквата, която тогава остава незасегната от пожара, през последните пет години започва да се руши следствие разместване на земните пластове. Специални скоби опасват носещите колони на камбанарията, за да я предпазят от срутване. Стенописите на двата входа на храма вече са почти напълно унищожени.
А някога Мулдавският манастир е бил една от най-здравите опори на българщината в гърчеещия се Станимашки район и едно от най-важните духовни средища в Южна България през епохата на Възраждането. В момента се провежда дарителска кампания за набиране на  средства за възстановяване на светинята.

А що се отнася до Васил Левски, можем да добавим, че някогашният йеродякон Игнатий често е намирал подслон в нашите православни обители. Негови скривалища се пазят и до днес, освен в Мулдавския, и в Троянския, Гложенския и Етрополския манастир.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки